Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Κουλουράκια πορτοκαλιού ή πασχαλινά



Γεια σας και πάλι, δεν άργησα;
Λοιπόν ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που αρχίζει σιγά-σιγά η δροσιά και τι καλύτερο από ένα ζεστό καφεδάκι, καλή παρέα και ωραία σπιτικά κουλουράκια !!!! Έτσι αποφάσισα αυτό τον μήνα να κάνω ένα αφιέρωμα στα κουλουράκια, από τα πιο εύκολα έως και αρκετά δύσκολα. Αλλά μην στεναχωριέστε εδώ είμαι εγώ για να τα κάνω πιο εύκολα για όσους θέλουν αλλά δεν τολμούσαν μέχρι τώρα.

Σηκώστε τα μανίκια και ξεκινάμε.

Σήμερα θα σας δείξω ένα από τα αγαπημένα μου που είναι τα κουλουράκια βανίλιας ή πορτοκαλιού ή πασχαλινά , όπως και να το πεις μέσα είσαι . Εμένα επειδή μου αρέσει και η βανίλια και το πορτοκάλι τα βάζω όλα στο ίδιο μείγμα .


Υλικά που χρειάζονται:

  • 380 γρ. φρέσκο βούτυρο αγελάδας
  • 380 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 3 αυγά          + 1 για το άλειμμα των κουλουριών πριν το ψήσιμο
  • 250 γρ. γάλα (πλήρες)
  • 1250 γρ. αλεύρι μαλακό (ζαχαροπλαστικής) συν όσο σηκώσει
  • 40 γρ. μπέικιν-πάουντερ
  • 2 βανίλιες
  • ξύσμα από ένα ακέρωτο πορτοκάλι
  • αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού (μερικές σταγόνες)
Όλα τα υλικά μας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου (δηλαδή 4 ώρες τουλάχιστον εκτός ψυγείου).

Εκτέλεση:
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα το βούτυρο με την ζάχαρη (τουλάχιστον 10 λεπτά ) μέχρι να έχουμε μια ωραία άσπρη κρέμα. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο μισό από ότι δουλεύαμε μέχρι τώρα και ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά. Προσοχή αν δεν ενσωματωθεί το ένα αυγό δεν ρίχνουμε ποτέ το επόμενο. Χαμηλώνουμε λίγο ακόμη το μίξερ και ρίχνουμε σιγά-σιγά το γάλα (να προλαβαίνει να το απορροφάει το μείγμα). Σταματάμε το μίξερ.
Σε μια μεγαλούτσικη λεκάνη έχουμε ήδη κοσκινίσει το αλεύρι μας με το μπέικιν. Κάνουμε στην μέση μια λακκούβα και ρίχνουμε το υγρό μείγμα από το μίξερ. Με το χέρι μας αρχίζουμε και κάνουμε κυκλικές κινήσεις από μέσα προς τα έξω , έτσι ώστε να αρχίσουμε σιγά-σιγά να παίρνουμε και να ενσωματώνουμε στο μείγμα το αλεύρι. Αυτό ίσως να σας πάρει λίγο. Το αποτέλεσμα πρέπει να είναι ένα ζυμάρι που θα ξεκολλάει από το χέρι σας , δεν πρέπει να είναι πολύ σκληρό (πρέπει να είναι αφράτο και ελαστικό για να μπορέσουμε να το πλάσουμε). Εάν πιστεύετε ότι δεν ξεκολλάει από το χέρι σας μετά από λίγη ώρα που το δουλεύετε απλά έχετε δίπλα σας λίγο αλεύρι μήπως σας χρειαστεί. ΠΡΟΣΟΧΗ μην το παρακάνετε με το αλεύρι και το ζυμάρι γίνει πολύ σκληρό , τα κουλουράκια σας δεν θα είναι αφράτα.  
Τώρα παίρνετε μια μικρή μπάλα από το ζυμάρι και το ανοίγετε σε φυτιλάκι



το διπλώνετε στην μέση


και αρχίζετε να το στρίβετε




τουλάχιστον 3 φορές

Τοποθετήστε τα κουλουράκια στο ταψί σας (που θα έχετε βάλει λαδόκολλα ή επιφάνεια σιλικόνης) στην σειρά , αφήνοντας πάντα κενό μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν .


Σε αυτή την φάση μπορείτε να αρχίσετε να προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις. Μόλις τελειώσετε με τα κουλουράκια και έχετε γεμίσει το ταψί σας, σπάστε ένα αυγό συμπληρώστε λίγο νεράκι , χτυπήστε λίγο και αλείψτε τα κουλουράκια σας. Αυτό θα το κάνετε 2 φορές πριν τα βάλετε για ψήσιμο, θέλουν αρκετό αυγό για να πάρουν ωραίο χρώμα και να κάνουν κρούστα.
Ψήνετε στους 180 C για 20 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.


Λοιπόν και επειδή είμαι παιδί της αποθήκευσης , θα σας πω ότι το υλικό που έχει περισσέψει και είναι αρκετό φτάνει για άλλες 3 φορές  εάν έχετε ψήσει μόνο ένα ταψί.
Μπορείτε να το χωρίσετε στα 3 να τα βάλετε σε πλαστικές σακούλες και στην κατάψυξη. Βγάζετε ένα πακέτο κάθε φορά που χρειάζεστε και σας πιάνει μια λιγούρα . . . ή περιμένετε κόσμο για καφέ.
Κάντε τα πακέτα πλακέ όχι μπάλες , για να μπορεί να ξεπαγώσει πιο γρήγορα. Μπορεί να διατηρηθεί  στην κατάψυξη έως και 4 μήνες.

Καλή επιτυχία και καλό χειμώνα. 

5 σχόλια:

  1. Αυτά τα κουλουράκια τα αγαπάω και είναι τέλεια με τον καφέ! Φαίνονται και εύκολα. Θα έρθω να φάω όσα περίσσεψαν :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ααα και γω τα αγαπώ :)))) υ.γ. και γω και γω θέλω ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νομίζω ότι μου μύρισαν? Τώρα που πίνω τον καφέ μου και τι δε θα δινα να χα 1-2 (7-8) από τα κουλουράκια σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κορίτσια σήμερα το πρωί πήγα ένα κουτί στο γραφείο της Άννας, τρέξτε !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εεε εντάξει όντως ήρθε το κουτί αλλά μετά κάτι έγινε και δεν υπάρχει πια. Νομίζω ότι τα έφαγε όλα η @Panigirtzou. Εγώ μερικά μόνο πρόλαβα :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή