Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Matcha μπισκότα αμυγδάλου.



Σήμερα λέω να κάνω ένα παράξενο μπισκότο έτσι για αλλαγή. Πριν από λίγο καιρό είχα ένα κρύωμα, ήμουν κλεισμένη μέσα είχα τρελαθεί να πίνω τσάι και να είμαι στο internet και πάνω λοιπόν στην βαρεμάρα μου είπα να κοιτάξω και κάποιες ποικιλίες τσαγιού και τι πίνουν στην Κίνα και ξαφνικά βλέπω αυτό το Matcha τσάι και η μια σελίδα έφερε την άλλη και ανάμεσα στο χαμένη στην μετάφραση και στην πρασινάδα ανακαλύπτω πως αυτό το μαγικό τσάι γίνεται και άλλα πράγματα εκτός από το να το πίνεις σαν ρόφημα. 


To Matcha  λοιπόν είναι λεπτοαλεσμένo πράσινο τσάι σε σκόνη που παρασκευάζεται από την υψηλότερη ποιότητα ιαπωνικών φύλλων τσαγιού και είναι γεμάτο από βασικά μεταλλικά στοιχεία και βιταμίνες. Παραδοσιακά, το Matcha χρησιμοποιούταν ως μέρος της ιαπωνικής τελετουργίας του τσαγιού για να κρατήσει τους βουδιστές μοναχούς συγκεντρωμένους κατά τη διάρκεια του διαλογισμού.  

Για την παρασκευή του, επιλέγονται τα  καλύτερα μικρά  μπουμπούκια  τσαγιού, ξηραίνονται και στη συνέχεια αλέθονται σε γουδί από γρανίτη. Έτσι, αποδίδεται μια πολύ λεπτή σκόνη τσαγιού με ζωντανό πράσινο χρώμα και ελαφρώς γλυκιά, πλούσια αλλά απαλή γεύση. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται και σε κατασκευές ζαχαροπλαστικής και όχι μόνο, χρησιμοποιείται από γνωστούς chefs και baristas στην μαγειρική, στα γλυκά στα παγωτά και στα cocktails.
Είναι εξαιρετικά δημοφιλές σε όλο τον κόσμο ως συστατικό τροφίμων, λόγω της μοναδικής γεύσης, της ζωηρής απόχρωσης και των θρεπτικών συστατικών του.
Το πράσινο τσάι MATCHA περιέχει παραπάνω από 10 έως 15 φορές τα συνολικά θρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με το παραδοσιακό πράσινο, το λευκό και το μαύρο τσάι αλλά και συγκριτικά με άλλα δημοφιλή φρούτα και λαχανικά. 
Βρίσκεται στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων για διάφορες χρήσεις ( για τσάι,  για  γλυκά και φαγητά).
Τα οφέλη πολλά,
  • Ηρεμεί και βοηθά στην συγκέντρωση, ενώ παράλληλα τονώνει.
  • Ενισχύει τον μεταβολισμό, δηλαδή την ικανότητα του σώματος να κάψει λίπος και να χάσει βάρος.
  • Περιέχει αντιγηραντικές ιδιότητες και μπορεί να προστατεύσει ενάντια σε καρδιακές παθήσεις.
  • Βοηθά στη ρύθμιση υγιών επιπέδων χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα.
Μετά το άνοιγμα, σφραγίστε και φυλάξτε στο ψυγείο. Οφείλω να σας πω ότι εγώ το αγόρασα από το internet γιαυτό και έχει αυτή την συσκευασία και είναι το μαγειρικό matcha. Δεν ξέρω σε τι  συσκευασίες κυκλοφορεί στα βιολογικά προϊόντα. Το άλλο πακετάκι δίπλα είναι η σκόνη αμυγδάλου που αν θέλετε την αγοράζετε από οποιοδήποτε μεγάλο σούπερ μάρκετ ή την κάνετε μόνη σας στο μπλέντερ με  ωμά άψητα και αποφλοιωμένα αμύγδαλα.



Τώρα εάν σας έπεισα ότι εκτός από νόστιμα είναι και υγιεινά αυτά τα πράσινα μπισκότα δεν έχετε παρά να πάτε σε ένα μαγαζί με βιολογικά προϊόντα να πάρετε λίγο Macha και να ακολουθήσετε τις οδηγίες μου. Και μην ξεχνάτε μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και όπου αλλού θέλετε!!! δεν θα πάει χαμένο όσο σας περισσέψει. Δείτε το σαν φυσικό χρωστικό, υγιεινό και θρεπτικό συστατικό. 



Υλικά :

120 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  60 γρ. άχνη ζάχαρη
140 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. σκόνη αμυγδάλου
2 κουτ. γλυκού κοφτές Matcha σκόνη
¼ κουτ. γλυκού αλάτι χοντρό
1 κρόκο αυγού
100 γρ. αμύγδαλο ωμό χοντροτριμμένο στο μπλέντερ


Εκτέλεση:

Στο κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Ρίχνουμε και τον κρόκο αυγού και συνεχίζουμε μέχρι να ενσωματωθεί καλά.



                                           

Κοσκινίζουμε το αλεύρι, τη σκόνη αμυγδάλου και το Macha. Ρίχνουμε και το χοντρό αλάτι και ανακατεύουμε λίγο τις σκόνες μας. Ρίχνουμε τις σκόνες στο μείγμα βουτύρου-άχνης και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το χέρι και απαλά μέχρι να έχουμε ένα εύπλαστο ζυμάρι και να ξεκολλάει από τα χέρια μας. 
Ρολάρουμε  το ζυμάρι μας έτσι ώστε να έχουμε ένα κύλινδρο και το περνάμε πιέζοντας καλά από το τριμμένο αμύγδαλο. 





Τυλίγουμε με την λαδόκολλα και τοποθετούμε στην κατάψυξη για περίπου 20 λεπτά ή στο ψυγείο για περίπου μια ώρα .



Αφαιρούμε από το ψυγείο και κόβουμε ροδέλες του ενός εκατοστού. Τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175-180 βαθμούς για 12-14 λεπτά αναλόγως τον φούρνο. Όλα τα μπισκότα μόλις βγουν από τον φούρνο μοιάζουν σαν να μην έχουν ψηθεί γιατί είναι ακόμη μαλακά. Αφήστε για 5 λεπτά και μετά μεταφέρετε σε σχάρα.


Σας εύχομαι καλή επιτυχία και καλή σας απόλαυση.











6 σχόλια:

  1. Όλο καινούριες ιδέες είσαι Βασιλική! Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά για το τσάι και θα 'θελα να το δοκιμάσω, δε μπορώ να φαντστώ πως θα είναι η γεύση του. Η όψη του πάντως είναι εντυπωσιακή, μου μοιάζει με φέτα από κορμό ξύλου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σας ευχαριστώ κορίτσια, εκτός από πρωτότυπα είναι και πολύ νόστιμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βασιλική ήταν νοστιμότατα, όταν τα δοκίμασα στο brunch. Αφράτα και με ιδιαίτερο άρωμα και γεύση. Απλά υπέροχα. Είδα το matchoμάγαζο. Μα τί χαμός από αξεσσουαρ και είδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρέπει να ομολογήσω ότι είναι από τα αγαπημένα μου μπισκότα και προσπαθώ σε κάθε ευκαιρία να τα κάνω για να τα δοκιμάζει ο κόσμος, για να μην τα θεωρούν σαν κάτι εκτός πραγματικότητας. Καλά το matchoμάγαζο απλώς σε τρελαίνει!

      Διαγραφή