Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019

Φθινοπωρινή Τούρτα


   Το κίτρινο και το χρυσό, το κόκκινο και το πορτοκαλί, αποτελούν αναμφισβήτητα τα χρώματα που χαρακτηρίζουν το φθινόπωρο, την εποχή του χρόνου που η φύση σιγά σιγά πεθαίνει. Λένε ότι το φθινόπωρο διαταράσσει την ισορροπία του ανθρώπου και ότι την εποχή αυτή μπορεί να συμβεί να σβήσουν και οι μεγαλύτεροι έρωτες. Στην ποίηση, πολύ συχνά το φθινόπωρο είναι μοιραίο και παίρνει μαζί του την αγάπη και την ελπίδα από τις καρδιές μας, ενώ στη θέση τους αφήνει τη θλίψη και το χωρισμό. Κάποιες φορές μάλιστα, το φθινόπωρο είναι ακόμη πιο σκληρό και από τον κρύο χειμώνα.
Παρόλα αυτά, το φθινόπωρο αποτελεί για πολλούς την καλύτερη εποχή του έτους. Για εκείνους που αγαπούν να κάνουν περίπατο μέσα στα κομφετί των κίτρινων φύλλων, τώρα είναι η πλέον κατάλληλη περίοδος.


Αυτή η εποχή έχει εμπνεύσει ζωγράφους, ποιητές, λογοτέχνες και σκηνοθέτες. Και αυτό επειδή έχει μια μοναδικά μελαγχολική και νοσταλγική νότα. Τα φύλλα που πέφτουν, οι πιο κρύες θερμοκρασίες, τα πιο μουντά χρώματα, τα ρομαντικά τοπία. Το φθινόπωρο είναι μια εποχή που ξυπνά συναισθήματα και αισθήσεις.




Μια Καλαίσθητη Διαδικασία Ανακύκλωσης
Η όλη διαδικασία με την οποία τα δέντρα ρίχνουν τα φύλλα τους είναι πρακτική αλλά και όμορφη. Καθώς πέφτουν τα φύλλα τους, τα δέντρα εξοικονομούν νερό και ενέργεια στη διάρκεια του χειμώνα. Επίσης απαλλάσσονται από άχρηστες τοξικές ουσίες οι οποίες συσσωρεύονται στα φύλλα το καλοκαίρι.
Αφού, λοιπόν, προσφέρουν πρώτα το εντυπωσιακό θέαμά τους, τα πεσμένα φύλλα παρέχουν επίσης λίπασμα για τη νέα βλάστηση που θα φυτρώσει την άνοιξη! Μπορείτε να φανταστείτε κάποια πιο ενδιαφέρουσα διαδικασία ανακύκλωσης; 

Νιώθω πραγματικά τυχερή που είμαι παιδί του φθινοπώρου γιατί αν ο χρόνος ήταν συγκεντρωμένος σε ένα ρολόι, τότε το φθινόπωρο θα ήταν η πιο μαγική ώρα!  


«Όποιος πιστεύει ότι τα πεσμένα φύλλα είναι νεκρά δεν τα έχει δει ποτέ να χορεύουν στον άνεμο» – Shira Tamir


«Πόσο όμορφα γερνούν τα φύλλα! Πόσο γεμάτες χρώμα και φως είναι οι τελευταίες τους μέρες!» – John Burroughs (νατουραλιστής)





Υλικά:

Για το κέικ-παντεσπάνι
400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
380 γρ. ζάχαρη
3 αυγά
100 γρ. κακάο σκόνη
140 γρ. λάδι καρύδας ή ηλιέλαιο
280 γρ. πλήρες γάλα
2 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 κουτ. γλυκού σόδα (μαγειρική)
2 κουτ. γλυκού εσπρέσο σκόνη ή στιγμιαίο καφέ
1 κουτ. γλυκού κανέλα σκόνη
1 κουτ. γλυκού βανίλια (υγρή) ή 1 βανιλίνη
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
170 γρ. νερό βραστό

3 δισκάκια μιας χρήσης για το κέικ 22-23εκ. 

Για την βουτυρόκρεμα
450 γρ. βούτυρο ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου
450 γρ. άχνη ζάχαρη
1 1/2 γλυκ. κανέλα σκόνη
2 κουτ. γλυκού στιγμιαίο καφέ (διαλυμένο με ελάχιστο ζεστό νερό)
1 κουτ. γλυκού βανίλια (υγρή)

Για τη γκανάς
100 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
75 γρ. κρέμα γάλακτος με πλήρη λιπαρά

Για την διακόσμηση 
μανιτάρια μαρέγκες εδώ
ξύλα κανέλας
φύλλα από κυπαρίσσι ή έλατο ή ότι βρείτε


Εκτέλεση:

Για το κέικ-παντεσπάνι:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175-180 βαθμούς. 
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το κακάο, το μπέικιν, τη σόδα, το αλάτι, το εσπρέσο και ανακατεύουμε με ένα σύρμα. 
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε ελαφρώς τα αυγά, ρίχνουμε το λιωμένο λάδι καρύδας, χλιαρό (ή το ηλιέλαιο), το γάλα, τη βανίλια και τα ανακατεύουμε. Τα ρίχνουμε μέσα στο μπολ με τα στέρεα, ανακατεύουμε ελαφρώς, τέλος ρίχνουμε και το βραστό νερό. Με μια σπάτουλα ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά και το μοιράζουμε ισόποσα στα 3 δισκάκια. Ψήνουμε για 30-35 λεπτά, κάντε το τεστ με ένα μαχαίρι στο κέντρο από ένα παντεσπάνι και εάν βγει καθαρό, κλείνετε το φούρνο βγάζετε τα δισκάκια, τα αφήνετε για 5 λεπτά να κρυώσουν ελαφρώς, τα ξεφορμάρετε και τα αφήνετε στην σχάρα μέχρι να κρυώσουν τελείως. Μόλις κρυώσουν αφαιρείται με ένα οδοντωτό μαχαίρι τα καπελάκια τους για να είναι ίσια τα παντεσπάνια. Τα καπελάκια κρατήστε τα για τον πρωινό καφέ!

Για την βουτυρόκρεμα:
Στον κάδο του μίξερ με το φτερό μαλακώνουμε για 2-3 λεπτά πρώτα το βούτυρο σε μέτρια ταχύτητα.  Στην συνέχεια χαμηλώνουμε το μίξερ και ρίχνουμε σιγά σιγά την άχνη σε αρκετές δόσεις. Η διαδικασία ίσως σας πάρει και 15΄λεπτά γιατί το βούτυρο πρέπει να ενσωματώνει την άχνη πριν ρίχνουμε την επόμενη δόση. Θα πρέπει να σταματάτε το μίξερ τακτικά και να παίρνετε τη βουτυρόκρεμα από τα τοιχώματα του μίξερ. Μόλις τελειώσετε με την άχνη ρίξτε μέσα την κανέλα, τη βανίλια και τον καφέ. Χτυπήστε για 5 λεπτά ακόμη. Η βουτυρόκρεμα σας για να είναι έτοιμη πρέπει να είναι λεία και γυαλιστερή και εάν πάρετε λίγο με τα δάχτυλα σας να την αισθάνεστε σαν παχιά κρέμα. 



Για την γκανάς:
Λιώστε σε ένα μπρίκι την τεμαχισμένη σοκολάτα με την κρέμα γάλακτος σε μέτρια εστία. Μόλις λιώσει η σοκολάτα αποσύρετε από την εστία και ανακατέψτε λίγο. Αφήστε στην άκρη.

Συναρμολόγηση:

Πάρτε λίγο βουτυρόκρεμα και βάλτε στη βάση του δίσκου σας. Τοποθετήστε από πάνω τον ένα δίσκο από το παντεσπάνι. Βάλτε το 1/4 της βουτυρόκρεμας και στρώστε την να πάει παντού. 



Συνεχίστε με τον δεύτερο δίσκο, τέλος τοποθετήστε τον 3 δίσκο, βάλτε βουτυρόκρεμα αρκετή και στρώστε την στην επιφάνεια αφήνοντας να πέσει και στα πλαϊνά. Με σπάτουλα ζαχαροπλαστικής σπαστή ή σπάτουλα σχεδίασης ίσια στρώστε τα πλαϊνά.



Βάλτε για 5 στο ψυγείο να σφίξει λίγο η βουτυρόκρεμα. Ρίξτε από πάνω τη γκανάς απλώστε στην επιφάνεια και αφήστε να πέσει λίγο στα πλαϊνά.


Στρώστε με την σπάτουλα σχεδίασης ή ζαχαροπλαστικής, αφαιρώντας το περίσσιο. Έτσι θα έχετε ένα ωραίο εφέ. Τοποθετήστε στο ψυγείο για ένα βράδυ ή αρκετές ώρες. 


Αχνίστε την επιφάνεια της τούρτας εάν θέλετε, διακοσμήστε με τα μαρεγκάκια-μανιτάρια (σε μερικές ημέρες θα ανεβάσω σχετική ανάρτηση), με ξύλα κανέλας και φύλλα κυπαρισσιού ή ότι έχετε βρει.

Και για όσους δεν το έχουν καταλάβει σήμερα εγώ και το blog μου έχουμε γενέθλια. Δεν ξέρω για το blog αλλά ελπίζω εγώ να ζήσω χρόνια καλά, δημιουργικά, γλυκά και με υγεία!

ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΠΟΛΛΑ 









2 σχόλια:

  1. τι φανταστικη τουρτα!! χρονια πολλα, γλυκα και δημιουργικα σε σενα και στο blog σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή