Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017

Τρουφάκια με άσπρη σοκολάτα και γέμιση από κρέμα Baileys





Πάμε λοιπόν να υποδεχτούμε τα Χριστούγεννα με ένα νόστιμο και πανέμορφο σοκολατάκι ή τρουφάκι. Σοκολατάκι που ταιριάζει απόλυτα με το πνεύμα και την ομορφιά των ημερών. 
Λευκή σοκολάτα απ΄έξω όπως ταιριάζει με τις γιορτές, μαστιχωτό και με πλούσια γεύση στο εσωτερικό και πολύ κομψό στην εμφάνιση  για να κάνετε για εσάς αλλά και για να πάτε σαν δωράκι στους αγαπημένους σας. Πιστέψτε με θα το εκτιμήσουν υπέρ του δέοντος. 




Ένα σοκολατάκι για όσους δεν το έχουν με τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, με τα σιροπιαστά των ημερών αλλά και με τις μεγάλες γιορτινές τούρτες. 
Η γέμιση τους μπορεί να γίνει με Baileys για να έχει πιο γιορτινή γεύση ή και σκέτη με λευκή γκανάζ . Όπως και να αποφασίσετε να τα κάνετε το μόνο σίγουρο είναι ότι θα κλέψετε τις εντυπώσεις. 


Δεν θα ήθελα να σας πω ψέματα, έχει τον κόπο του αλλά και τι τόσο τέλειο δεν έχει λίγο κόπο! Εάν σας φανεί λίγο δύσκολο μπορείτε να πάρετε και ειδικές φόρμες σιλικόνης* για σοκολατάκια, θα είναι αρκετά πιο εύκολο από ότι τελείως χειροποίητα που  θα τα κάνουμε σήμερα. 
Άλλωστε αυτές τις ημέρες σε όλους αρέσει να κάνουν κάτι με τα χεράκια τους έτσι για το καλό!

Υλικά:



Για την γέμιση

180 γρ. λευκή σοκολάτα (μια συσκευασία Nestle dessert)
70 γρ. κρέμα γάλακτος με πλήρη λιπαρά
50 γρ. βούτυρο αγελάδας ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου
20 γρ. Baileys
2-3 σταγόνες εσάνς καφέ (προαιρετικά) για να ενισχύσουμε την γεύση

Για την επικάλυψη 

180 γρ. λευκή σοκολάτα

Χριστουγεννιάτικα θηκάκια
Θα πρέπει να βγούνε γύρω στα 12-15 τεμ. ανάλογα το μέγεθος που θα κάνετε.


Εκτέλεση:

Ψιλοκόβουμε την άσπρη κουβερτούρα και την λιώνουμε ελαφρώς στο φουρνάκι μικροκυμάτων γύρω στα 30-40 δεύτερα μια και η ποσότητα της είναι μεγαλύτερη της κρέμας γάλακτος η οποία όσο και να ζεσταθεί δεν φτάνει για να λιώσει την σοκολάτα μας.



Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και μόλις έρθει σε σημείο βρασμού (βγουν οι πρώτες φουσκαλίτσες στα τοιχώματα) αφαιρούμε και ρίχνουμε πάνω από την ψιλό λιωμένη σοκολάτα. Ανακατεύουμε γρήγορα για να λιώσει τελείως η σοκολάτα. Μόλις πέσει η θερμοκρασία λίγο ρίχνουμε μέσα και το βούτυρο (που βρίσκετε σε θερμοκρασία δωματίου και κομμένο σε μικρά κυβάκια) και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να ενσωματωθεί και αυτό. 

Σε αυτό το σημείο εάν θέλουμε προσθέτουμε το Baileys και τις σταγόνες από το εσάνς καφέ ή όχι. Τώρα ας κάνουμε μια διευκρίνηση, εάν δεν συμπληρώσετε το Baileys το μείγμα σας θα σφίξει πιο γρήγορα. Εάν προσθέσετε το Baileys και το εσάνς καφέ το μείγμα θα χρειαστεί σε κάποιες φάσεις να μπει και κατάψυξη για να μπορέσει να δουλευτεί μια και θα είναι πολύ μαστιχωτό.


Όποια πάντως και να είναι η επιλογή σας θα πρέπει να μείνει σκεπασμένο με διαφάνεια ένα βράδυ στο ψυγείο.

Επιλογή 1. (Χωρίς Baileys)

Λιώνουμε σε μπεν μαρί την άσπρη σοκολάτα της επικάλυψης.
Αφαιρούμε από το ψυγείο το μείγμα μας, βάζουμε γάντια μιας χρήσης γιατί το υλικό μας θα κολλάει με το πλάσιμο και με ένα κουταλάκι κάνουμε μπαλάκια και ξανά τοποθετούμε στο ψυγείο για καμιά ώρα ακόμη ή στην κατάψυξη για λίγο μέχρι να σκληρύνουν λίγο για να μπορέσουμε να τα περάσουμε από την σοκολάτα της επικάλυψης. 



Επιλογή 2. (Με Baileys & εσάνς καφέ)

Αφού το μείγμα μας έχει μείνει ένα βράδυ στο ψυγείο δοκιμάζουμε να δούμε εάν μπορούμε να το δουλέψουμε. Εάν ναι καλώς , πλάθουμε μπαλάκια, τα τοποθετούμε για αρκετή ώρα κατάψυξη (γιατί έχουν μαλακώσει με το πλάσιμο) και τα περνάμε γρήγορα από την λιωμένη σοκολάτα. Εάν το μείγμα μας δεν έχει την κατάλληλη σύσταση για να δουλευτεί θα πρέπει να το τοποθετήσουμε με μια σπάτουλα σε πιο ρηχό σκεύος και πιο απλωμένο και στην κατάψυξη για να μπορέσει να στερεοποιηθεί πιο γρήγορα. Θα το βγάζουμε από την κατάψυξη θα κάνουμε μερικά μπαλάκια θα τα περνάμε γρήγορα από την λιωμένη σοκολάτα και θα ξανά τοποθετούμε το υπόλοιπο μείγμα μας στην κατάψυξη. Αυτό ίσως χρειαστεί να γίνει 2-3 φορές μέχρι να τελειώσουμε με όλο το μείγμα. 
Το ξέρω ότι ακούγετε δύσκολο, δεν είναι , είναι απλώς χρονοβόρο. Το μείγμα επειδή έχει περισσότερη υγρασία από ότι  πρέπει δύσκολα μπορεί να γίνει πολύ στέρεο, αλλά αυτή είναι και η πραγματική σωστή γέμιση, η μαστιχωτή!

Πιστέψτε με θα τα λατρέψετε!!!


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ & ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ


Αφιερωμένο στο αδελφάκι μου που γιορτάζει σήμερα. Χρόνια Πολλά Αννούλα μου να είσαι πάντα γερή και δημιουργική και να σε χαίρονται όσοι σε αγαπούν αληθινά!!!



*  Θα πάρετε τις φόρμες , θα βάλετε σε κάθε θήκη από μια κουταλιά λιωμένη σοκολάτα , θα κουνήσετε κυκλικά την φόρμα να πάει παντού η σοκολάτα, θα τα αφήσετε να κρυώσουν. Μόλις κρυώσουν οι θήκες γεμίζετε με ένα κουταλάκι με την γέμιση προσπαθώντας να αφήσετε γύρω γύρω λίγο κενό. Συμπληρώστε μέχρι επάνω με λιωμένη σοκολάτα και αφήστε να κρυώσουν καλά πριν ξεφορμάρετε.  Επίσης μπορείτε να το κάνετε και με τα χάρτινα θηκάκια που έχετε πάρει ως διακοσμητικά. 






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου