Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019

Macaron oreo



Τα macaron είναι ένα υπέροχο και ντελικάτο γλύκισμα της Γαλλικής ζαχαροπλαστικής και όχι μόνο τα τελευταία χρόνια.
Τα μακαρόν έχουν και αυτά την ιστορία τους. Ποιοι είναι τελικά οι δημιουργοί τους, οι Γάλλοι ή οι Ιταλοί;
Τα λαχταριστά μακαρόν είναι φτιαγμένα με βάση τη μαρέγκα. Κάποια από τα βασικά υλικά τους είναι τα ασπράδια των αυγών, η ζάχαρη, η ζάχαρη άχνη, η σκόνη ή πούδρα αμυγδάλου και η γέμιση τους που μπορεί να είναι κρέμα γκανάς, βουτυρόκρεμα ή μαρμελάδα.

Τα μακαρόν είναι σαν μικρά "θαύματα" που ξεχειλίζουν με γεύσεις, χρώματα και αρώματα!



Το όνομα τους προέρχεται από την ιταλική λέξη για τη μαρέγκα macarone (maccarone ή maccherone) ή από την ίδια προέλευση της λέξης μακαρόνια λόγω της  λεπτής ζύμης.

Η ιστορία τους φαίνεται πως ξεκινάει το 1533 στην Ιταλία. Εκεί ο σεφ της Αικατερίνης των Μεδίκων φτιάχνει για πρώτη φορά τα μακαρόν στο γάμο της με τον βασιλιά της Γαλλίας, Ερρίκο τον δεύτερο.


Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, που αναφέρεται στο Larousse Gastronomique, τα μακαρόν γεννήθηκαν σε ένα μοναστήρι κοντά στο Cormery της Γαλλίας το 1791 και λέγεται πως ήταν από τα αγαπημένα γλυκά της Μαρίας Αντουανέτας. 
Ενώ θεωρείται πως τα μακαρόν κέρδισαν τη μεγάλη φήμη τους όταν δύο μοναχές στο Cormery προσπάθησαν να ανταπεξέλθουν κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, χρησιμοποιώντας τα εμπορικά. Οι μοναχές αυτές έμεινα γνωστές ως "The macaron sisters", ενώ τα μακαρόν τους φαίνεται πως ήταν ένας συνδυασμός αμυγδάλων, ασπραδιών από αυγά και ζάχαρη χωρίς όμως γέμιση και γεύση. 


Αργότερα, το 1830 τα μακαρόν αρχίζουν να σερβίρονται δυο δυο με γέμιση από μαρμελάδα, λικέρ και μπαχαρικά.  
Στις αρχές του 20ου αιώνα τα μακαρόν "εξελίσσονται" όταν ο ζαχαροπλάστης Pierre Desfontaines και ιδιοκτήτης του γνωστού παριζιάνικου ζαχαροπλαστείου Laduree, έχει την έμπνευση να κολλήσει τα μπισκότα μεταξύ τους και να τα γεμίσει με μαρμελάδα, γκανάς και  βουτυρόκρεμα κάνοντας τα ιδιαίτερα δημοφιλή στους πελάτες του. 
Από τότε οι Γάλλοι θεωρούνται και επίσημα οι δημιουργοί των μακαρόν και τα υπέροχα χρωματιστά γλυκάκια είναι από τις πιο φημισμένες λιχουδιές στη Γαλλία και όχι μόνο.


Και τώρα μερικές συμβουλές πριν ξεκινήσετε:
- Απαραίτητα σύνεργα μια σπάτουλα (μαρίζ), ένα μεταλλικό ή γυάλινο σκεύος πεντακάθαρο για να φτιάξετε την τέλεια μαρέγκα, μίξερ και σακούλα ζαχαροπλαστικής με μύτη στρόγγυλη.
- Τα χρώματα που θέλετε να προσθέσετε και τα υγρά αρώματα τα προσθέτετε πάντα στην μαρέγκα αφού φτάσει στο τελικό της στάδιο.
- Αποφασίστε από πριν τη γεύση που θέλετε να δώσετε στα μακαρόν, έτσι ώστε να έχετε πάρει τα απαραίτητα υλικά. 
- Χρησιμοποιήστε την φαντασία σας για να δημιουργήσετε ξεχωριστά μακαρόν, αντικαθιστώντας ένα μέρος αμυγδάλου με σκόνη από φουντούκι, φιστίκι, ή καρύδα.
- Για πιο πλούσια υφή στην μαρέγκα χρησιμοποιήστε κρεμόριο, ο φίλος της μαρέγκας όπως λαϊκά λέγεται (όξινο τρυγικό κάλιο και παλαιότερα ταρταρικό οξύ) περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού αντί για αλάτι. Και για όσους θέλουν να μάθουν και κάτι παραπάνω για το κρεμόριο χρησιμοποιείται σε μείγματα που περιέχουν αέρα για να σταθεροποιήσει τον όγκο τους. Το κρεμόριο ταιριάζει στις περισσότερες παρασκευές γιατί δεν έχει όξινη γεύση και ως σκόνη δεν διαταράσσει την αναλογία υγρών της συνταγής. Θα το βρείτε στα σούπερ μάρκετ στα ράφια με μπαχαρικά ή τα είδη ζαχαροπλαστικής.


Υλικά 

Για τα μακαρόν:
100 γρ. πούδρα αμυγδάλου
120 γρ. άχνη


Για την μαρέγκα:
90 γρ. ασπράδια αυγών (περίπου 3 αυγά)
125 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
άσπρο χρώμα ζαχαροπλαστικής πάστα (προαιρετικά)
1 πρέζα αλάτι ή κρεμόριο

Για την γέμιση γκανάς σοκολάτας:

200 γρ. κουβερτούρα
125 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

Για την διακόσμηση 2 μπισκότα oreo (χωρίς την γέμιση)


Γκανάς σοκολάτας:
Ψιλό κόψτε την κουβερτούρα και βάλτε την για τουλάχιστον 20-30'' δεύτερα στο φουρνάκι μικροκυμάτων για να μαλακώσει λίγο επειδή η ποσότητα είναι περισσότερη από την κρέμα γάλακτος και υπάρχει περίπτωση να μην διαλυθεί καλά. Εάν δείτε ότι δεν έχει λιώσει βάλτε άλλα 20'' και βάλτε σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος και στην εστία σε δυνατή φωτιά. Μόλις αρχίσει να βγάζει μικρές φουσκαλίτσες στα τοιχώματα και να αχνίζει αποσύρετε (λίγο πριν τον βρασμό) από την εστία και ρίξτε την πάνω από την σοκολάτα. Αφήστε για 1-2 λεπτά να μαλακώσει και άλλο η σοκολάτα και μετά ανακατέψτε. Μόλις ενσωματωθούν καλά η κρέμα και η σοκολάτα μεταφέρετε σε ρηχό σκεύος σκεπάστε με μεμβράνη που να εφάπτεται στην γκανάς και αφήστε μέχρι να σφίξει. 
Εάν βιάζεστε βάλτε στο ψυγείο.

Macaron:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την άχνη και την πούδρα αμυγδάλου , ανακατεύουμε με ένα σύρμα και κοσκινίζουμε 2 φορές, ότι μείνει στη σήτα το πετάμε, δεν το πιέζουμε να περάσει.



Στον πεντακάθαρο κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα ασπράδια αυγού, την πρέζα αλάτι (ή κρεμόριο) και αρχίζουμε το χτύπημα σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, μόλις αρχίσουν τα αυγά να ασπρίζουν και φουσκώσουν λίγο ρίχνουμε σε 4 δόσεις την ζάχαρη. Χτυπάμε μέχρι να τελειώσει η ζάχαρη και να έχουμε μια λεία και σφιχτή μαρέγκα. Προσοχή η ζάχαρη θα πρέπει να έχει διαλυθεί, εάν δεν έχει θα πρέπει να συνεχίσετε λίγο ακόμη το χτύπημα.


Μόλις τελειώσετε είναι η φάση να συμπληρώσετε στην μαρέγκα σας το άσπρο χρώμα . Το πόσο χρώμα θα το κρίνετε εσείς, απλώς μην το παρακάνετε,  χτυπήστε λίγο ακόμη να έχετε χρώμα στην μαρέγκα και σταματήστε.

Μεταφέρετε την μαρέγκα σε μεγάλο γυάλινο καθαρό μπολ και ρίξτε μέσα την μισή ποσότητα από το μείγμα της πούδρας αμυγδάλου. Με μια σπάτουλα κάντε κυκλικές κινήσεις για να ενσωματωθεί. Μόλις ενσωματωθεί ρίξτε και το άλλο μισό και συνεχίστε το ανακάτεμα.

Ανακατεύουμε  όπως κάνουμε για όλα τα μακαρόν, απλώνουμε το μείγμα στα τοιχώματα και μετά το μαζεύουμε στην μέση και μόλις έρθει η επιθυμητή υφή (σαν λάβα) σταματάμε το ανακάτεμα. 




Τοποθετείστε το μείγμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής που πρέπει να είναι με στρόγγυλη μύτη του 1 εκ. και κάντε ροζέτες στα κυκλάκια που έχετε σχηματίσει ή σε φόρμα σιλικόνης ειδική για macaron ή εάν το έχετε με την σακούλα απλώς σχηματίστε ροζέτες γρήγορα σε αρκετή απόσταση τη μία από την άλλη (γιατί θα απλώσουν κιόλας) σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.



Μόλις τελειώσετε χτυπήστε το ταψί σας 4-5 φορές δυνατά στο τραπέζι για να φύγει ο αέρας μέσα από τα macaron και να ισιώσουν, πασπαλίστε με το μπισκότο oreo που έχετε θρυψαλιάσει με το χέρι σας (αφού έχετε αφαιρέσει την κρέμα από μέσα) αφήστε τα να ξεκουραστούν για τουλάχιστον μία ώρα (ίσως χρειαστεί και παραπάνω) ή μέχρι να κάνουν κρούστα και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 C για 15' - 16΄ λεπτά ανάλογα το φούρνο. 


Βγάλτε από τον φούρνο και αφήστε να κρυώσουν αρκετά πριν ξεφορμάρετε, μην επιχειρήσετε να τα ξεκολλήσετε όσο είναι ζεστά, θα τα διαλύσετε. 

Συναρμολόγηση:
Βγάλτε από το ψυγείο την κρέμα και μεταφέρετε την σε σακούλα ζαχαροπλαστικής, βάλτε μια καλή ποσότητα σε ένα macaron βρείτε ένα καπάκι για να ταιριάζει και πιέστε ελαφρώς. 




ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ







4 σχόλια:

  1. Υπέροχα τα μακαρόν όμως....πριτιμώ να τα τρώω έτοιμα από την κόρη μου που τα φτιάχνει συχνά και πολύχρωμα. Για να τα φτιάξω εγώ πολύ δύσκολο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφού τα κάνει η κόρη σου έχουν μεγαλύτερη γλύκα!δεν χρειάζεται όλοι να μπορούμε να κάνουμε.

      Διαγραφή
  2. Καλησπερα.λιγο καθυστερημενο το σχολιο αφου τωρα ειδα την αναρτηση.τα μακαρον που εκανες πολυ πετυχημενα φαινονται.θα το προσπαθησω καθως ειναι απο τα αγαπημενα μου.να περνατε καλα εκει στην ομορφη.Πατριδα μου.φιλια πολλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πάρα πολύ,να τα δοκιμάσεις. Πολλά φιλιά από την όμορφη Θεσσαλονίκη και την πανέμορφη Ελλάδα!

      Διαγραφή