Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019

Τάρτα με ντομάτες cherry, ανθότυρο & πέστο βασιλικού



Καλοκαίρι χωρίς ντομάτα και καρπούζι δεν γίνετε!

Και επειδή το θέμα με τις σάλτσες το έχουμε εξαντλήσει, ας κάνουμε μια τάρτα με μεσογειακή φινέτσα . Λίγο από Ελλάδα, λίγο από Ιταλία ... ας ταξιδέψουμε και λίγο με την φαντασία μας, καλοκαιράκι είναι άλλωστε, όλα επιτρέπονται.  




Εάν δεν έχετε ή δεν βρείτε cherry ντομάτες βάλτε ντοματίνια ή και ροδέλες από απλή ντομάτα. Ότι ντομάτα και να επιλέξετε το αποτέλεσμα θα είναι ίδιο αφού είναι οι εποχή τους και είναι πεντανόστιμες όλες.


Υλικά:

Για την ζύμη:
160 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γρ. βούτυρο αγελάδας
1/2  κουτ. γλυκού ζάχαρη
1/2  κουτ. γλυκού αλάτι
3-4  κουτ. σούπας παγωμένο νερό

Για την γέμιση:
5-6 ντομάτες cherry ή 2 μέτριες ντομάτες ή 10 ντοματίνια (κομμένα στην μέση)
200 γρ. ανθότυρο ή ricotta ή μανούρι
60   γρ. τριμμένη παρμεζάνα
2 μεγάλα αυγά
αλάτι, πιπέρι


Για το πέστο βασιλικού:
5-6 κλαδάκια βασιλικού ή ένα ματσάκι (κατά προτίμηση πλατύφυλλο)
2 σκελίδες σκόρδο
50 γρ. ελαιόλαδο
25 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
20 γρ. κουκουνάρι ή καρύδι ή αμύγδαλα
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Για την βάση
Σε ένα πολυμίξερ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και το βούτυρο παγωμένο από το ψυγείο και κομμένο σε μικρά κυβάκια και κάνουμε μερικές στροφές, μέχρι να αρχίσουμε να έχουμε κομματάκια (γρομπαλάκια). Ρίχνουμε μια κουταλιά νερό και κάνουμε 2 στροφές , συνεχίζουμε με μια δεύτερη κουταλιά και αφού ρίξουμε την τρίτη χτυπάμε κάνα δυο στροφές και παίρνουμε με το χέρι μας μια μικρή ποσότητα. Εάν αυτή δένει και έχει σύσταση σταματάμε αλλιώς ρίχνουμε και την 4 κουταλιά. 
Προσοχή δεν χρειάζεται παραπάνω νερό γιατί μετά θα σκληρύνει η ζύμη. 





Αδειάζουμε το μείγμα σε μια λαδόκολλα και με τα χέρια μας το κάνουμε ένα ζυμαράκι, το τυλίγουμε με την λαδόκολλα και το βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά. 
ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΖΥΜΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΖΥΜΑΡΙ ΑΠΛΩΣ ΝΑ ΤΟ ΕΝΏΣΟΥΜΕ.

Μετά από την μισή ώρα βγάζουμε το ζυμάρι από το ψυγείο το τοποθετούμε ανάμεσα σε 2 λαδόκολλες το ανοίγουμε με τον πλάστη περίπου στο μέγεθος της ταρτιέρας. 
Αφαιρούμε την πάνω λαδόκολλα και με την βοήθεια της κάτω τοποθετούμε την ζύμη στην ταρτιέρα φροντίζοντας   να καλύψουμε και τα τοιχώματα. Με ένα πιρούνι κάνουμε τρύπες στην βάση και την ξαναβάζουμε στο ψυγείο για άλλα 20 λεπτά. 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 C . Τοποθετούμε πάνω από την τάρτα μια λαδόκολλα και από πάνω, όσπρια ή ρύζι ή τα ειδικά μπιλάκια που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Ψήνουμε για 15 λεπτά, αφαιρούμε με προσοχή την λαδόκολλα με τα όσπρια, ξανατοποθετούμε την τάρτα στο φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά.  Αφαιρούμε την τάρτα από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει. 


Για το πέστο βασιλικού:
Κόβουμε τα φύλλα του βασιλικού και πετάμε τα κοτσάνια, τα ρίχνουμε μέσα σε ένα μικρό μπλέντερ μαζί με την παρμεζάνα, το σκόρδο, το κουκουνάρι, το λάδι και αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς. Τα χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια πάστα.



Για την γέμιση:
Πλένουμε καλά τις ντομάτες και τις κόβουμε σε φέτες, τις αλατίζουμε καλά και από τις δύο πλευρές και τις αφήνουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για 15 λεπτά, τις γυρίζουμε και τις τοποθετούμε σε καθαρό και στεγνό χαρτί και τις αφήνουμε για άλλα 15 λεπτά, έτσι θα φύγουν όλα τα υγρά που έχει η ντομάτα.



Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρώς τα αυγά, σκορπάμε μέσα με τα χέρια μας το ανθότυρο και ρίχνουμε και την παρμεζάνα. Εάν η παρμεζάνα δεν είναι πολύ αλμυρή αλατοπιπερώστε ελαφρώς. 

Συναρμολόγηση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C. Απλώνουμε πάνω από την τάρτα μια καλή στρώση από πέστο, από πάνω στρώνουμε το μείγμα με τα αυγά και τέλος τοποθετούμε τις ντομάτες. 
Ψήνουμε για 40-45 λεπτά , μπορούμε να το καταναλώσουμε χλιαρό ή και κρύο και εάν θέλετε συνοδεύστε το με έξτρα πέστο.





ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου