Κυριακή 25 Αυγούστου 2019

Tσάτνεϊ με βανίλιες ή δαμάσκηνα (chutney)




Εκτός από τις μαρμελάδες λοιπόν που είναι τρόπος συντήρησης φρούτων , μπορούμε να κάνουμε και τσάτνεϊ, αυτός ο τρόπος δεν συντηρεί μόνο φρούτα αλλά και λαχανικά. 
Είναι μια πυκνή και μελωμένη παρασκευή, όπου συμμετέχουν φρούτα και λαχανικά, με απαραίτητο το κρεμμύδι, καρυκευμένο με διάφορα μπαχαρικά, ανακατεμένα με ξύδι και ζάχαρη, κάτι ανάμεσα σε μαρμελάδα και τουρσί, πικάντικο, αρωματικό, έντονο και καλό συνοδευτικό για άλλες δυνατές γεύσεις όπως μπλε τυριά, ωριμασμένα τυριά, κρέατα και αλλαντικά και φυσικά ότι άλλο αρέσει στον καθένα, διότι περί ορέξεως ... ουδείς λόγος!



Βασικό στοιχείο για να πετύχει ένα τσάτνεϊ είναι να μην ψιλοκόψουμε τα φρούτα και τα λαχανικά, γιατί θα λιώσουν. Καλό είναι να αποφεύγουμε το δυνατό και συνεχόμενο ανακάτεμα, να το μαγειρέψουμε σε σιγανή φωτιά και να το ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα λίγες φορές. Ακόμη καλύτερα είναι εάν που και που κουνάμε την κατσαρόλα μας κυκλικά.
Καλύτερη υφή έχουμε όταν δεν ξεφλουδίζουμε τα φρούτα. Το καλύτερο ξύδι που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι το μηλόξιδο ή  λευκό ξύδι.
Τέλος τα τσάτνεϊ πρέπει να μαγειρεύονται σε χαμηλή φωτιά και αρκετή ώρα για να αναμειχθούν οι γεύσεις ενώ συγχρόνως να διατηρήσουν τα υλικά το σχήμα τους.
Καλά είναι να περιμένουμε 1-2 μέρες πριν τα καταναλώσουμε γιατί έχουν καλύτερο άρωμα και πιο γεμάτη γεύση.



Υλικά:

2 πράσινα μήλα κομμένα σε μέτριους κύβους
600 γρ. βανίλιες ή δαμάσκηνα (πάντα φρέσκα)
3 σκελίδες σκόρδο (περασμένο από τον τρίφτη)
1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι 
200 γρ. μηλόξιδο
200 γρ. καστανή ζάχαρη
3 τεμ. αστεροειδή γλυκάνισο
1 ξύλο κανέλας
1 κουτ. γλυκού ανθό αλατιού 
1 κουτ. γλυκού σιναπόσπορο



Εκτέλεση:

Εάν έχετε μεγάλα κομμάτια από αστεροειδή γλυκάνισο βάλτε τα μέσα όπως έχουν, εάν είναι μικρά καλά θα είναι να τα βάλετε σε ένα τούλι δεμένο και να το αφαιρέσετε με το που θα τελειώσει το μαγείρεμα, εάν είναι μικρά κινδυνεύουν να σπάσουν μέσα στο τσάτνεϊ (μην χάσετε και κανένα δόντι)
Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε μεγάλους  κύβους. Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι και τις βανίλιες. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε όλα μας τα υλικά, στην αρχή σε μέτρια προς δυνατή εστία και μόλις αρχίσει ο βρασμός συνεχίζουμε το μαγείρεμα από μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα για περίπου 45 λεπτά. 


Μόλις αρχίζετε να βλέπετε τον πάτο της κατσαρόλας και έχουν σωθεί όλα τα υγρά το chutney είναι έτοιμο, προσπαθήστε να βρείτε τα 3 κομμάτια αστεροειδή γλυκάνισου και αφαιρέστε τα. Εάν θέλετε να το αποθηκεύσετε φροντίστε να το βάλετε σε αποστειρωμένα βαζάκια (κονσερβοποίηση) διατηρείται μέχρι και 3-4 μήνες. Αλλιώς σε βάζο και στο ψυγείο, μπορεί να συντηρηθεί μέχρι και 1 μήνα, όταν θα θελήσετε να το χρησιμοποιήσετε βγάλτε το από το ψυγείο για αρκετές ώρες πριν ή ζεστάνετε το για μερικά δεύτερα στο φουρνάκι μικροκυμάτων.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου