Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

Πικάντικος πελτές ντομάτας




Όπως κάθε χρονιά ας κάνουμε και φέτος μια ανάρτηση για ντομάτες.
Φέτος όπως όλοι ξέρετε είμασταν κλεισμένοι για αρκετό καιρό μέσα στα σπίτια μας. Φαντάζομαι ότι ο καθένας από εσάς αφού καθάρισε ότι δεν είχε καθαρίσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, ντουλάπες, ντουλάπια κουζίνας, ψυγεία, αποθήκες κ.λ.π., αποφάσισε στο τέλος να βρει κάποιο χόμπι, έτσι για να περάσει ο καιρός!



Εγώ ενώ κάθε χρόνο την μισή ποσότητα από τις ντομάτες που φυτεύω στον μικρό μου κήπο τις φυτεύω από τα σπόρια που καλλιεργώ μόνη μου, φέτος αυτά τα σπόρια διπλασιάστηκαν, έτσι επειδή δεν είχα κάτι καλύτερο να κάνω.  Διπλάσια η ποσότητα στα σπόρια ντομάτας, διπλάσια και στις πιπεριές!



Ενώ που λέτε κάθε χρόνο τα μισά από όσα φυτεύω τα χάνω στην διαδρομή της ανάπτυξης του φυτού, γιατί όσοι το έχετε δοκιμάσει, ξέρετε ότι είναι μια αρκετά επίπονη και δύσκολη διαδικασία ... φέτος λοιπόν δεν έχασα ούτε ένα σπόρι, πιάσανε όλα!!!


Σχεδόν 150 φυτά ντομάτας και 50 φυτά πιπεριές καυτερές και γλυκές. Φυσικά τόσο χώρο δεν έχω μέσα στον κήπο μου οπότε επεκτάθηκα και έξω από τον κήπο και δίπλα στον κήπο, έδωσα και στους γείτονες μερικά φυτά, δεν θα μπορούσα να ξεχάσω τον κουμπάρο που έχει και αυτός δικό του κήπο.


Και από ότι καταλαβαίνετε μεγάλωσαν οι ντομάτες , κοκκίνισαν και ωρίμασαν και φυσικά πόσες να φας και πόσες να δώσεις, αφού έχει και η γειτονιά δικές της ντομάτες φέτος!!!
Λοιπόν φέτος ήρθε επιτέλους η ώρα να κάνω πελτέ ντομάτας μετά από τόσα χρόνια που το σκέφτομαι αλλά ποτέ δεν το κάνω. Ξέρετε για 4 μικρά βαζάκια των 120ml σαν αυτά που βλέπετε στις φωτογραφίες χρειάζονται τουλάχιστον 5 κιλά ντομάτας ρόμα ( Roma) ή πομοντόρο (Pomodoro - San marzano) και γύρω στα 8 κιλά από τις υπόλοιπες ποικιλίες. Ε, εγώ φέτος έχω από όλες τις ποικιλίες.


Το ξέρω ότι δεν θα είστε πολλοί εσείς που θα το τολμήσετε επειδή είναι μια διαδικασία που θέλει σχεδόν μισή μέρα. Αλλά πιστεύω ότι όποιος πραγματικά θέλει να έχει ένα δικό του σπιτικό πελτέ θα το τολμήσει. Πιστέψτε με δεν χρειάζεται να έχετε δικό σας κήπο ή να τις έχετε φυτέψει εσείς τις ντομάτες, από εδώ και πέρα οι ντομάτες είναι πραγματικά στα καλύτερα τους μέχρι και το τέλος Αυγούστου, μην το αφήσετε όμως τόσο αργά γιατί οι ντομάτες μετά ζορίζονται να κοκκινίσουν και δεν είναι και τόσο νόστιμες.
Πάρτε το καρότσι σας και πάτε σε μια λαϊκή, διαλέξτε φτηνές και καλές ντομάτες ρόμα ή πομοντόρο κατά προτίμηση γιατί έχουν περισσότερη σάρκα και λιγότερα υγρά και σπόρια από τις άλλες ντομάτες, αφιερώστε ένα ΣΚ και απολαύστε τον καλύτερο πελτέ που θα έχετε δοκιμάσει ποτέ. 


Υλικά:
3 κιλά ντομάτες ρόμα ή πομοντόρο  (pomodoro)
1 κουτ. γλυκού αλάτι κοφτό  (ανθό αλατιού)
ελαιόλαδο
2-3 καυτερές πιπεριές (ότι βρείτε ή ότι έχετε)

Εάν δεν σας αρέσουν τα καυτερά, παραλείψτε τις πιπεριές και απλώς κάντε έναν πελτέ.


Εκτέλεση:

Πλύνετε καλά τις ντομάτες και κόψτε τις οριζόντια στην μέση. Αφαιρέστε με ένα κουταλάκι τα σπόρια και τα υγρά και αφήστε  τα σαν κυπελλάκια. 
Εάν θέλετε μπορείτε να τις κόψετε και σε κομματάκια για πιο εύκολο βράσιμο. Εγώ τις αφήνω έτσι. 
Κόψτε και καθαρίστε εάν θέλετε τις καυτερές από τα σπόρια και κόψτε τις κομματάκια ΑΦΟΥ ΕΧΕΤΕ ΦΟΡΕΣΕΙ ΓΑΝΤΙΑ.



Γεμίστε μια βαθιά και βαριά κατσαρόλα σχεδόν μέχρι επάνω. 


Τοποθετήστε σε μέτρια εστία και ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να μαλακώσουν όλες και να έχετε λίγο παραπάνω από την μισή ποσότητα. Γύρω στα 30-40 λεπτά.


Πάρτε μικρές ποσότητες και περάστε από την σήτα, όσο οι ντομάτες είναι ζεστές. Προσπαθήστε να πάρετε όση περισσότερη σάρκα γίνετε. 






Μεταφέρετε τον πολτό ντομάτας στην καθαρή (αφού την πλύνετε) κατσαρόλα, τοποθετήστε σε μέτρια εστία, ρίξτε το αλάτι και βράστε για τουλάχιστον 1 ώρα μέχρι να εξατμιστεί τουλάχιστον το 1/3 των υγρών. Προσπαθήστε να ανακατεύετε απαλά και προς το τέλος πιο τακτικά και να ΜΗΝ ξαφρίζετεΤέλος ρίξτε τη σάλτσα ντομάτας σε λεπτό στρώμα στο ταψί στρώνοντας την ομοιόμορφα σε όμοιο πάχος. Το ταψί σας πρέπει να είναι το μεγαλύτερο που θα χωράει στον φούρνο και όχι ιδιαίτερα βαθύ. 
Συνήθως αυτά τα ταψιά συνοδεύουν την ηλεκτρική κουζίνα όταν την αγοράζουμε. Εάν το έχετε χάσει ή πετάξει βρείτε ένα μεγάλο ταψί και στρώστε σε λεπτό στρώμα τον πολτό. 

- Εάν έχετε περισσότερο πολτό και θέλετε να το βάλετε όλο θα υπολογίσετε περισσότερο χρόνο στον φούρνο.
- Εάν έχετε 2 ταψιά μπορείτε να μοιράσετε τον πολτό και να ψήσετε τα ταψιά μαζί, απλώς στον μισό χρόνο αλλάξτε την θέση των ταψιών (φέρτε αυτό που έχετε στην επάνω σχάρα στην κάτω και της κάτω στην πάνω). 

Ο χρόνος ψησίματος ενός ταψιού είναι για περίπου 1 ώρα και 40 λεπτά έως 2 ώρες  στους 150 βαθμούς

Καλά είναι κάθε μισή ώρα να ανοίγετε τον φούρνο και με μια κουτάλα να ανακατεύετε για να βλέπετε σε τι φάση είναι ο πελτές σας και να τον ξανά στρώνετε να είναι ομοιόμορφο το πάχος του.

Τέλος το αποτέλεσμα σας πρέπει να είναι σαν την φωτογραφία που ακολουθεί.  
ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ ΥΓΡΑ.



Εάν σας έχουν ξεφύγει οι άκρες του ταψιού και έχουν καραμελώσει ή μαυρίσει ΔΕΝ θα τις βάλετε στο βάζο, θέλουμε μόνο καθαρό κόκκινο πελτέ.
Όταν ετοιμαστεί, τον μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα και το σκεπάζουμε με ελαιόλαδο όλη την επιφάνεια του και συντηρούμε στο ψυγείο, διαφορετικά τον τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βάζα, βάζουμε λίγο λάδι κλείνουμε με το καπάκι και το γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσει τελείως, καλά είναι και για ένα βράδυ, φιλάμε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.
Όταν ανοιχτεί το βάζο το τοποθετούμε στο ψυγείο  και κάθε φορά που παίρνουμε από τον πελτέ φροντίζουμε να προσθέτουμε ελαιόλαδο ώστε πάντα η επιφάνεια του να είναι καλυμμένη με αυτό.
Επίσης μπορούμε να βάλουμε τον πελτέ της ντομάτας σε πλαστικές θήκες (για παγάκια) και στην κατάψυξη και να τους χρησιμοποιούμε απευθείας όταν τους χρειαστούμε.

Και μην ξεχάσετε και την πάστα πιπεριάς!

ΚΑΛΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ 

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου