Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Σαλάτα με κινόα, αβοκάντο και πιπεριές




Φίλες και φίλοι μου καλοί, έπιασε η ζέστη, η πολύ ζέστη και δεν νομίζω ότι κανένας σας έχει όρεξη για γλυκό, πέρα από κανένα παγωτάκι.
Γιαυτό και εγώ αποφάσισα να σας κάνω μια καλοκαιρινή σαλάτα δροσερή, νόστιμη, υγιεινή και χορταστική.
Είμαι σίγουρη ότι πολλοί έχετε ακούσει το κινόα, αρκετοί ξέρετε τι είναι, λίγοι όμως ξέρετε πως να το χρησιμοποιήσετε. Σήμερα λοιπόν είναι η τυχερή σας μέρα μια και θεωρώ ότι από την πρώτη φορά που θα το φτιάξετε μετά θα κολλήσετε.





Χρυσή τροφή, ο σπόρος της γης όπως λέγετε και στην Λατινική Αμερική. Έγινε γνωστή πρόσφατα όταν άρχισαν να μπαίνουν στην ζωή μας τα βιολογικά προϊόντα. 
Είναι ένας μικροσκοπικός αποξηραμένος καρπός του φυτού Κινόα  ο οποίος έχει περισσότερες πρωτεΐνες και από το σιτάρι, έχει Ω3 λιπαρά, κάλιο, σίδηρο, αμινοξέα και πολλά άλλα ευεργετικά χαρακτηριστικά. Είναι εύπεπτη και είναι ιδανική τροφή για όσους έχουν δυσανεξία στην γλουτένη.
Μολονότι είναι ένας σπόρος, το Κινόα θεωρείται πλήρες δημητριακό και μια καλή πηγή φυτικών ινών και λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη (13%) θεωρείται υπερτροφή.



 Υλικά για 2 άτομα:

1/2 φλυτζάνι (90 γρ.) κινόα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κόκκινη πιπεριά  (γλυκιά)
1 κίτρινη πιπεριά (γλυκιά)
1 ώριμο αβοκάντο
μερικά μπουκετάκια μπρόκολο (ή μισό αγγουράκι κομμένο σε κυβάκια )
μαϊντανό ή κόλιανδρο φρέσκο (όση ποσότητα θέλετε εσείς, εγώ έχω χρησιμοποιήσει 1/4 ματσάκι μαϊντανού)


Για το ντρέσινγκ 

50 γρ. ελαιόλαδο (μισό φλιτζάνι ελληνικού καφέ)
χυμό και ξύσμα από 2 λάιμ (ή λεμόνι, δεν έχει όμως το άρωμα που έχει το λάιμ)
                              (εάν επιλέξετε να βάλετε λεμόνι χρησιμοποιήστε μόνο ένα λεμόνι)
1 κουτ. γλυκού μέλι
τριμμένο φρέσκο τζίντζερ (και πάλι κατά βούληση γιατί μην ξεχνάτε καίει λίγο)
αλάτι, πιπέρι.





Εκτέλεση :

Μουλιάζουμε το κινόα τουλάχιστον 30 λεπτά σε νερό που να το καλύπτει αρκετά. Ξεπλένουμε και στραγγίζουμε καλά. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε 1 1/2 λίτρο  νερό , ρίχνουμε και μια πρέζα αλάτι (σαν να μαγειρεύαμε μακαρόνια) και τοποθετούμε στην εστία . Μόλις αρχίσει ο βρασμός ρίχνουμε το κινόα και βράζουμε για 15 λεπτά ακριβώς. Εάν βράσουμε περισσότερο υπάρχει ο κίνδυνος να λασπώσει και να γίνει σαν πολτός.
Ακολουθεί μια φωτογραφία για να δείτε πως είναι το κινόα πριν το βράσιμο (αριστερά) και πως μετά το βράσιμο (δεξιά). 




Στραγγίζουμε το κινόα και το ξεπλένουμε με άφθονο κρύο νερό. Αφήνουμε στην άκρη να στραγγίσει καλά μέχρι να ετοιμάσουμε την σαλάτα μας. 
Κόβουμε όλα τα υλικά μας σε κυβάκια (τις πιπεριές και το αβοκάντο), ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι και προσπαθούμε να φαίνονται τα μπουκετάκια από το μπρόκολο που θα τα έχετε ζεματίσει για 3-5 λεπτά το πολύ.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα υλικά του ντρέσινγκ και τα ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα. 
Αρχίζουμε και συμπληρώνουμε μέσα ένα ένα τα υλικά μας και ανακατεύουμε ευγενικά και απαλά με ένα κουτάλι ίσα να ανακατευτούν όλα τα υλικά. 






Τέλος βάζουμε τον μαϊντανό ή τον κόλιανδρο στην ποσότητα που επιθυμούμε και σερβίρουμε σε δύο βαθιά μπολ. Εάν χρειάζεται αλατοπιπερώνουμε λίγο ακόμη.


Ελπίζω να σας αρέσει και να σας δροσίσει 
αλλά κυρίως να σας χορτάσει υγιεινά.



Καλή σας απόλαυση.








2 σχόλια:

  1. φαίνεται πολύ δροσερή και νόστιμη! οτι πρέπει για το Καλοκαιρι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή