Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019

Lime macaron (μοσχολέμονο)




Αχ, μύρισε καλοκαιράκι, τι είναι το καλοκαίρι άραγε?
Μια μουσική σε ένα κατάστρωμα, που σε κόσμους άλλους, ονειρικούς σε ταξιδεύει. Είναι αλλιώτικες οι Κυριακές σαν διάπλατα ανοίγεις το παράθυρο στην πρωινή δροσιά, δεν σε κρατάει το στρώμα σου, ούτε το μαξιλάρι. 
Οι κοντινές ή μακρινές οι παραλίες που σχεδιάζεις και μοιράζεσαι με φίλους ή μόνος, να σου κλείνει το μάτι ο μπάρμαν και εσύ πως μπορείς να αρνηθείς ένα κοκτέιλ μαργαρίτας!




Αλλά δεν είναι μόνο το κοκτέιλ μαργαρίτας ή οι τάρτες λάιμ που μπορούν να γίνουν από τα μοσχοβολιστά λάιμ, είναι επίσης αξιοσημείωτες και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες.


Τα λάιμ ή μοσχολέμονα αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και συχνά χρησιμοποιούνται για να τονίσουν τις γεύσεις διάφορων τροφίμων και ποτών. 
Καλλιεργούνται όλο το χρόνο στα τροπικά κλίματα και είναι συνήθως μικρότερα και λιγότερο ξινά από τα λεμόνια, αν και οι ποικιλίες μπορεί να διαφέρουν όσον αφορά τη γλυκύτητα και την οξύτητα τους. Πάντως και τα δύο είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά όπως κάλιο, φολικό, βιταμίνη C και Α, αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή. 
Και τα δύο είναι επίσης αλκαλικά, οπότε αποτοξινώνουν το σώμα και έτσι αποτρέπουν τον σχηματισμό ασθενειών όπως καρδιακό και διαβήτη και φυσικά κάνουν πολύ καλό σε αυτούς που θέλουν να κάνουν δίαιτα και να χάσουν βάρος. 
Βέβαια βάρος δεν μπορείς να χάσεις εάν τρως μακαρόν, αλλά δεν πειράζει εμείς θα θυσιάσουμε λίγο αυτή την δίαιτα που έχουμε ξεκινήσει από πέρσι ... και δεν έχουμε ολοκληρώσει ακόμη!


Και τώρα μερικές συμβουλές πριν ξεκινήσετε:
- Απαραίτητα σύνεργα μια σπάτουλα (μαρίζ), ένα μεταλλικό ή γυάλινο σκεύος πεντακάθαρο για να φτιάξετε την τέλεια μαρέγκα, μίξερ και σακούλα ζαχαροπλαστικής με μύτη στρόγγυλη.
- Τα χρώματα που θέλετε να προσθέσετε και τα υγρά αρώματα τα προσθέτετε πάντα στην μαρέγκα αφού φτάσει στο τελικό της στάδιο.
- Αποφασίστε από πριν τη γεύση που θέλετε να δώσετε στα μακαρόν, έτσι ώστε να έχετε πάρει τα απαραίτητα υλικά. 
- Χρησιμοποιήστε την φαντασία σας για να δημιουργήσετε ξεχωριστά μακαρόν, αντικαθιστώντας ένα μέρος αμυγδάλου με σκόνη από φουντούκι, φιστίκι, ή καρύδα.
- Για πιο πλούσια υφή στην μαρέγκα χρησιμοποιήστε κρεμόριο, ο φίλος της μαρέγκας όπως λαϊκά λέγεται (όξινο τρυγικό κάλιο και παλαιότερα ταρταρικό οξύ) περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού αντί για αλάτι. Και για όσους θέλουν να μάθουν και κάτι παραπάνω για το κρεμόριο χρησιμοποιείται σε μείγματα που περιέχουν αέρα για να σταθεροποιήσει τον όγκο τους. Το κρεμόριο ταιριάζει στις περισσότερες παρασκευές γιατί δεν έχει όξινη γεύση και ως σκόνη δεν διαταράσσει την αναλογία υγρών της συνταγής. Θα το βρείτε στα σούπερ μάρκετ στα ράφια με μπαχαρικά ή τα είδη ζαχαροπλαστικής.



Υλικά 

Για τα μακαρόν:
100 γρ. πούδρα αμυγδάλου
125 γρ. άχνη


Για την μαρέγκα:
90 γρ. ασπράδια αυγών (περίπου 3 αυγά)
125 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
πράσινο (λαδί) χρώμα ζαχαροπλαστικής πάστα (κατά βούληση)
1 πρέζα αλάτι ή κρεμόριο


Για την κρέμα λάιμ:
1 κρόκο μεγάλου αυγού (20 γρ.)
20 γρ. ζάχαρη
10 γρ. κορν φλάουερ
30 γρ. χυμό λάιμ (2 μεσαία)
70 γρ. ζεστό γάλα
80 γρ. βούτυρο ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου
30 γρ. άχνη


Εκτέλεση:

Κρέμα λάιμ:

Σε ένα κατσαρολάκι ανακατεύουμε εκτός φωτιάς τον κρόκο, τη ζάχαρη και το κορν φλάουερ, συμπληρώνουμε το χυμό λάιμ και ανακατεύουμε, τέλος συμπληρώνουμε και το ζεστό γάλα (όχι καυτό), ανακατεύουμε και μεταφέρουμε σε μέτρια προς δυνατή εστία το κατσαρολάκι και ανακατεύουμε γρήγορα μέχρι να δέσει καλά η κρέμα. Την μεταφέρουμε σε μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει.



 Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα το βούτυρο μέχρι να γίνει αλοιφή, συμπληρώνουμε την άχνη και ομογενοποιούμε. Τέλος ρίχνουμε την κρέμα λάιμ και ανακατεύουμε καλά, εάν νομίζετε ότι δεν τα καταφέρνετε να δώσετε ωραία υφή με το χτύπημα στο χέρι και η κρέμα σας έχει μπαλάκια, χτυπήστε λίγο με μίξερ χειρός για να την κάνετε πιο λεία.




Σε αυτή τη φάση βάλτε κάνα δυο σταγόνες πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά) για να δώσετε λίγο χρώμα στην κρέμα σας. Τοποθετήστε στο ψυγείο μέχρι να την χρειαστείτε.




Macaron:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την άχνη και την πούδρα αμυγδάλου , ανακατεύουμε με ένα σύρμα και κοσκινίζουμε 2 φορές, ότι μείνει στη σήτα το πετάμε, δεν το πιέζουμε να περάσει.



Στον πεντακάθαρο κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα ασπράδια αυγού, την πρέζα αλάτι (ή κρεμόριο) και αρχίζουμε το χτύπημα σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, μόλις αρχίσουν τα αυγά να ασπρίζουν και φουσκώσουν λίγο ρίχνουμε σε 4 δόσεις την ζάχαρη. Χτυπάμε μέχρι να τελειώσει η ζάχαρη και να έχουμε μια λεία και σφιχτή μαρέγκα. Προσοχή η ζάχαρη θα πρέπει να έχει διαλυθεί, εάν δεν έχει θα πρέπει να συνεχίσετε λίγο ακόμη το χτύπημα.


Μόλις τελειώσετε είναι η φάση να συμπληρώσετε στην μαρέγκα σας πράσινο χρώμα . Το πόσο χρώμα θα το κρίνετε εσείς, απλώς μην το παρακάνετε, θέλουμε το ανοιχτόχρωμα πράσινο που φαίνεται στην φωτογραφία που ακολουθεί,  χτυπήστε λίγο ακόμη να έχετε χρώμα στην μαρέγκα και σταματήστε.

Μεταφέρετε την μαρέγκα σε μεγάλο γυάλινο καθαρό μπολ και ρίξτε μέσα την μισή ποσότητα από το μείγμα της πούδρας αμυγδάλου. Με μια σπάτουλα κάντε κυκλικές κινήσεις για να ενσωματωθεί. Μόλις ενσωματωθεί ρίξτε και το άλλο μισό και συνεχίστε το ανακάτεμα.

Σε αυτή τη φάση χωρίζετε το μείγμα σας σε δύο μπολ και δίνετε λίγο πράσινο χρώμα παραπάνω στο ένα μείγμα, τόσο που να φαίνεται έντονα η διαφορά αλλά και να μοιάζει με ένα πραγματικό λάιμ.
Ανακατεύουμε το κάθε μείγμα χωριστά όπως κάνουμε για όλα τα μακαρόν και μόλις έρθει η επιθυμητή υφή (σαν λάβα) σταματάμε το ανακάτεμα. 

Τώρα θέλει λίγη προσοχή καθώς θα πρέπει να γεμίσετε την σακούλα ζαχαροπλαστικής εναλλάξ με τα δύο χρώματα. Μην βάζετε το ένα χρώμα επάνω από το άλλο, ΑΛΛΑ ΔΙΠΛΑ ΤΟ ΕΝΑ ΣΤΟ ΑΛΛΟ, έτσι κάθε φορά που θα δημιουργείται ένα μακαρόν θα έχετε και από τα δύο χρώματα.
Η σακούλα ζαχαροπλαστικής πρέπει να είναι με στρόγγυλη μύτη του 1 εκ. και κάντε ροζέτες στα κυκλάκια που έχετε σχηματίσει ή σε φόρμα σιλικόνης ειδική για macaron ή εάν το έχετε με την σακούλα απλώς σχηματίστε ροζέτες γρήγορα σε αρκετή απόσταση τη μία από την άλλη (γιατί θα απλώσουν κιόλας) σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. 


Μόλις τελειώσετε χτυπήστε το ταψί σας 3-4 φορές δυνατά στο τραπέζι για να φύγει ο αέρας μέσα από τα macaron και να ισιώσουν, αφήστε τα να ξεκουραστούν για τουλάχιστον μία ώρα (ίσως χρειαστεί και παραπάνω) ή μέχρι να κάνουν κρούστα και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 C για 13' - 15΄ λεπτά ανάλογα το φούρνο. 
Βγάλτε από τον φούρνο και αφήστε να κρυώσουν αρκετά πριν ξεφορμάρετε, μην επιχειρήσετε να τα ξεκολλήσετε όσο είναι ζεστά, θα τα διαλύσετε. 

Συναρμολόγηση:
Βγάλτε από το ψυγείο την κρέμα και μεταφέρετε την σε σακούλα ζαχαροπλαστικής, βάλτε μια καλή ποσότητα σε ένα macaron βρείτε ένα καπάκι για να ταιριάζει και πιέστε ελαφρώς. 

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου