Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Cheesecake με ελληνικά τυριά και κυδώνι.





Φαντάζομαι ότι έχετε συνηθίσει σε άλλου είδους cheesecake και όχι κάποια με ελληνικά προϊόντα!!! 
Και τι καλύτερο από το να χρησιμοποιούμε ελληνικά προϊόντα τώρα στον καιρό της κρίσης. Θα χρησιμοποιήσουμε λοιπόν σήμερα τα μοσχοβολιστά κυδώνια και ελληνικά τυριά.


Τα κυδώνια είναι στον καιρό τους, δεν θα δυσκολευτείτε να τα βρείτε. Εγώ πάλι φέτος τα είχα σε αφθονία στον κήπο μου. Και όπως είδατε σε προηγούμενη ανάρτηση έκανα διάφορα καλούδια για τον χειμώνα που λένε ότι φέτος θα είναι βαρύς. Την κομπόστα κυδωνιού που ακολουθεί στη συνταγή μπορείτε να την κάνετε, να την αποθηκεύσετε και να την καταναλώσετε ανεξάρτητα από το cheesecake. 

Πάμε λοιπόν να κάνουμε το cheesecake μας και για όσους τρώνε κομπόστες και μια πολύ ωραία κομπόστα κυδώνι.

Υλικά:

120 γρ. μαργαρίνη
250 γρ. μπισκότα τριμμένα στο μπλέντερ (τύπου πτι-μπερ ή μιράντα)
250 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
200 γρ. ανθότυρο
200 γρ. κατίκι Δομοκού
100 γρ. μανούρι ή (κρέμα τυρί)
60   γρ. άχνη ζάχαρη

Για την κομπόστα κυδώνι:

600 γρ. καρπό κυδωνιού (γύρω στα 3-4 μεγάλα κυδώνια)
400 γρ. νερό
500 γρ. ζάχαρη
κλωναράκι αρμπαρόριζας

Εκτέλεση :

Για την κομπόστα:

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε νερό και στύβουμε ένα λεμόνι. Καθαρίζουμε τα κυδώνια μας τα κόβουμε στα 4 και αφαιρούμε τα κουκούτσια (όπως τα μήλα), τα ρίχνουμε στο μπολ με το νερό. Αφού τελειώσουμε το κόψιμο στα τέσσερα παίρνουμε ένα ένα κομμάτι το κόβουμε σε μπαστουνάκια και τα ξαναρίχνουμε στο νερό. Αυτό το κάνουμε γιατί τα κυδώνια πάρα πολύ γρήγορα μαυρίζουν.
Μόλις έχουμε ολοκληρώσει το κόψιμο των κυδωνιών, τα στραγγίζουμε και  τα μεταφέρουμε στο κατσαρολάκι με το νερό (400 γρ.), τα βράζουμε για 10 λεπτά και συμπληρώνουμε τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη και βράζουμε για άλλα 30 λεπτά περίπου μέχρι να δέσει λίγο το σιρόπι. Πέντε λεπτά πριν το τέλος ρίχνουμε το κλωναράκι της αρμπαρόριζας και μόλις κατεβάσουμε από την εστία την κομπόστα με προσοχή αφαιρούμε και το κλωναράκι. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Μπορούμε να το αποθηκεύσουμε σε γυάλινο βάζο και στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε ή να το κονσερβοποιήσουμε όπως έχουμε πει σε άλλες συνταγές που κυρίως έχουν να κάνουν με μαρμελάδες.

Για το cheesecake:

Περνάμε από το μπλέντερ τα μπισκότα . Αδειάζουμε το τρίμμα σε ένα μπολ και από πάνω ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο (όχι καμένο), με το χέρι μας ή με ένα πιρούνι ενσωματώνουμε το βούτυρο με το τρίμμα μπισκότου και το στρώνουμε στην φόρμα της τάρτας πιέζοντας το να πάει παντού. Τρυπάμε με το πιρούνι σε διάφορα σημεία και σε προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε στους 170 C για 15 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά.


Στο μεταξύ εμείς ετοιμάζουμε την κρέμα τυριών. Σε κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα τυριά, την κρέμα γάλακτος, την άχνη και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά μας .
Στρώνουμε την κρέμα στο ψημένο μπισκότο και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3-4 ώρες να δέσει η κρέμα. 


Με τρυπητή κουτάλα (για να μην έχει πολύ σιρόπι) στρώνουμε την κομπόστα επάνω στην κρέμα τυριών έτσι ώστε να πάει παντού. Η ποσότητα της κομπόστας είναι για δύο cheesecake. Εσείς αυτή που θα σας περισσέψει μπορείτε να τη διατηρήσετε στο ψυγείο μέχρι και ένα μήνα με το σιρόπι της όμως.




Καλή επιτυχία και καλή σας απόλαυση.



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου