Δευτέρα 27 Μαΐου 2019

Εκλεράκια με φράουλες




Υπάρχουν γλυκά που τα τρως σε ένα καλό εστιατόριο, γλυκά που τα τρως σε ζαχαροπλαστείο, γλυκά που θα φας με φίλους ή συγγενείς, υπάρχουν όμως και γλυκά που θέλεις να τα φας μόνο σου και να μην τα μοιραστείς με κανέναν.
Το σημερινό γλυκάκι είναι από εκείνα που θέλεις να το φας ... πως να το πω ευγενικά ... μάλλον δεν υπάρχει τρόπος, ούτε να το πεις αλλά ούτε και πως να το φας ευγενικά... καταλαβαίνετε!!!
Απλώς είναι από εκείνες τις μέρες που εύχεσαι να είχες μεγαλύτερο στόμα, να μπορούσε να χωρέσει σε μια μπουκιά όλο αυτό το γλυκάκι, να προλάβεις να το φας γρήγορα πριν ανοίξει η πόρτα και πεταχτεί κάποιος και σου ζητήσει λίγο!


Αέρινο εκλεράκι, με πλούσια  γεύση κρέμας πατισερί αλλά και ζουμερές φράουλες στον καιρό τους με αποκορύφωση  άχνη ζάχαρη πασπαλισμένη, έτσι για την ομορφιά και την έξτρα γλύκα!


Σήμερα δεν έχω διάθεση για λόγια μιας και είμαι λίγο ξενυχτισμένη λόγω των εκλογών, αλλά είπα και εγώ εχθές να κάνω ένα γλυκάκι, έτσι μιας και έχει φραουλίτσες ακόμη. Θα σας δείξω  πως μπορείτε εύκολα να κάνετε αυτό το γλυκάκι και να το απολαύσετε μόνοι σας ... άντε και με παρέα εάν θέλετε και να νιώσετε την ανάλαφρη γεύση που θα σας προετοιμάσει για το καλοκαίρι ... σιγά σιγά! 


Υλικά:

Για τα εκλεράκια

1 φλυτζάνι νερό
1/2 φλυτζάνι βούτυρο ή μαργαρίνη
1 φλυτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 μεγάλα αυγά
1 πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση (κρέμα πατισερί)

1/2 λίτρο γάλα πλήρες
100 γρ. ζάχαρη
60 γρ. αλεύρι
2 αυγά ολόκληρα
20 γρ. βούτυρο
1 βανιλίνη

5-6 φράουλες
λίγη μαρμελάδα φράουλα ή σιρόπι φράουλας
άχνη ζάχαρη


Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε πρώτα την κρέμα πατισερί. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι την βανίλια  με ένα σύρμα. Βάζουμε μέσα και τα αυγά και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα χυλό.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε σε μέτρια εστία το γάλα και μόλις λίγο ζεσταθεί μεταφέρουμε την μισή ποσότητα στο μείγμα μας (αλεύρι, ζάχαρη, αυγά), ανακατεύουμε και επαναφέρουμε στο κατσαρολάκι με το υπόλοιπο γάλα. 
Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα, αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο ανακατεύοντας καλά μέχρι να ενσωματωθεί. 
Το μεταφέρουμε σε καθαρό ρηχό σκεύος το σκεπάζουμε με μεμβράνη που να εφάπτεται και το τοποθετούμε στο ψυγείο να κρυώσει. 

Πριν ξεκινήσετε τα εκλεράκια θα ήθελα να διευκρινίσω ότι το φλιτζάνι που θα χρησιμοποιήσετε για τα υλικά των σου θα πρέπει να είναι ίδιας χωρητικότητας για όλα τα υλικά.

Ξεκινάμε τα εκλεράκια βάζοντας σε ένα κατσαρολάκι το νερό, το βούτυρο και το αλάτι και σε μέτρια προς δυνατή εστία, μόλις αρχίσει ο βρασμός αποσύρουμε από την εστία και ρίχνουμε μέσα το αλεύρι, ανακατεύουμε λίγο και επαναφέρουμε στην εστία, ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να αρχίσει το μείγμα να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και να γίνετε  ζυμάρι (το πολύ 1 λεπτό).
Το μεταφέρουμε σε καθαρό μπολ και το ανακατεύουμε λίγο μέχρι να πέσει η θερμοκρασία του για να μπορέσουμε να ενσωματώσουμε τα αυγά. 




Μόλις πέσει η θερμοκρασία ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν. Βεβαιωνόμαστε ότι έχει ενσωματωθεί το ένα αυγό πριν ρίξουμε το επόμενο. 



Μεταφέρετε το μείγμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και κάνετε μακρόστενα εκλεράκια των 7 εκ. ή λίγο μεγαλύτερα των 9-10 εκ.  αναλόγως για που προορίζονται. Εάν τα θέλετε για εσάς κάντε τα λίγο μεγαλύτερα εάν τα θέλετε για κάποιο τραπέζι ή γιορτή κάντε τα μικρά. 


Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200-210 βαθμούς για 40 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Η σχάρα πρέπει να είναι χαμηλά, κάτω από την μέση του φούρνου Κατά την διάρκεια του ψησίματος μην ανοίξετε καθόλου την πόρτα του φούρνου γιατί δεν θα φουσκώσουν τα εκλεράκια. Αφήστε τα να κρυώσουν στον φούρνο με την πόρτα μισό ανοιχτή.



Συναρμολόγηση:

Κόψτε σε μικρά κυβάκια τις φράουλες και ανακατέψτε τις με λίγη μαρμελάδα ή σιρόπι φράουλας. 



Κόψτε τα εκλεράκι οριζόντια ελάχιστα πιο πάνω από την μέση, γεμίστε με μια καλή ποσότητα κρέμας πατισερί, βάλτε μια κουταλίτσα φράουλες , σκεπάστε με το καπάκι και πασπαλίστε με ζάχαρη. 

Εάν τα εκλεράκια θέλετε να τα ετοιμάστε από την προηγούμενη μέρα, κάντε όλη την διαδικασία χωρίς να τα γεμίσετε και διατηρήστε τα σε χάρτινο κουτί (σαν αυτά του ζαχαροπλαστείου) αυτά θα μαλακώσουν ελαφρώς, την άλλη μέρα βάλτε τα στους 180 βαθμούς για 8-10 λεπτά στο φούρνο για να ξαναγίνουν όπως την πρώτη μέρα που τα ψήσατε. 
Επίσης τα εκλεράκια μπορείτε να τα ψήσετε και να τα βάλετε σε πλαστική σακούλα στην κατάψυξη. Όταν θελήσετε να τα καταναλώσετε απλώς βγάλτε τα από την κατάψυξη και κατευθείαν βάλτε τα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 10 λεπτά. 


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ








2 σχόλια:

  1. ΠΕΘΑΙΝΩΩΩΩ! Δεν βρίσκω λέξεις και τρέχουν τα ..σάλια μου φίλη μου, βέβαια αποθηκεύω και ..αν τα κάνω να ξέρεις πως θα βάλω ότι ..γραμμάρια έχασα με δίαιτα μηνός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ πάντως έχω μέρες να ανέβω στην ζυγαριά ... φοβάμαι! Καλό καλοκαίρι και εάν τα κάνεις φρόντισε να μην έχεις φάει τίποτα άλλο εκείνη την ημέρα!!!

      Διαγραφή