Δευτέρα 8 Ιουνίου 2015

Μαρμελάδα Κεράσι








Καλημέρα και καλό καλοκαίρι να έχουμε όλοι. Πλέον και να μην θέλουμε να το παραδεχτούμε και ο καιρός να μας έχει τρελάνει τα φρούτα αποδεικνύουν ότι το καλοκαίρι έφτασε!
Έχει τόση μεγάλη ποικιλία φρούτων που και ο πιο δύσκολος θα έβρισκε ένα φρούτο για να του αρέσει και να το απολαμβάνει το βραδάκι με την δροσιά στο μπαλκόνι του περιμένοντας πότε θα περάσουν οι μέρες μέχρι να έρθουν οι καλοκαιρινές διακοπές που ίσως για τον καθένα μας να μεταφράζονται πλέον διαφορετικά τα τελευταία χρόνια!
Αγαπημένο φρούτο σχεδόν όλων το κεράσι, πολλές οι ποικιλίες, πολλά τα χρώματα και τα μεγέθη, ένα όμως είναι σταθερό και αυτό είναι η γεύση του που σε τρελαίνει τόσο που ίσως να μην μπορείς να φας μόνο λίγα από αυτά!


Η δικιά μας η κερασιά είναι μικρούλα ακόμη, μόλις 4 ετών και φέτος έβγαλε ίσα-ίσα 10 κεράσια αλλά πολλά υποσχόμενα μια και είναι σπάνιο όταν αγοράζεις μια ποικιλία ενός δένδρου στο τέλος να μην παίρνεις αυτό που σου έχει πει ο γεωπόνος!!!



Μην σας ξεγελάς το κίτρινο ήταν λίγο νωρίς όταν τράβηξα την φωτογραφία από τον ενθουσιασμό μου που η κερασιά μου έβγαλε τα πρώτα της κεράσια.
Εγώ φέτος μπορεί να μην έχω κεράσια για να φάω ή να κάνω καμιά μαρμελάδα αλλά ήρθε προχθές η κουμπάρα μου και μου έφερε από τα δικά τους. Όταν στα χέρια σου πέφτουν βιολογικά προϊόντα δεν τα χαραμίζεις μόνο τρώγοντας τα αλλά και κάνοντας και καμιά μαρμελάδα να υπάρχει για το χειμώνα. Κάνοντας μια μαρμελάδα από βιολογικά φρούτα κλείνεις μέσα σε ένα βάζο όλη την νοστιμιά και το άρωμα του φρούτου που μέχρι και το τελευταίο κουταλάκι που μένει στο βάζο δεν έχει αλλοιωθεί καθόλου και αυτό είναι το φανταστικό με την σπιτική μαρμελάδα.
Δεν μπορώ να σας πείσω να κάνετε αυτή τη μαρμελάδα γιατί έχει τον χρόνο της αλλά εάν πέσουν στα χέρια σας οποιαδήποτε φρούτα βιολογικά από γείτονα, γνωστό ή από τον παππού που κάθετε στο χωριό, όπως βερίκοκα ή ροδάκινα ή φράουλες κάντε μια μαρμελάδα, έτσι για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης με το τι τρώτε όταν αγοράζετε μια μαρμελάδα από το ράφι των σούπερ μάρκετ!!!
Μην λέτε όχι στα βιολογικά φρούτα, ακόμη και αν βαριέστε να μπείτε στην διαδικασία να λερώσετε την κουζίνα σας για να κάνετε μερικά βαζάκια μαρμελάδας σκεφτείτε τι τρώτε και δεν πειράζει αν λερώσετε την κουζίνα σας για κάνα δυο ώρες, το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει.
Πάμε λοιπόν να κάνουμε τη μαρμελάδα κεράσι αλλά για αυτούς που θέλουν να περάσουν ευχάριστα το πρωινό τους ή το απόγευμα τους ας κάνουν και ένα καφεδάκι πρώτα, έτσι για τα διαλύματα!!!
Και μην ξεχάσετε οπωσδήποτε και γάντια μιας χρήσης.


Υλικά:

1 κιλό κεράσια (το φρούτο μόνο, χωρίς τα κουκούτσια)
800 γρ. ζάχαρη
χυμό από μισό λεμόνι
γάντια μιας χρήσης

Εκτέλεση:

Εάν τα κεράσια μας είναι βιολογικά απλώς τα πλένουμε και τα αφήνουμε λίγο να στραγγίσουν, εάν τα αγοράσαμε από κάποια λαϊκή ή το μανάβη, σχολαστικό πλύσιμο (κάτω από τη βρύση για αρκετή ώρα). Κόβουμε τα κεράσια και αφαιρούμε τα κουκούτσια. 



Περνάμε τα μισά από το μπλέντερ και τα άλλα τα αφήνουμε σε κομμένες ροδέλες. Ζυγίζουμε το φρούτο μας και βάζουμε την ανάλογη ζάχαρη. Τοποθετούμε το φρούτο και την ζάχαρη σε βαθιά κατσαρόλα και στην εστία, στην αρχή στο δυνατό και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Μόλις λιώσει η ζάχαρη και αρχίζει να αφρίζει, χαμηλώνουμε την εστία στο μισό (εάν η εστία έχει σαν ανώτερο το 9 το πάμε στο 5, εάν έχει το 3 το πάμε στο 1 1/2)  και αρχίζουμε να ξαφρίζουμε και να ανακατεύουμε συνεχώς. Δυστυχώς σε αυτή τη φάση δεν μπορείτε να σταματήσετε για να πείτε τον καφέ που κάνατε! Θα πρέπει να τελειώσετε και μετά. Μετά από μισή ώρα και ανάλογα την ποσότητα που έχετε κάνει βάζετε τα βάζα στο φούρνο για την αποστείρωση τους  και έχετε πλέον το νου σας στην μαρμελάδα η οποία θα αρχίσει να δένει, ρίξτε τέλος και το χυμό λεμόνι και αποσύρετε την κατσαρόλα από την εστία.
Να ξέρετε ότι όση λιγότερη ποσότητα κάνετε τόση λιγότερη ώρα χρειάζεται στο βράσιμο της. Για ένα κιλό κεράσια δεν θα χρειαστείτε πάνω από 20 λεπτά με μισή ώρα. Μόλις είναι έτοιμη η μαρμελάδα σας γεμίστε τα βάζα και αποθηκεύστε. Εάν έχετε ακολουθήσει την διαδικασία της κονσερβοποίησης η μαρμελάδα σας θα κρατήσει μέχρι και 2 χρόνια, εάν όχι διατηρήστε στο ψυγείο.


Σας εύχομαι καλή επιτυχία και καλό καλοκαίρι.







3 σχόλια:

  1. Πάντα μας ανοίγεις την όρεξη!AriadnefromGreece!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ψωμακι, βουτυρακι, μαρμελαδιτσα και ενα καφε παρακαλω! υπεροχη συνταγη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ και εγώ μόνο έτσι απολαμβάνω τις μαρμελάδες!!!

      Διαγραφή