Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Μαρμελάδα Σύκο




Καλά δεν λέω είτε που είχε λίγο ζέστη τον Αύγουστο, είτε που όλοι μας κάπου πήγαμε διακοπές να κάνουμε κανένα μπανάκι ... χαθήκαμε!!!
Δεν μπορώ να μην αποχαιρετήσω όμως τον Αύγουστο χωρίς να κάνω μια μαρμελάδα με το καλύτερο φρούτο του μήνα ... σύκο. Αγαπημένο γιατί το κάναμε και σαν γλυκό του κουταλιού πριν αρχίσει το καλοκαίρι και μας πιάσουν οι πολλές οι ζέστες!!!


Λοιπόν τι λέτε όσο έχει ακόμα σύκα και σε πολύ καλή τιμή αυτό το καιρό ξεκινάμε με την μαρμελάδα  μας ; Εγώ την απολαμβάνω ήδη με τα αγαπημένα μου ψωμάκια.


Υλικά :

1 κιλό σύκα ώριμα
850-900 γρ. ζάχαρη
μισό λεμόνι
50 γρ. φρέσκο βούτυρο

Εκτέλεση:

Πλένουμε πολύ καλά τα σύκα και ξεκινώντας από την κορυφή τα ξεφλουδίζουμε είτε με το χέρι, είτε με μαχαίρι. Επειδή τα σύκα έχουν αυτό το γάλα που κολλάει και δεν ξεπλένεται εύκολα αν θέλετε βάλτε γάντια .



Ανοίξτε τα σύκα στην μέση  ή κόψτε στα τέσσερα αν έχετε μεγαλύτερα σύκα, για να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι και χαλασμένα.


Ζυγίστε τα και αραδιάστε τα στην κατσαρόλα σας αφού πρώτα τοποθετήστε και το βούτυρο στην κατσαρόλα. Το βούτυρο θα δώσει μια γεύση καπνιστού και βουτυρένιου ενώ η μυρωδιά της μαρμελάδας σας θα είναι θεϊκή!!!
Συμπληρώστε την ανάλογη ποσότητα ζάχαρης και αφήστε την κατσαρόλα στην άκρη για τουλάχιστον 2-3 ώρες. 
Τοποθετήστε στην φωτιά σε δυνατή εστία στην αρχή και ανακατεύετε συνεχώς  μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, μόλις αρχίσει να παίρνει βράση χαμηλώστε τη εστία και ξαφρίζετε συνεχώς και φυσικά δεν σταματάμε και το ανακάτεμα.
Στα 40 λεπτά περίπου θα πρέπει η μαρμελάδα μας να αρχίσει να δένει , ρίχνουμε το λεμόνι και αποσύρουμε από την φωτιά. Κλείνουμε σε βάζα και διατηρούμε στο ψυγείο ή κονσερβοποιούμε και κρατάμε σε σκοτεινό μέρος για περίπου ένα χρόνο. Από την ώρα που θα ανοίξουμε όμως το βαζάκι πρέπει να το διατηρήσουμε στο ψυγείο μέχρι να καταναλωθεί.

Ελπίζω να έχουμε ένα καλό φθινόπωρο και όποιος δεν πρόλαβε να κάνει πολλά μπάνια, έχει ζέστη ακόμα προλαβαίνει!!!

Καλή επιτυχία και καλό φθινόπωρο!!!







2 σχόλια:

  1. Αυτό το κρατάω για του χρόνου!Όταν θα είμαι στο καλοκαιρινό που έχει συκιά. AriadnefromGreece!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πόσο πολύ μου αρέσουν τα σύκα! Φέτος όμως, δεν έφαγα ούτε ένα! Βλέπω και τη μαρμελάδα σου και μου τρέχουν τα σάλια! Μου αρέσει πολύ σε συνδυασμό με τυρι-κρέμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή