Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019

Τούρτα Μανταρίνι



Γενικά μου αρέσουν τα φρούτα, αλλά μου αρέσουν περισσότερο όταν τα χρησιμοποιώ στη ζαχαροπλαστική. Φυσικά μέχρι τώρα θα έχετε καταλάβει ότι λατρεύω τις μαρμελάδες, τρελαίνομαι για γλυκά κουταλιού και προσπαθώ να κάνω και πιο ιδιαίτερες κατασκευές, όπως τούρτες, cheesecakeς  και τάρτες.



Κάναμε μια τούρτα ρόδι για το καλό του χρόνου, να κάνουμε και μια τούρτα μανταρίνι τώρα που είναι ο καιρός τους και είναι και πολύ γλυκά. 
Δεν θα έλεγα ότι είναι όλα χωρίς κουκούτσια αλλά δεν βαριέσαι λατρεύουμε τα μανταρίνια οπότε και λίγα κουκουτσάκια δεν κάνουν κακό.



Εμείς όμως για την τούρτα θα χρειαστούμε μανταρίνια χωρίς κουκούτσια ή την τέχνη σας να αφαιρείτε τα κουκούτσια χωρίς να χαλάτε τα μανταρίνια!
Όπως και να έχει την ίδια τούρτα μπορείτε να την κάνετε και με πορτοκάλια ή γκρέιπφρουτ για όσους ζούνε επικίνδυνα!!!


Θα χρειαστούμε και χυμό από μανταρίνι, για όσους δεν έχουν τίποτα καλύτερο να κάνουν μπορούν να το κάνουν μόνοι τους. Για όσους όμως έχουν να κάνουν διάφορα και είναι μόνιμα απασχολημένοι καλά είναι να πάρουν ένα χυμό από το σούπερ μάρκετ, άλλωστε δεν θα σας το κρύψω, έχει την δυσκολία της η σημερινή τούρτα, μην την κάνουμε δυσκολότερη.  Αλλά αξίζει τον κόπο!





Υλικά:
Για το σύνολο της συνταγής

5-6 μέτρια μανταρίνια (κατά προτίμηση χωρίς κουκούτσια)


100 γρ. γιαούρτι με 0% λιπαρά
260 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
420 γρ. χυμό μανταρίνι
9 γρ. φύλλα ζελατίνης
40+50 γρ. ζάχαρη  (για το ζελέ & την μους γιαουρτιού)

1 δίσκο παντεσπάνι
2 τσέρκια (18εκ. & 12εκ.) το μεγάλο τσέρκι (18εκ.) πρέπει να έχει τουλάχιστον 6εκ. ύψος.
2 αλουμινένιες φόρμες ψησίματος ή φόρμα ψησίματος 20-22εκ. με αποσπώμενη βάση
λαδόκολλα
πορτοκαλί χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)
ζαχαρωτά για την διακόσμηση


Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι μας, που είναι ίδιο με το σοκολατένιο αλλά δεν βάζουμε κακάο και χρησιμοποιούμε και μια βανιλίνη.

145 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
125 γρ. ζάχαρη
5 αυγά
1 βανιλίνη
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά.


Χρησιμοποιούμε το ένα και το δεύτερο το τυλίγουμε με μεμβράνη, αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στην κατάψυξη για μια άλλη τούρτα. Εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε δύο αλουμινένια δισκάκια μιας χρήσης, χρησιμοποιήστε φόρμα με αποσπόμενη βάση (τοποθετήστε μέσα λαδόκολλα για να ξεφορμαριστεί εύκολα) και μόλις κρυώσει κόβετε τους δίσκους 2 ή και 3 εάν θέλετε πιο λεπτό.

Καθαρίζουμε τα μανταρίνια και τα ανοίγουμε στη μέση.


Κόβουμε φέτες προσπαθώντας να είναι ίσες μεταξύ τους και τις άκρες τις χρησιμοποιούμε για το ζελέ  μανταρίνι. 



1η εκδοχή για το ζελέ μανταρίνι:

Περνάμε από το μπλέντερ 300 γρ. μανταρίνι, αλέθωντας το πολύ πολύ καλά. Το τοποθετούμε σε κατσαρολάκι με 40 γρ. ζάχαρη και το τοποθετούμε στην εστία στην αρχή στο δυνατό και μόλις αρχίσει να παίρνει βράση το χαμηλώνουμε στη μέση φροντίζοντας να ανακατεύουμε συνεχώς. Ξαφρίστε και κάνα δυο φορές. Μετά από 10 λεπτά θα έχουν εξατμισθεί τα υγρά και θα έχει μείνει μόνο πολτός.


Αφήστε να πέσει λίγο η θερμοκρασία και ρίξτε μέσα 2 γρ. ζελατίνης που έχετε μουσκέψει σε κρύο νερό, ανακατέψτε να διαλυθεί η ζελατίνη και τοποθετήστε τον πολτό σε μικρό τσέρκι 12-13 εκ. που έχετε στρώσει με αλουμινόχαρτο και τοποθετήστε στο ψυγείο για αρκετές ώρες (καλά είναι και ένα βράδυ).  Αυτή τη διαδικασία μαζί με το παντεσπάνι μπορείτε να την κάνετε και από την προηγούμενη.

2η εκδοχή ζελέ μανταρίνι:

Παίρνουμε 160 γρ. χυμό μανταρίνι (του εμπορίου) το ζεστένουμε ελαφρώς διαλύουμε μέσα την ζελατίνη και το τοποθετούμε με τον ίδιο τρόπο στο μικρό τσέρκι.


Σε ένα μπολ χτυπήστε την κρέμα γάλακτος (200 γρ.) ελαφρώς σε κρέμα και αφήστε στην άκρη. Σε ένα άλλο μπολ βάλτε το γιαούρτι, τα 50 γρ. ζάχαρης και ανακατέψτε με ένα σύρμα. Ζεστάνετε ελαφρώς 130 γρ. χυμό μανταρινιού και μέσα λιώστε τα 5 γρ. ζελατίνης που έχετε μουλιάσει σε κρύο νερό. 
Ρίξτε το μέσα στο γιαούρτι και ανακατέψτε καλά. Τέλος ρίξτε μέσα και την ελαφρώς χτυπημένη κρέμα και συνεχίστε το ανακάτεμα με μια σπάτουλα. Τώρα εδώ εάν θέλετε χρωματίστε ελαφρώς γιατί ο χυμός δεν έχει και τόση ένταση.




Συναρμολόγηση:

Στη βάση από το τσέρκι τοποθετήστε το παντεσπάνι σας αφού του έχετε κόψει το καπάκι του και συροπιάστε ελαφρώς (50γρ. νερό, 50 γρ. ζάχαρη, τοποθετήστε στην εστία και μόλις αρχίζει να παίρνει βράση αποσύρετε). Περιμετρικά και πάνω στο παντεσπάνι τοποθετήστε τα κομμένα μανταρίνια. 


Ρίξτε την κρέμα σας τόσο που να σκεπάσει το παντεσπάνι και τις βάσεις των μανταρινιών. 


Τοποθετήστε για μισή ώρα στο ψυγείο. Μόλις κρυώσει η κρέμα βγάλτε από το ψυγείο, ξεφορμάρεται τον πολτό από το μικρό τσέρκι και τοποθετήστε το στην μέση αφήνοντας περιμετρικά τον ίδιο χώρο. 


Γεμίστε με την υπόλοιπη κρέμα όλα τα κενά και σκεπάστε μέχρι επάνω τα μανταρίνια. Να μην φαίνεται τίποτα. 


Τοποθετήστε για τουλάχιστον 2 ώρες στο ψυγείο. 

Τέλος, ζεσταίνουμε λίγο  130 γρ. χυμό μανταρίνι και ρίχνουμε μέσα τα 2 γρ. ζελατίνης που έχουμε μουσκέψει σε κρύο νερό. Ανακατεύουμε να διαλυθεί και συμπληρώνουμε τα 60 γρ. κρέμα γάλακτος (σε θερμοκρασία δωματίου) και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε πάνω από το μους γιαουρτιού και ξανα τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2-3 ώρες μέχρι να σφίξει.





Ξεφορμάρουμαι με προσοχή χρησιμοποιώντας ή πιστολάκι, λίγο γύρω-γύρω, ή με μια ζεστή πετσέτα που να εφάπτεται για λίγο στο τσέρκι. Διακοσμούμε είτε με φρέσκα μανταρίνια ή με αποξηραμένα ή με καραμελωμένα (τα δικά μου είναι καραμελωμένα).

Εάν για κάποιο λόγο δεν θέλετε να κάνετε το ζελέ στην μέση της τούρτα απλώς παραλήψτε το, δεν θα αλλάξει κάτι παρά μόνο στην γεύση, το ζελέ την κάνει πιο φρουτένια. Εσείς απλώς μπορείτε να διακοσμήσετε στο τέλος με φυσικά μανταρίνια την τούρτα σας.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ









2 σχόλια:

  1. Καταπληκτική και σε εμφάνιση και σίγουρα σε γεύση! AriadnefromGreece!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ, είναι πράγματι πολύ νόστιμη και ανάλαφρη!

      Διαγραφή