Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Αφράτα μπισκότα κανέλας ή (crinkle cookies)





Τα μπισκότα κανέλας ίσως είναι τα πιο αξιολάτρευτα μπισκότα που υπάρχουν. Είναι γλυκά, είναι αφράτα και κυρίως έχουν την θεϊκή μυρωδιά της κανέλας.
Ακόμη και τα μπισκότα κανέλας του εμπορίου είναι νόστιμα, φανταστείτε τώρα να κάνετε μόνοι σας αυτά τα υπέροχα και μοναδικά μπισκοτάκια! Είναι εύκολα, είναι γρήγορα, είναι για όλους όσους λένε ότι τα μπισκότα είναι μια δύσκολη υπόθεση και στην τελική δεν τρως και γλυκό. Ναι αλλά δεν μας είπαν πόσο ποιο ωραίος είναι ο καφές το πρωί και το απόγευμα, πόσο σου κόβουν την λιγούρα , εκεί κατά τις 12 το μεσημέρι, πόσο νόστιμα είναι αλλά και πόσες λιγότερες θερμίδες έχουν από ένα κομμάτι γλυκού!


Στην αιώνια αναζήτηση μου για καινούργιες ιδέες για μπισκότα έπεσα επάνω στην αμερικάνικη εκδοχή του μπισκότου, που τα ρολλάρουν στην άχνη και φαίνεται το σχίσιμο ή σκάσιμο του μπισκότου  πιο πολύ, η αλήθεια είναι ότι τα συγκεκριμένα μπισκότα τα προτιμώ χωρίς την άχνη, σου αφήνουν πιο καλά την γεύση της κανέλας, αλλά μια και "περί ορέξεως ..." .



Οπότε μέχρι τώρα θα έχετε καταλάβει ότι έχω δοκιμάσει και τα δύο. Η εκδοχή που είναι σκέτα χωρίς άχνη το φρέσκο βούτυρο αγελάδας ταιριάζει περισσότερο. 
Εννοείτε βέβαια ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μαργαρίνη, αλλά το φρέσκο βούτυρο δίνει άλλη νοστιμιά και μυρωδιά στα μπισκότα!
Όπως και να έχει μπισκότα να είναι ... και ας είναι όπως να ναι. Ελπίζω εκεί έξω να υπάρχουν και άλλοι μανιακοί με τα μπισκότα γιατί στο τέλος θα πρέπει να πάω σε γιατρό, γι αυτή τη ψύχωση!!!


Υλικά:

140 γρ. βούτυρο αγελάδας λιωμένο  
350-360 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. ζάχαρη
50 γρ. καστανή ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα 
2 αυγά
1 βανίλια
μια πρέζα αλάτι

Προαιρετικά 50 γρ. σταφίδες ή σταγόνες σοκολάτας ή κράνμπερι ή ότι άλλο νομίζετε ότι ταιριάζει με την κανέλα ή με τα γούστα σας. 



Εκτέλεση :

Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, το μπέικιν, την κανέλα και το αλάτι και αφήστε στην άκρη.
Στον κάδο του μίξερ με το εξάρτημα του  φτερού βάλτε το λιωμένο βούτυρο και τις ζάχαρες και χτυπήστε για λίγο μέχρι να αφρατέψει  το μείγμα σας.




Χαμηλώστε την ταχύτητα του μίξερ και ρίξτε ένα ένα τα αυγά και την βανίλια. Μόλις ενσωματωθούν αρχίστε να ρίχνετε λίγο λίγο το μείγμα του αλευριού. 



Τώρα σε αυτή τη φάση ρίχνετε και εάν θέλετε κάτι (σταφίδες, σταγόνες σοκολάτας) ανακατεύετε πολύ λίγο και σταματάτε.
Τοποθετήστε το μείγμα σας σε ένα μπολ, σκεπάστε με διαφάνεια και αφήστε στο ψυγείο για μερικές ώρες μέχρι το μείγμα σας να σφίξει.







Τώρα εδώ είναι που μπορείτε να κάνετε την παραλλαγή σας:

1) Τα κάνετε μπαλάκια και τα περνάτε από την άχνη  και είναι τα crinkle cookies κανέλας ή 
2) Τα κάνετε μπαλάκια τα τοποθετείτε σε αντικολλητικό χαρτί πιέζοντας ελαφρά και ψήνετε και στις δύο εκδοχές στους 175-180 βαθμούς για 12-13 λεπτά.




ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ










4 σχόλια:

  1. Με πεθαίνεις!Τα λατρελυω και έχω να φάω ..αλεύρι τα ( τα σχετικά του) γενικά 2 μήνες!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν μπορούμε να παραλείψουμε την καστανή ζάχαρη, διότι μου είναι δύσκολο να την προμηθευτώ στο μέρος όπου κατοικώ. Αν ναι, με τι μπορούμε να την αντικαταστήσουμε; Αν βάλουμε μόνο λευκή κρυσταλλική ζάχαρη, ποια θα πρέπει να είναι η ποσότητά της στην εν λόγω συνταγή;
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Καλό σας βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγνώμη φίλη μου που δεν σου απάντησα νωρίτερα, πραγματικά δεν είχα προσέξει την ερώτηση. Και φυσικά μπορείς να αντικαταστήσεις την καστανή με κρυσταλλική ζάχαρη ακριβώς την ίδια ποσότητα. Απλώς η καστανή ζάχαρη δίνει πιο τραγανή υφή και πιο καραμελένια γεύση.
      Θα ήθελα όμως να σου πω ότι εγώ δεν τα έχω κάνει με κρυσταλλική ζάχαρη ποτέ, οπότε δεν μπορώ να σου πω γευστικά πως θα είναι. Και πάλι συγνώμη.

      Διαγραφή
    2. Καλησπέρα σας. Δε χρειάζεται να απολογείστε! Ξέρω πόσο ευγενής και συνεπής είστε, άλλωστε.
      Ευχαριστώ πολύ για τη διευκρίνιση. Θα φροντίσω να φτιάξω τα μπισκότα σύντομα.
      Καλό σας βράδυ και καλή εβδομάδα.

      Διαγραφή