Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

Μαρέγκες-Μανιτάρια



Σας έχει συμβεί ποτέ να θέλετε να κάνετε τούρτα και να έχετε ξεμείνει από ιδέες; Θέλετε μήπως να κάνετε κάποιες φορές κάτι διαφορετικό, κάτι πρωτότυπο και φυσικά έχετε κολλήσει;

Σήμερα σας έχω κάτι τέλειο, κομψό, φινετσάτο και πάρα πολύ γλυκό! Είναι απίστευτο το τι μπορείς τελικά να κάνεις με ασπράδια αυγών και ζάχαρη ... ναι λοιπόν μιλάω για την μαρέγκα.
Για εσάς που δεν το έχετε και πολύ μην φοβάστε, είναι το πιο φθηνό αλλά και διασκεδαστικό γλυκό που μπορείτε να κάνετε. Ακόμη και εάν δεν σας πετύχει την πρώτη φορά, σίγουρα θα πετύχει την δεύτερη.





Στην τελική μπορείτε να πειραματιστείτε όσες φορές χρειαστεί, είναι το γλυκό με το λιγότερο κόστος και την μεγαλύτερη διασκέδαση. 
Εγώ απλώς θα σας δώσω μερικές συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσετε εάν θέλετε να κάνετε τις καλύτερες μαρέγκες και οι καλεσμένοι σας να μείνουν εντυπωσιασμένοι!


Βασικές συμβουλές για τέλεια μαρέγκα (σκληρή-σφιχτή):

Όταν λέμε σκληρή μαρέγκα (που είναι αυτή που θα κάνουμε σήμερα) εννοούμε την μαρέγκα που κάνουμε όταν θέλουμε να δώσουμε σχήμα. Αλλιώς κάνουμε πιο ελαφριά μαρέγκα, αυτή συνήθως που χρησιμοποιούμε σε lemon pie. 
- Πρώτα απ΄όλα τα αυγά μας πρέπει να έχουν θερμοκρασία δωματίου, το καλοκαίρι είναι εύκολο ακόμη και εάν τα έχουμε ξεχάσει στο ψυγείο, με το που θα τα βγάλουμε θα πάρουν θερμοκρασία σε καμιά ώρα. Το χειμώνα όμως καλά είναι να είναι εκτός ψυγείου από το προηγούμενο βράδυ. Επίσης τα αυγά μας δεν πρέπει να είναι φρέσκα, αλλά μερικών ημερών (τουλάχιστον 8-10 ημερών)
- Ο κάδος που θα χτυπήσουμε την μαρέγκα πρέπει να είναι απόλυτα καθαρός. Εάν δεν είμαστε σίγουροι για το τι σημαίνει καθαρός, απλός σε ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας βάζουμε λίγο ξύδι και καθαρίζουμε τον κάδο μας. Δεν πειράζει εάν μυρίζει, θα ξεμυρίσει γρήγορα!
- Για να ενσωματωθεί καλά η ζάχαρη χρειάζεται αρκετή ώρα χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα και πάλι πολλές φορές δεν έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, γιαυτό καλά είναι την ζάχαρη (πάντα κρυσταλλική) την βάζουμε σε ένα μπλέντερ (μικρό), κάνουμε μερικές στροφές (όχι πολύ και γίνει άχνη) και μετά είναι πιο εύκολη η διαδικασία.
- Την ζάχαρη πάντα την ρίχνουμε σε αρκετές δόσεις, περιμένοντας να ενσωματωθεί πριν ρίξουμε άλλο και όχι με μιας.
- Η μαρέγκα μας θεωρείται έτοιμη όταν είναι λεία, γυαλιστερή, σφιχτή και κάνει μύτες που δεν πέφτουν.


- Όταν η μαρέγκα μας είναι σε αυτή τη μορφή, τότε και μόνο τότε μπορούμε να την χρωματίσουμε ή να την αρωματίσουμε όχι νωρίτερα. 
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μίξερ με το σύρμα ή μίξερ χειρός, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο.
- Τέλος για πιο πλούσια υφή στην μαρέγκα χρησιμοποιήστε κρεμόριο, ο φίλος της μαρέγκας όπως λαϊκά λέγεται (όξινο τρυγικό κάλιο και παλαιότερα ταρταρικό οξύ) περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού αντί για αλάτι. Και για όσους θέλουν να μάθουν και κάτι παραπάνω για το κρεμόριο χρησιμοποιείται σε μείγματα που περιέχουν αέρα για να σταθεροποιήσει τον όγκο τους. Το κρεμόριο ταιριάζει στις περισσότερες παρασκευές γιατί δεν έχει όξινη γεύση και ως σκόνη δεν διαταράσσει την αναλογία υγρών της συνταγής. Θα το βρείτε στα σούπερ μάρκετ στα ράφια με μπαχαρικά ή τα είδη ζαχαροπλαστικής.


Υλικά για 2 ταψάκια 35X25 εκ.

150 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
90 γρ. ασπράδι αυγών (περίπου 3 μέτρια)
1/2 κουτ. γλυκού κρεμόριο

κακάο σκόνη  για το πασπάλισμα
λίγη λιωμένη σοκολάτα για να ενώσουμε την βάση με το καπελάκι (καπάκι)

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 100 βαθμούς και στρώνουμε λαδόκολλα στα ταψιά μας.
Στον πεντακάθαρο κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα ασπράδια αυγού, το κρεμόριο και αρχίζουμε το χτύπημα σε χαμηλή προς μέτρια  ταχύτητα, μόλις αρχίσουν τα αυγά να ασπρίζουν και φουσκώσουν λίγο , πάμε την ταχύτητα στο μέτριο και ρίχνουμε σε 5 δόσεις την ζάχαρη. Χτυπάμε μέχρι να τελειώσει η ζάχαρη και να έχουμε μια λεία και σφιχτή μαρέγκα. Προσοχή η ζάχαρη θα πρέπει να έχει διαλυθεί, εάν δεν έχει θα πρέπει να συνεχίσετε λίγο ακόμη το χτύπημα.
Σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με απλή στρόγγυλη μύτη του 1 εκ. βάζουμε την μισή ποσότητα μαρέγκας και κάνουμε τα καπελάκια στο ένα ταψί.
Στο δεύτερο ταψί και με την υπόλοιπη μαρέγκα κάνουμε τις βάσεις απλώς δίνοντας ύψος στην μαρέγκα. Δεν χρειάζεται πολύ ύψος απλώς θέλουμε να κάνουμε και μυτούλα. Ούτε και τα μανιτάρια σας χρειάζεται να έχουν το ίδιο μέγεθος, έτσι θα φαίνονται και πιο φυσικά.



Εάν για κάποιο λόγο δεν τα καταφέρνετε με τα καπελάκια και έχουν και αυτά μυτούλες, βρέξτε λίγο το δάχτυλο σας και πιέστε ελαφρώς τις μύτες.
Μόλις τελειώσετε πασπαλίστε με κακάο και τοποθετήστε και τους 2 δίσκους στο φούρνο και φροντίστε να έχουν λίγη απόσταση ο ένας από τον άλλο για να περνάει η θερμοκρασία και να ψήνει και τα δύο ταψιά. 


Στην 1 ώρα δοκιμάστε ένα μαρεγκάκι από τον ένα δίσκο και ένα από τον άλλο, εάν στο πάνω ταψί τα μαρεγκάκια έχουν στεγνώσει πιο πολύ από το κάτω αλλάξτε τα ταψιά και φέρτε το επάνω ταψί κάτω. Λογικά στην 1 ώρα και 10 λεπτά τα μαρεγκάκια σας θα έχουν γίνει και θα ξεκολλάνε από την λαδόκολλα χωρίς να αφήνουν σημάδι. Αν όχι ψήστε λίγο ακόμη μέχρι να ξεκολλάνε και η  λαδόκολλα να είναι καθαρή.
Μόλις γίνουν σβήστε τον φούρνο ανοίξτε την πόρτα και αφήστε να στεγνώσουν και να κρυώσουν για αρκετές ώρες.


Συναρμολόγηση:

Βρείτε ομοιόμορφα ζευγαράκια και τοποθετήστε τα κοντά το ένα με το άλλο. 


Ανοίξτε στο κάτω μέρος από τα καπάκια (καπελάκια) με μια οδοντογλυφίδα μια τρυπίτσα.


Λιώστε λίγη σοκολάτα και με ένα πινελάκι απλώστε στο κάτω μέρος από το καπάκι.
 Βουτήξτε και την μύτη από την μαρέγκα της  βάσης.


Τοποθετήστε το καπελάκι επάνω στην βάση (τοποθετώντας την μυτούλα μέσα στην τρύπα) και αφήστε να στεγνώσουν τελείως πριν τα μετακινήσετε.



Τοποθετήστε σε χάρτινο κουτί και διατηρήστε για αρκετές ημέρες.


Διακοσμήστε την τούρτα σας ή ένα χριστουγεννιάτικο κορμό ή βάλτε τα ανάμεσα σε άλλα γλυκά στην διακόσμηση ενός μπουφέ!


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ & ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ







1 σχόλιο: