Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Πασχαλινά μπισκότα







Το ξέρω ότι έχετε συνηθίσει τα κλασικά πασχαλινά κουλουράκια και εγώ, αλλά προχθές αναζητώντας κάτι στο internet έπεσα πάνω σε μια τρελή συνταγή για κουλουράκια πασχαλινά. Βέβαια το μπισκότο που είχε η συγκεκριμένη κυρία ήταν αδύνατον να βρω τα υλικά για να το κάνω! 
Έκανα λοιπόν ένα δικό μου μπισκότο αλλά έκανα ίδιο το γλάσο, πρέπει να ομολογήσω ότι είχε πολύ πλάκα. Είχα καιρό να ζωγραφίσω και το τελευταίο που περίμενα ήταν να ζωγραφίζω πασχαλινά μπισκότα!!!


Έγινα και λίγο χάλια με τα χρώματα γιατί νόμιζα ότι δεν χρειαζόμουν γάντια και έκανα και μια κουζίνα όλο πιτσιλιές. Εντάξει πρέπει να ομολογήσω πως το διασκέδασα πολύ.

Αν αποφασίσετε να κάνετε αυτά τα κουλουράκια με τα παιδάκια σας καλά είναι να οχυρωθείτε καλά, με ποδιές, πλαστικά τραπεζομάντηλα και φυσικά γάντια. Οι μπογιές βγαίνουν (από τα χέρια σας) αλλά με λίγο τρίψιμο παραπάνω.




Τώρα εάν εσείς δεν θέλετε να κάνετε τουρκουάζ τα αυγά σας αλλά κόκκινα ή να μην κάνετε πιτσιλιές αλλά ρίγες δεν θα σας πω ότι δεν θα είναι όμορφα , θα είναι τέλεια μια και τα έχετε φτιάξει με τα χεράκια σας, απλώς εμένα μου άρεσαν πολύ έτσι όπως τα είδα και είπα να τα κάνω όσο πιο κοντά γινόταν με αυτά της αρχικής συνταγής. Λίγο το χρώμα παίζει αλλά μοιάζουν αρκετά.

Το μόνο προβληματάκι ίσως να είναι η σκόνη μαρέγκας που φαντάζομαι ότι καμιά σας δεν έχει εύκαιρη στο ντουλάπι της κουζίνας! Μην σας στεναχωρεί εάν δεν έχετε απλώς θα κάνει περισσότερη ώρα το γλάσο για να στεγνώσει και να σταθεροποιηθεί. 

Η σκόνη μαρέγκας είναι ένα συστατικό που δεν συναντάτε σε συνταγές πολύ συχνά, υπάρχει ωστόσο σε μαγαζιά με είδη διακόσμησης τούρτας ή μαγαζιά με είδη ζαχαροπλαστικής.
Η σκόνη μαρέγκας είναι μια λεπτή άσπρη σκόνη που παρασκευάζεται κυρίως από αποξηραμένα ασπράδια αυγών, χρησιμοποιείται συνήθως στα γλάσα γιατί προσθέτει πολλή σταθερότητα στο στέγνωμα και μια ωραία υφή. Φυσικά δεν χρειάζεται να σας πω ότι δεν μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε ως υποκατάστατο για ασπράδια αυγών σε κάθε συνταγή που χρειάζονται αυγά μια και τα αυγά δίνουν καλύτερη γεύση στο τελικό προϊόν (μαρέγκες, μπεζέδες).
Για να είμαι ειλικρινής εγώ την μοναδική εφαρμογή που έχω βρει είναι για το γλάσο, αλλά πιστέψτε με κάνει θαύματα.

Υλικά:

Για το μπισκότο






220-230 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. ζάχαρη
80 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1 αυγό
50 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
μια πρέζα ανθό αλατιού
1 βανίλια

Μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με πολύ μικρή μύτη

ένα κουπάτ σε σχήμα αυγού ή ένα στρόγγυλο που θα το πιέσετε λίγο να γίνει σαν αυγό.



Για το γλάσο

1 φλυτζάνι άχνη  (100 γρ.)
3-4 κουτ. σούπας νερό (+ εάν χρειαστεί παραπάνω)
1 1/2 κουτ. σούπας σκόνη μαρέγκας
χρώμα ζαχαροπλαστικής (εγώ χρησιμοποίηση τουρκουάζ και καφέ για τις βούλες)



Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι , προσθέτουμε το αλάτι, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Στον κάδο του μίξερ ή με το μίξερ χειρός χτυπάμε το βούτυρο (που είναι σε θερμοκρασία δωματίου) με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει το μείγμα και να αφρατέψει, συμπληρώνουμε το αυγό και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθεί, ρίχνουμε και την βανίλια και σταματάμε το μίξερ. Ρίχνουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα, τέλος ρίχνουμε και το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα λείο ζυμάρι. Θα χρειαστεί να ζυμώσετε και λίγο με το χέρι για να δώσετε σχήμα στο ζυμάρι.





Βάζουμε το ζυμάρι ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες ανοίγουμε με ένα πλάστη σε πάχος το πολύ μισού εκατοστού και το βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα .


Κόβουμε με κουπάτ, τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 12-13 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσουν τελείως πριν περάσουμε το γλάσο. 



 Σε ένα μπολ ανακατεύετε την άχνη με την σκόνη μαρέγκας και προσθέτετε 3 κουτάλια σούπας νερό και αρχίζετε να ανακατεύετε, συμπληρώνετε και την 4 κουταλιά εάν χρειαστεί και ανακατεύετε  μέχρι να έχετε την επιθυμητή σύσταση, το αποτέλεσμα πρέπει να είναι ένα παχύρρευστο υγρό. 

Πάντα να έχετε δίπλα σας συμπληρωματική άχνη και νερό γιατί εάν κάτι δεν πάει καλά μπορείτε πάντα να το διορθώσετε. Το γλάσο είναι εύκολο να γίνει αλλά σαν όλα τα εύκολα είναι πολλές φορές δύσκολο, αλλά πάντα μπορεί να διορθωθεί.

Συμπληρώνετε και λίγο- λίγο το χρώμα μέχρι να έχετε το χρώμα που θέλετε, γεμίζετε με το γλάσο μια πλαστική σακούλα ζαχαροπλαστικής  μιας χρήσης. 
Στην αρχή κάνετε ένα κύκλο για το σχήμα και μετά γεμίζετε. 

Για όσους χρησιμοποιήσουν σκόνη μαρέγκας πολύ γρήγορα το γλάσο θα έχει στεγνώσει (σε καμιά ώρα το πολύ) οι υπόλοιποι που δεν θα χρησιμοποιήσουν ίσως να πάρει μερικές ώρες. 
Αφού θα έχει στεγνώσει , τότε και μόνο τότε θα κάνετε τις πιτσιλιές βουτώντας το πινέλο στο καφέ χρώμα και χτυπώντας το πινέλο στην μέση του περίπου πάνω από το γλάσο. Σίγουρα τα 2 πρώτα θα τα χαλάσετε αλλά είμαι σίγουρη ότι μετά θα είναι παιχνίδι!!!








 ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ & ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ




πηγή:



2 σχόλια:

  1. Ευχαριστούμε για τις όμορφες συνταγές!Καλή Ανάσταση! Το άγιο Φως της Ανάστασης, ας φωτίσει τις ψυχές και τις ζωές όλων μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ. Καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση με υγεία σε εσένα και την οικογένεια σου!

      Διαγραφή