Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Μαρμελάδα Φράουλα με καστανή ζάχαρη, μέλι & θυμάρι





Εδώ είμαστε  πάλι, μετά από κάνα δυο μήνες διακοπής λόγω υποχρεώσεων είπα να επανέλθω με  γλυκές αλλά και αλμυρές δημιουργίες.

Σήμερα λέω να κάνουμε μια μαρμελάδα φράουλα αλλιώτικη από ότι έχετε συνηθίσει μέχρι σήμερα. Οι φράουλες στο φόρτε τους και οι δημιουργίες με αυτές άπειρες.
Η σημερινή μαρμελάδα έχει κάτι ιδιαίτερο , ίσως σε κάποιους φανεί παράξενο αλλά όταν θα την δοκιμάσετε θα καταλάβετε ότι είναι πολύ ιδιαίτερη η γεύση της.
Έχει αντί για την κοινή άσπρη κρυσταλλική ζάχαρη, μέλι και καστανή ζάχαρη και φυσικά άρωμα από θυμάρι.



Υλικά:

1 κιλό φράουλες (καθαρό βάρος, αφού αφαιρεθούν τα κοτσάνια)
600 γρ. καστανή ζάχαρη (ακατέργαστη-raw)
180 γρ. μέλι καστανιάς ή βελανιδιάς (κάποιο μέλι που να μην είναι τόσο γλυκό όπως το ανθόμελο)
ένα μπουκετάκι θυμάρι φρέσκο
χυμό από 1/2 λεμόνι    


Εκτέλεση:

Πλένουμε το μπουκετάκι του θυμαριού και το τυλίγουμε με ένα τούλι, έτσι ώστε να μπορέσουμε να το βγάλουμε από την μαρμελάδα μόλις τελειώσει. Δεν θέλουμε να το αφήσουμε μέσα το θυμάρι γιατί λίγο πικρίζει, θέλουμε μόνο το άρωμα του.






Πλένουμε σχολαστικά τις φράουλες (με το κοτσάνι) και αφαιρούμε το κοτσάνι και τυχόν χτυπήματα ή χαλασμένες περιοχές. Εάν οι φράουλες είναι μεγάλες τις κόβουμε στα δύο αλλιώς ολόκληρες. Οι φράουλες πρέπει να είναι απόλυτα καθαρές όταν θα μπουν στην κατσαρόλα γιατί αλλιώς στο μέλλον θα ξινίσουν μέσα στο βάζο.

Και μια συμβουλή , τα φρούτα που θα χρησιμοποιείται για τις μαρμελάδες σας δεν πρέπει να είναι ούτε άγουρα αλλά και ούτε πολύ ώριμα. Πρέπει να είναι καθαρά και όχι χτυπημένα και δεν πρέπει να έχουν ούτε το παραμικρό ίχνος αλλοίωσης.

Και συνεχίζουμε τοποθετώντας όλα τα υλικά σε βαθιά κατσαρόλα με χοντρό πάτο (εκτός του χυμού λεμονιού) σε δυνατή φωτιά στην αρχή και ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το μέλι. Μόλις αρχίσει ο βρασμός χαμηλώνουμε την εστία (εάν η κουζίνας σας έχει μέχρι το 9 θα το πάτε στο 6) και ξαφρίζουμε τακτικά. Μόλις περάσουν 30-40 λεπτά βρασίματος κάντε τον έλεγχο να δείτε εάν η μαρμελάδα σας έχει δέσει, ρίξτε το χυμό λεμονιού και κονσερβοποιείστε

Ο έλεγχος γίνεται τοποθετώντας ένα μικρό πιατάκι στο ψυγείο, και στάζοντας μερικές σταγόνες μαρμελάδας στο πιατάκι, με το κουτάλι ανοίξτε μια γραμμή και εάν μείνει αυτή η γραμμή σημαίνει ότι η μαρμελάδα σας είναι έτοιμη.

Δεν μπορώ να σας πω ότι η μαρμελάδα θα αντέξει όπως σχεδόν ένα χρόνο που αντέχουν αυτές που χρησιμοποιούμε κοινή κρυσταλλική ζάχαρη, θα αντέξει περίπου 5 μήνες κονσερβοποιημένη. Από την ώρα που θα την ανοίξετε όμως πρέπει οπωσδήποτε να την συντηρήσετε ψυγείο. 


Σας εύχομαι καλή επιτυχία και μην ξεχνάτε ότι από εδώ και πέρα υπάρχουν τα καλύτερα φρούτα για μαρμελάδες! Προσπαθήστε να κάνετε μόνοι σας κάποια μαρμελάδα γιατί πιστέψτε με αξίζει τον κόπο.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ





2 σχόλια:

  1. Αγαπώ τη μαρμελάδα φράουλα..τη σπιτική ακόμα περισσότερο! Πολύ όμορφες οι συνταγές σου και το μπλογκ!
    xo,
    ohmydarlingdeer.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια , ελπίζω να την κάνεις κάποια στιγμή.

      Διαγραφή