Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

Δίχρωμο νηστίσιμο κέικ πορτοκαλιού (marble cake - vegan)




Η καλύτερη απόλαυση ενός πρωινού είναι τα συνοδευτικά του καφέ!
Πριν από λίγο καιρό βρήκα την ευκαιρία να κάνω ένα καλό πρωινό, από αυτά που έχεις πράγματα για μερικές ημέρες, για τους γείτονες και για τους συγγενείς ... και για όποιον εκτιμάει ένα πλούσιο πρωινό. Ήταν ξέρετε από εκείνες τις δύσκολες μέρες που πρέπει να εκτονωθείς χωρίς να χρειάζεται να μαλώσεις με την γειτόνισσα, ας πούμε!
Ανάμεσα στα διάφορα έκανα και αυτό το κέικ υπερβάλλοντας ως συνήθως με το πορτοκάλι. Ευτυχώς που το πορτοκάλι δεν είναι σαν άλλα υλικά όπως η μαστίχα ή η κανέλα που όταν υπερβάλλεις έχεις μια σίγουρη αποτυχία!
Δεν ξέρω για εσάς εμένα πάντως μου αρέσει το πορτοκάλι να το βάζω όπου ταιριάζει αλλά και όπου δεν ταιριάζει ... δοκιμάστε να το προσθέσετε σε βινεγκρέτ σαλάτας, ν΄αρωματίσετε με το ξύσμα του ή με τον χυμό του πατάτες στον φούρνο, βάλτε το στο κοτόπουλο φούρνου ή το χοιρινό της κατσαρόλας. Ταιριάζει με όσπρια, όπως τα ρεβίθια γιατί σπάει τη μονότονη γεύση τους, ενώ είναι και καλή παρέα με το ψάρι!
Και φυσικά είναι εξαιρετικό πρωινό ή απογευματινό για όσους νηστεύουν αυτόν τον καιρό. Νόστιμο, ζουμερό και μυρωδάτο κέικ!

Υλικά:

480 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ. ζάχαρη
400 γρ. χυμό πορτοκάλι
200 γρ. ηλιέλαιο ή μαργαρίνη
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
2 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 βανιλίνη ή 1 κουτ. γλυκού υγρή βανίλια
40 γρ. κακάο σκόνη διαλυμένο σε λίγο ζεστό νερό

Εκτέλεση:

Βάζουμε το κακάο σε ένα μικρό μπολάκι και με 2-3 κουταλάκια ζεστό νερό το ανακατεύουμε.



Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα στέρεα υλικά μας με ένα σύρμα (αλεύρι, ζάχαρη, μπέικιν, σόδα και βανίλια εάν είναι σκόνη).
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τον χυμό, το λάδι (εάν χρησιμοποιήσετε μαργαρίνη να την έχετε λιώσει) , το ξύσμα και την βανίλια εάν είναι σε υγρή μορφή. Κάνουμε μια λακκούβα στην μέση από τα στέρεα και ρίχνουμε τα υγρά, ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά με μια σπάτουλα.
Χωρίζουμε το μείγμα στα δύο και στο ένα ρίχνουμε το κακάο και ανακατεύουμε καλά.



Βάζουμε με μια μεγάλη κουτάλα εναλλάξ από τα μείγματα μας σε φόρμα με λαδόκολλα ή βουτυρωμένη και αλευρωμένη. Το υλικό μας φτάνει για 2 μακρόστενες φόρμες του κέικ ή την κλασική στρόγγυλη φόρμα με την τρύπα στην μέση.


Με ένα μαχαίρι ή πιρούνι ανακατεύουμε για να κάνουμε σχέδιο ή εάν θέλετε το αφήνετε και ως έχει.



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175-180 για 45-50΄ . Μπορείτε να κάνετε και μια δοκιμή βάζοντας ένα μαχαίρι στην μέση του κέικ. Εάν το μαχαίρι βγει στεγνό το κέικ σας είναι έτοιμο.
Αφήστε να κρυώσει το κέικ για λίγο στην φόρμα και μετά αφού το αφαιρέσετε αφήστε να κρυώσει τελείως στην σχάρα. Πασπαλίστε με άχνη εάν θέλετε.
Εκτός από νηστίσιμο-vegan είναι ένα κέικ γι αυτούς που προσέχουν λίγο περισσότερο, αλλά θέλουν και το συνοδευτικό με τον καφέ τους.
Εμένα πάντως με ξετρελαίνει γιατί όταν το κάνω μυρίζει για μέρες το σπίτι πορτοκάλι, αλλά και από γεύση απλώς ονειρεμένο, δοκιμάστε το και δεν θα ξανακάνετε ποτέ άλλο marble κέικ!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου