Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Μπακλαβάς με φιστίκι Αιγίνης




Το Πάσχα ήμουν καλεσμένη στην αδελφή μου που ζει σε ένα χωριό της Χαλκιδικής. Δεν χρειάζεται να σας πω ότι πέρασα φανταστικά, με τον καθαρό αέρα με τον φανταστικό καιρό με το σούβλισμα . . .  δεν μπορώ να πω ότι είμαι λάτρης του κατσικιού αλλά για το έθιμο κάτι τσίμπησα και εγώ.


Φυσικά είχα και μια παραγγελία να εκτελέσω… έναν μπακλαβά! Αγαπημένο Πασχαλινό γλυκό, αλλά και αγαπημένο γλυκό της αδελφής μου. Ε τι να κάνω να της χαλάσω το χατίρι; δεν γινόταν.
Δεν μπορώ να πω καλός είναι ο παραδοσιακός μπακλαβάς, με το καρυδάκι του αλλά εμένα μου αρέσει περισσότερο ο πολίτικος με το φιστίκι Αιγίνης. 
Έχει τον χρόνο του και είναι πολύ της υπομονής αλλά δεν είναι ότι το κάνουμε και κάθε μέρα. Εγώ τουλάχιστον το κάνω μόνο Πάσχα και μόνο αν μου το ζητήσουν!
Τι θα λέγατε λοιπόν, να ξεκινούσαμε;


Υλικά:

1 1/2 (500-600γρ.) πακέτο φύλλο κρούστας (για ένα μέτριο ταψάκι 13Χ10)
250 γρ. βούτυρο αγελάδας
300 γρ. φιστίκι Αιγίνης ψίχα ωμή


Υλικά για το σιρόπι:

600 γρ. ζάχαρη
450 γρ. νερό
1 ξυλάκι κανέλας
1 κουτ. σούπας γλυκόζη


Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι για να κρυώσει γιατί πρέπει να είναι ζεστός ο μπακλαβάς και κρύο το σιρόπι. Βράζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη τη κανέλα και τη γλυκόζη. Ανακατεύουμε λίγο στην αρχή να λιώσει η ζάχαρη. Από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός αφήνουμε για 5 λεπτά και μετά αποσύρουμε από την φωτιά.
Μετράμε το εσωτερικό μέρος του ταψιού με ένα χαράκι και κόβουμε τα φύλλα κρούστας έτσι ώστε να είναι ακριβώς και να μην έχουμε κενά. Τα κομμάτια που κόψαμε από τα φύλλα κρούστας που δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα κόβουμε μικρά κομματάκια, τα ανοίγουμε με τα χέρια μας και τα βάζουμε στην άκρη για να τα χρησιμοποιήσουμε στον μπακλαβά.




Αλείφουμε το ταψί με το βούτυρο που έχουμε λιώσει και στρώνουμε το πρώτο μας φύλλο, ρίχνουμε λίγο φιστίκι και λίγα από τα φύλλα που κόψαμε κομματάκια φροντίζοντας πρώτα να βάλουμε στις γωνίες για να μην έχουμε κενά.


Στρώνουμε το επόμενο φύλλο το πατάμε καλά με το χέρι μας για να μην αφήσουμε αέρα, βουτυρώνουμε και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία. Φροντίζουμε να αφήσουμε 10 φύλλα για το τέλος που δεν θα έχουν τίποτα ανάμεσα (θα είναι το τελείωμα).



Προσοχή, ή θα πρέπει να είμαστε γρήγοροι κατά την διαδικασία παρασκευής του μπακλαβά ή θα πρέπει τα φύλλα κρούστας να είναι σκεπασμένα με υγρή βαμβακερή πετσέτα για να μην στεγνώσουν και σχίζονται.

Το τελευταίο φύλλο το βουτυρώνουμε καλά και βάζουμε τον μπακλαβά για μισή ώρα στο ψυγείο για να κρυώσει λίγο το βούτυρο και να μπορέσουμε να χαράξουμε τα κομμάτια.
Αφού λοιπόν έχουμε χαράξει τα κομμάτια, πασπαλίζουμε και με λίγο νεράκι ή αν έχετε βαποριζατέρ ψεκάστε λίγο την επιφάνεια του μπακλαβά για να γίνει το φύλλο πιο τραγανό. 
Ψήστε στους 160 C για 1 ώρα και ένα τέταρτο περίπου θέλουμε να ροδίσει αρκετά, βγάλτε από τον φούρνο και σιροπιάστε αμέσως αρχίζοντας από τις γωνίες και προχωρώντας προς τη μέση του ταψιού. Αφήστε τουλάχιστον 2-3 ώρες πριν καταναλωθεί ακόμη καλύτερα ένα βράδυ.

Καλή επιτυχία














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου