Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Καριόκες για τον Άγιο Βαλεντίνο




Σήμερα το γλυκό μας έχει διπλό σκοπό, πρώτον να ευχηθούμε σε όσους και όσες γιορτάζουν σήμερα και σε όσους θα γιορτάζουν σε λίγες μέρες του Αγίου Βαλεντίνου και δεύτερον να κάνουμε ένα αγαπημένο σε όλους γλυκάκι, καριόκες! 
Διπλή συνταγή, διπλή απόλαυση, δεν νομίζετε; Οι καριόκες είναι αυτό που λένε και οι ζαχαροπλάστες "συμμάζεμα υλικών", δηλαδή ότι μας έχει περισσέψει και δεν είναι για πέταμα.




Εμείς όμως σήμερα θα κάνουμε καριόκες με μια πιο στάνταρ συνταγή και θα σας πω τι μπορείτε να διαφοροποιήσετε, σε περίπτωση που απλώς δεν σας περισσεύει κάτι και θέλετε να κάνετε απλώς καριόκες.


Παράλληλα θα γιορτάσουμε και τον Άγιο Βαλεντίνο κάνοντας και χαρίζοντας στον αγαπημένο μας ή την αγαπημένη μας την πιο νόστιμη καρδούλα!
Σε περίπτωση που δεν γιορτάζετε την συγκεκριμένη ημέρα και θέλετε να κάνετε ένα γλυκάκι, ακολουθήστε την απλή εκδοχή της συνταγής χωρίς να δώσετε σχήμα στις καριόκες σας. 
Τα υλικά είναι ίδια απλώς για τις καρδούλες θα χρειαστείτε κουπάτ καρδιάς και σοκολάτες λευκή και φράουλα για την επικάλυψη.


Υλικά για τις καριόκες:

500-530 γρ. μπισκότα τύπου πτι-μπερ (ή ότι άλλο μπισκότο έχετε αλλά χωρίς γέμιση)
80 γρ. φρυγανιά (ένα πακετάκι)
250 γρ. βούτυρο ή βιτάμ με βούτυρο ή μια οποιαδήποτε μαργαρίνη (σε θερμοκρασία δωματίου)
                                                                 ή ελαφρώς λιωμένο.
40 γρ. κακάο σε σκόνη
2 βανίλιες
100 γρ. άχνη
40 γρ. κονιάκ
120 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
100 γρ. λιωμένη κουβερτούρα




Επικάλυψη για τις καρδιές (για τουλάχιστον 5-6 τεμ.)

200 γρ. σοκολάτα με γεύση φράουλα (2 πακετάκια)
200 γρ. λευκή σοκολάτα


Επικάλυψη (για απλές καριόκες και για όλη την δόση)

500 γρ. κουβερτούρα
3 κουταλιές της σούπας σπορέλαιο ή ηλιέλαιο




Εκτέλεση:

Ας κάνουμε πρώτα τη ζύμη για τις καριόκες. Ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες τοποθετήστε λίγα λίγα καρύδια και με την βοήθεια ενός πλάστη ή κάτι βαρύ κτυπάτε λίγο για να έχετε χοντροκομμένα καρύδια. Εάν τα θέλετε πιο ψιλοκομμένα απλώς περάστε τα από το μπλέντερ.



Περάστε από το μπλέντερ όλα τα μπισκότα και τη φρυγανιά (χρησιμοποιούμε φρυγανιά για να τραβήξει τυχόν περίσσια υγρασία) και τοποθετήστε όλα τα υλικά σας σε βαθύ και μεγάλο λεκανάκι. Βάλτε γάντια και πλάστε μέχρι να ομογεννοποιηθούν τα υλικά σας και να έχετε ένα ζυμαράκι. 



Χωρίστε το ζυμάρι σε δύο κομμάτια και ρολάρετε σε μπαστούνια. Τυλίξτε τα σε αντικολλητικό χαρτί και τοποθετήστε για τουλάχιστον 4-5 ώρες στο ψυγείο μέχρι να σκληρύνουν για να μπορείτε να τα κόψετε σε ροδέλες του 1 εκ. για τις απλές καριόκες ή με το κουπάτ για τις καρδούλες. 




Το κάθε μπαστούνι βγάζει περίπου 13-15 τεμ. Εάν δεν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε όλο απλώς κάντε το ένα μπαστούνι και το άλλο βάλτε το στην κατάψυξη, κρατάει για τουλάχιστον 2 μήνες, μην ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε μισή ποσότητα σοκολάτας για την επικάλυψη (250 γρ.+1 1/2 κουτ. σπορέλαιο). Όταν θα θελήσετε να το χρησιμοποιήσετε βγάλτε το από την κατάψυξη και αφήστε το στο ψυγείο για 1 μέρα για πιο ομαλή απόψυξη και απλώς περάστε με σοκολάτα. 

Τώρα εάν θελήσετε να κάνετε τις καρδούλες , κόψτε ροδέλες και μετά δώστε τις σχήμα με τα κουπάτ καρδιάς. Περάστε από την άσπρη σοκολάτα ή τη φραουλένια σοκολάτα και αφήστε σε αλουμινόχαρτο μέχρι να στεγνώσουν. 



Εάν θελήσετε να κάνετε τις απλές καριόκες, λιώστε τα 500 γρ. σοκολάτας (για όλη την δόση) με το ηλιέλαιο σε μπεν μαρί, κόψτε τις ροδέλες σας. Βουτήξτε στην σοκολάτα και αφήστε σε αλουμινόχαρτο να στεγνώσουν. Καλύψτε με μικρά κομμάτια από αλουμινόχαρτο τη μισή καριόκα ή και ολόκληρη και διατηρήστε στο ψυγείο ή και εκτός ψυγείου τώρα που είναι χειμώνας. Εάν δεν θέλετε να τις καταναλώσετε άμεσα διατηρήστε στο ψυγείο και αφαιρέστε τις 1 ώρα πριν το σερβίρισμα.

Ελπίζω να τις κάνετε με όποιο τρόπο θέλετε εσείς και να τις απολαύσετε με τους αγαπημένους σας ή τον αγαπημένο σας!


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ



ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΠΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου