Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

Σαλάτα με κουνουπίδι & σάλτσα κόκκινης πιπεριάς (Romesco)




Το κουνουπίδι λέγεται ότι προέρχεται από το άγριο λάχανο που ευδοκιμούσε στην Ασία. Ανήκει στην ίδια κατηγορία λαχανικών με το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο. 
Το μέρος του λαχανικού που τρώγεται είναι το ίδιο το λουλούδι, το οποίο καταναλώνεται με διάφορους τρόπους, όπως τουρσί, βραστό, στον ατμό, ωμό. Ωμό, έχει την υψηλότερη διατροφική αξία. Το κουνουπίδι είναι ιδανικό για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, καθώς δεν περιέχει λίπος και έχει λίγες θερμίδες. 
Επίσης η χαμηλή περιεκτικότητα του σε υδατάνθρακες το κάνει ένα καλό υποκατάστατο της πατάτας.



Για αυτούς που είναι χορτοφάγοι είναι ένα καλό και πλήρες γεύμα. Το να μαγειρεύουμε σωστά το κουνουπίδι είναι σημαντικό προκειμένου να επωφεληθούμε στο μέγιστο από αυτό. Το κουνουπίδι έχει την τάση να αναδύει μια ιδιάζουσα μυρωδιά θείου όταν θερμαίνεται και μάλιστα, όσο πιο πολύ μαγειρεύεται τόσο πιο έντονη είναι η οσμή αυτή. 
Για να την αποφύγετε ελαχιστοποιήστε το χρόνο μαγειρέματος και ταυτόχρονα εμποδίστε την απώλεια των θρεπτικών συστατικών του. 
Και μια σημαντική πληροφορία για όσους υποφέρουν από προβλήματα με το θυρεοειδή, είναι ότι θα πρέπει να έχουν κατά νου το γεγονός ότι το κουνουπίδι περιέχει βρογχοκηλογόνα, που επηρεάζουν τις λειτουργίες του θυρεοειδή αδένα και δεν πρέπει να καταναλώνεται ωμό (το ίδιο συμβαίνει και με όλα όσα ανήκουν στην οικογένεια των σταυρανθών, μπρόκολο, Βρυξελλών). Το μαγείρεμα του θα βοηθήσει να απενεργοποιήσετε αυτές τις ουσίες.  


Υλικά:

1 μεγάλο κουνουπίδι
λάδι, αλάτι, πιπέρι


Για την σάλτσα Romesco

3 πιπεριές κόκκινες (τύπου Φλωρίνης)
1 σκελίδα σκόρδο
60 γρ. αμύγδαλα περλέ (ξεφλουδισμένα, ανάλατα, ωμά)
1 κουτ. σούπας πελτέ
1 κουτ. σούπας ξύδι
1 κουτ. γλυκού πάπρικα πικάντικη γλυκιά (σκόνη)
 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
μαϊντανός για το σερβίρισμα


Εκτέλεση:

Παίρνουμε το κουνουπίδι και κόβουμε το κοτσάνι του ώστε να φύγουν τα φύλλα και να μην προεξέχει όμως από το κουνουπίδι πολύ. 



Με ένα μεγάλο μαχαίρι κόβουμε στην αρχή το κουνουπίδι στην μέση (κάθετα) και μετά ανάλογα με το πόσο μεγάλο είναι το κουνουπίδι σας σε φέτες του 1 1/2 εκ. 


Οι άκρες σίγουρα θα σας σκορπίσουν επειδή δεν έχουν καθόλου κοτσάνι να τις κρατάει αλλά δεν πειράζει χρησιμοποιήστε και αυτές. 


Προθερμάνετε τον φούρνο στους 220 C . Τοποθετήστε τα κομμάτια σας σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αλείψτε με λίγο λάδι, πασπαλίστε αλάτι και πιπέρι (ανάλογα πόσο θέλει ο καθένας). Γυρίστε και από την άλλη μεριά και επαναλάβετε το ίδιο.  Ψήστε για 35-40 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και να μαλακώσουν. 
Αφήστε να κρυώσουν ή και όχι , τρώγονται εξίσου καλά.



Στο μεταξύ όσο ψήνετε το κουνουπίδι ετοιμάστε την σάλτσα (ντιπ). Σε ένα μπλέντερ βάλτε τις πιπεριές, το σκόρδο ψιλοκομμένο, τον πελτέ ντομάτας, την καπνιστή πάπρικα (σκόνη) τα αμύγδαλα που τα έχετε περάσει λίγο από την φωτιά σε ένα μικρό τηγανάκι (προσοχή μην καούν), το ξύδι, αλάτι και πιπέρι και χτυπήστε τα να γίνουν μια αλοιφή. 




Μόλις γίνουν αλοιφή ρίξτε σε 2-3 δόσεις το λάδι και χτυπήστε μέχρι να ενσωματωθεί καλά. Δοκιμάστε και εάν χρειάζεται αλατοπιπερώστε ξανά. 


Σε μια πιατέλα τοποθετήστε μια καλή δόση από το ντιπ σας τοποθετήστε από πάνω τα ψημένα κουνουπίδια και σερβίρετε με φρέσκο μαϊντανό. 


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου