Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019

Σοκολατάκια για του Αγίου Βαλεντίνου





Σε μερικές μέρες είναι του Αγίου Βαλεντίνου, ξέρω θα μου πείτε ότι δεν είναι απαραίτητο να περιμένετε να γιορτάσετε εκείνη την ημέρα, όπως δεν είναι και απαραίτητο να κάνετε δώρο ή να πάρετε δώρο στον εαυτό σας μερικά σοκολατάκια. Ξέρετε από εκείνα που βλέπετε μόνο στις βιτρίνες των chocolaterie και παθαίνετε ένα τριτοκοσμικό σοκ. Έρωτας με την πρώτη ματιά θα μπορούσαν να πουν οι λάτρεις του είδους. 
Τα σοκολατάκια είναι ένα είδος πολυτελείας, μας κάνουν να αισθανόμαστε ιδιαίτεροι και ξεχωριστοί και δεν νομίζω ότι έχω μόνο εγώ αυτή την αίσθηση . . .  αλλά όποιος πραγματικά έχει δοκιμάσει ένα σοκολατάκι, δεν μπορεί να μην το ερωτευθεί. 



Η αλήθεια είναι πως πάντοτε ήθελα να ζω σε μια χώρα όπου η σοκολάτα θα είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ζωή των ανθρώπων. Όπως λόγου χάρη στην Ελβετία, ή την  Γαλλία αλλά πολύ περισσότερο στο Βέλγιο! Στην χώρα που παράγει περισσότερο από 172.000 τόνους σοκολάτας το χρόνο και έχει πάνω από 2000 καταστήματα και φυσικά αποτελεί τον παράδεισο για τους λάτρεις της σοκολάτας.

Φαντάζομαι ότι σας έχω πει το πόσο λατρεύω το Βέλγιο και περισσότερο τις Βρυξέλλες που δεν γίνετε να αφήσουν ανικανοποίητο ακόμη και τον πιο δύσκολο του είδους!
Κάνοντας τα δικά μου σοκολατάκια αναπολώ το ρόφημα σοκολάτας  στην Γκραν-Πλας ή μεγάλη πλατεία που βρίσκετε στο κέντρο της παλιάς πόλης των Βρυξελλών και είναι μια από τις ωραιότερες πλατείες του κόσμου ειδικά την άνοιξη , την επίσκεψη μου στο μουσείο Κακάο & Σοκολάτας και φυσικά τις τρελές επισκέψεις μου σε σχεδόν όλα τα chocolaterie  της πόλης!

Φυσικά εάν συνεχίσω να αναπολώ δύσκολο το βλέπω να κάνουμε σήμερα σοκολατάκια, γιαυτό ας επικεντρωθούμε στο θέμα μας . . . να κάνουμε σοκολατάκια και ας μην γιορτάζετε του Αγίου Βαλεντίνου!
Αρχικά θα χρειαστούμε θήκες σιλικόνης με διάφορα σχέδια αλλά κυρίως καρδιές. Θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από θήκες στο Cook Shop και σε άλλα μαγαζιά με είδη ζαχαροπλαστικής & κουζίνας. Επιλέξτε κάποια θήκη της αρεσκείας σας και ελάτε να κάνουμε τα δικά μας υπέροχα σοκολατάκια!!!
Απλά οι θήκες που θα πάρετε να έχουν λίγο βάθος, μην είναι τελείως επίπεδες για τα flat σοκολατάκια. Το κόστος τους είναι γύρω στα 8 ευρώ αλλά θα τα έχετε για πάντα γιαυτό κάντε μια καλή επιλογή σχεδίου που να καλύπτει πολλές περιστάσεις.



Υλικά:

Σοκολατάκια με φράουλα

Σοκολατάκια με γέμιση σοκολάτας γάλακτος & φράουλα

200 γρ. σοκολάτα γάλακτος
70 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
50 γρ. βούτυρο αγελάδας σε θερμοκρασία δωματίου
εσάνς φράουλας (3-4 σταγόνες) ή λικέρ φράουλας (10 γρ)

Επικάλυψη για τα σοκολατάκια

200 γρ. σοκολάτα γάλακτος  ή λευκής σοκολάτας
ή 200 γρ. σοκολάτα φράουλας
1/2 κουτ. γλυκού ηλιέλαιο





Εκτέλεση:

Για την γέμιση:
Ψιλοκόβουμε την  κουβερτούρα και την λιώνουμε ελαφρώς στο φουρνάκι μικροκυμάτων γύρω στα 30-40 δεύτερα (μια και η ποσότητα της είναι μεγαλύτερη της κρέμας γάλακτος η οποία όσο και να ζεσταθεί δεν φτάνει για να λιώσει την σοκολάτα μας). Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και μόλις έρθει σε σημείο βρασμού την ρίχνουμε πάνω από την μισό λιωμένη κουβερτούρα, ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί τελείως η κουβερτούρα και πέσει λίγο η θερμοκρασία της.
Στην συνέχεια ρίχνουμε μέσα το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί καλά και αυτό. Τέλος ρίχνουμε το λικέρ ή το εσάνς φράουλας. Καλύπτουμε το μείγμα με διαφάνεια που θα εφάπτεται στην σοκολάτα και τοποθετούμε στο ψυγείο για αρκετές ώρες καλύτερα και όλο το βράδυ, μέχρι να σφίξει και να μπορεί να δουλευτεί.

Την επόμενη ημέρα πάρτε τις θήκες σιλικόνης, λιώστε την σοκολάτα της αρεσκείας σας, γάλακτος ή σοκολάτα φράουλας ή και λευκή συμπληρώστε και το ηλιέλαιο,ανακατέψτε καλά, βάλτε από ένα κουταλάκι του γλυκού στην κάθε θήκη, κάντε κυκλικές κινήσεις με την φόρμα να πάει παντού η σοκολάτα και αφήστε να κρυώσει.

Αφαιρέστε από το ψυγείο το μπολ με την γκανάζ βάλτε γαντάκια (γιατί με το πλάσιμο θα κολλάνε) πάρτε με ένα μικρό κουταλάκι λίγη ποσότητα, πλάσετε μπαλάκια, τοποθετήστε τα στη μέση από τη θήκη αφήνοντας λίγο κενό γύρω-γύρω για να γεμίσουμε με σοκολάτα και να καλύψουμε.
                                           



Αφού θα έχετε βάλει την γέμιση στις θήκες λιώστε την ίδια σοκολάτα που έχετε χρησιμοποιήσει σαν βάση και καλύψτε τις θήκες, κουνήστε λίγο τη θήκη να βεβαιωθείτε ότι δεν αφήσατε κενά και με μια μεγάλη σπάτουλα αφαιρέστε την περίσσια σοκολάτα από επάνω, αφήστε ίσα ένα λεπτό στρώμα για να μπορέσουν να ξεφορμαριστούν εύκολα τα σοκολατάκια. 
Αφήστε τουλάχιστον 1-2 ώρες να κρυώσουν σε περιβάλλον χωρίς θέρμανση και ζέστη. 
Ξεφορμάρεται και στολίστε σε κουτάκι δώρου εάν θέλετε να τα κάνετε δώρο ή σε μεταλλικό τενεκεδάκι και διατηρήστε εκτός ψυγείου μέχρι να τα καταναλώσετε (που δεν θα είναι και μεγάλο το χρονικό διάστημα πιστέψτε με). 


Σοκολατάκια με λευκή σοκολάτα & γέμιση Βaileys

Για την γέμιση

180 γρ. λευκή σοκολάτα (μια συσκευασία Nestle dessert)
70 γρ. κρέμα γάλακτος με πλήρη λιπαρά
50 γρ. βούτυρο αγελάδας ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου
10 γρ. Baileys
2-3 σταγόνες εσάνς καφέ (προαιρετικά) για να ενισχύσουμε την γεύση

Για την επικάλυψη 

200 γρ. λευκή σοκολάτα
1/2 κουτ. γλυκού ηλιέλαιο


Εκτέλεση:

Ψιλοκόβουμε την άσπρη κουβερτούρα και την λιώνουμε ελαφρώς στο φουρνάκι μικροκυμάτων γύρω στα 30-40 δεύτερα μια και η ποσότητα της είναι μεγαλύτερη της κρέμας γάλακτος η οποία όσο και να ζεσταθεί δεν φτάνει για να λιώσει την σοκολάτα μας.



Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και μόλις έρθει σε σημείο βρασμού αφαιρούμε και ρίχνουμε πάνω από την ψιλό λιωμένη σοκολάτα. Ανακατεύουμε γρήγορα για να λιώσει τελείως η σοκολάτα. Μόλις πέσει η θερμοκρασία λίγο ρίχνουμε μέσα και το βούτυρο (που βρίσκετε σε θερμοκρασία δωματίου και κομμένο σε μικρά κυβάκια) και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ενσωματωθεί και αυτό. Τέλος ρίχνουμε μέσα το Baileys και το εσάνς καφέ ανακατεύουμε λίγο ακόμη, τοποθετούμε σε μπολάκι, σκεπάζουμε με μεμβράνη που θα εφάπτεται και τοποθετούμε στο ψυγείο για ένα βράδυ. 

Αφού το μείγμα μας έχει μείνει ένα βράδυ στο ψυγείο το μεταφέρουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής μιας χρήσης κόβουμε την μύτη και γεμίζουμε τις θήκες που έχουμε στρώσει με λευκή σοκολάτα. 
Το μείγμα επειδή έχει περισσότερη υγρασία από ότι  πρέπει δύσκολα μπορεί να γίνει πολύ στέρεο, αλλά αυτή είναι και η πραγματική σωστή γέμιση, η μαστιχωτή!
Στρώστε από πάνω σοκολάτα και περάστε με μια σπάτουλα να φύγει η περίσσια ποσότητα. Αφήστε για αρκετή ώρα μέχρι να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί. Ξεφορμάρεται με προσοχή.







Φυσικά μπορείτε να κάνετε και τα σοκολατάκια με γέμιση σοκολάτας πορτοκάλι και να λιώσετε σοκολάτα γάλακτος ή κουβερτούρα για την επικάλυψη τους.
Ή και την γέμιση από τα σοκολατάκια με matcha  και επικάλυψη κουβερτούρα που τους ταιριάζει.

Ότι και να αποφασίσετε να κάνετε κάντε το με αγάπη και χαρίστε το σε όσους αγαπάτε αλλά κυρίως στον εαυτό σας!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ & ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου