Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019

Τάρτα με σύκα



Ήρθε η ώρα να φάμε σύκα!
Το σύκο είναι το φρούτο που ... γλυκαίνει το τέλος του καλοκαιριού!

Τα σύκα σηματοδοτούν το τέλος του καλοκαιριού, το οποίο όμως κλείνει με τον πλέον γλυκό τρόπο. Πολλοί πιστεύουν πως ήταν τα "απαγορευμένα" φρούτα στον κήπο της Εδέμ, ενώ γίνονται συχνές αναφορές σε αυτά στη θρησκεία πολλών λαών. 
Τα σύκα είναι γνωστά από την αρχαιότητα και φαίνεται ότι πρώτο καλλιεργήθηκαν στην Αίγυπτο από όπου μεταφέρθηκαν στην Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα, γύρω στο 1500 π.Χ.



Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται κατά το μάζεμα του σύκου, καθώς το φρούτο θα πρέπει να είναι ώριμο αλλά όχι υπερβολικά. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα σύκα δεν ωριμάζουν άλλο αφού κοπούν όπως άλλα φρούτα και δεν διατηρούνται παρά μόνο λίγες ημέρες στο ψυγείο. 
Κατά την αγορά τους θα πρέπει να προσέχουμε να είναι τρυφερά χωρίς να είναι πάρα πολύ μαλακά, η φλούδα τους να είναι λεία και να μην έχουν χτυπηθεί. 
Τα σύκα κατέχουν ξεχωριστή θέση και στην γαστρονομία. Τα συναντάμε σε gourmet συνταγές ενώ ταιριάζουν με πολλά αλμυρά φαγητά, με αλλαντικά τύπου προσούτο αλλά και με διάφορα τυριά κυρίως σκληρά και αλμυρά όπως η παρμεζάνα και η κεφαλογραβιέρα.
Και τέλος μην ξεχνάτε ότι με τα αγαπημένα μας σύκα κάνουμε εξαιρετική μαρμελάδα και θεϊκό γλυκό του κουταλιού
Αυτό που δεν  γνωρίζουμε οι περισσότεροι είναι ότι στο σύκο τρώμε το άνθος του δένδρου (όπως στο μπρόκολο και το κουνουπίδι), γεγονός που το καθιστά ένα από τα πολυτιμότερα σε ωφέλεια φρούτα για το ανθρώπινο σώμα. 


Υλικά:

Για την ζύμη:
110 γρ. κρύο βούτυρο
30 γρ. άχνη ζάχαρη
25 γρ. πούδρα αμυγδάλου
180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο

Για την γέμιση:
80 γρ. βούτυρο ανάλατο
180 γρ. κρέμα γάλακτος
350 γρ. γάλα πλήρες
90 γρ. ζάχαρη
1 βανιλίνη ή 1 κουτ. γλυκού βανίλια (υγρό)
60 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
1 αυγό

4-5 σύκα
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 ταρτιέρα  18-20 εκ. ή φόρμα με αποσπώμενο πάτο


Εκτέλεση:

Για την ζύμη:
Στον κάδο του μίξερ με το εξάρτημα του φτερού βάλτε το αλεύρι, την πούδρα αμυγδάλου, την άχνη αφού πρώτα τα έχετε κοσκινίσει. Κάντε μια λακουβίτσα και βάλτε το βούτυρο κρύο από το ψυγείο και κομμένο σε μικρά κομματάκια. Χτυπήστε ελαφρώς μέχρι να έχετε γρομπαλάκια (να αρχίζει δηλαδή να ενώνετε το βούτυρο με το αλεύρι). Ρίξτε το αυγό που το έχετε ελαφρώς χτυπημένο και χτυπήστε λίγο ακόμη μέχρι να αρχίσουν να ομογενοποιούνται τα υλικά. 
Σταματήστε και απλώς ενώστε το ζυμάρι, βάλτε το σε διαφάνεια και για 1 ώρα στο ψυγείο.



Βγάλτε το ζυμάρι από το ψυγείο βάλτε το ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και ανοίξτε φύλλο σε μισό εκατοστό πάχος. Βουτυρώστε ελαφρώς την ταρτιέρα και απλώστε με προσοχή το ζυμάρι καλύπτοντας και τα τοιχώματα της φόρμας για τουλάχιστον 2 εκ.  Ξανά βάλτε για 30 λεπτά την ταρτιέρα στο ψυγείο.


Στρώστε με λαδόκολλα την τάρτα και τοποθετήστε από πάνω ρύζι, ή όσπρια ή τις ειδικές μπίλιες για ψήσιμο τάρτας και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 20 λεπτά, αφαιρέστε το ρύζι και ψήστε για άλλα 10 λεπτά. Αφαιρέστε από τον φούρνο και αφήστε να κρυώσει.




Για την κρέμα:

Πλένετε καλά τα σύκα σας κόψτε τα σε φέτες και πασπαλίστε τα με 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη και αφήστε τα για λίγο.


Τοποθετήστε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο, το γάλα, την κρέμα γάλακτος την ζάχαρη και την βανίλια και τοποθετήστε στην εστία, ανακατέψτε να λιώσει το βούτυρο και η ζάχαρη και  λίγο πριν το βρασμό ρίξτε μέσα το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνεχώς και μόλις αρχίσουν οι πρώτες φουσκάλες αποσύρετε από την εστία, ρίξτε το αυγό (που έχετε ελαφρώς χτυπήσει) και πάρα πολύ γρήγορα ανακατέψτε για να μην σας ψηθεί το αυγό. 


Γεμίστε με την κρέμα την τάρτα αφήνοντας λίγο από την άκρη. Τοποθετήστε τα σύκα που έχετε κόψει σε φέτες μέσα στην κρέμα φροντίζοντας να προεξέχουν αρκετά από την κρέμα για να καραμελώσουν ωραία.



Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190 βαθμούς για 35-40 λεπτά μέχρι να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα η κρέμα και να καραμελώσουν τα σύκα. Αφήστε να κρυώσει τελείως η τάρτα σας πριν την ξεφορμάρετε. 


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου