Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019

Κις Λοραίν με κολοκύθα & μπλε τυρί




Η Κις λοραίν, παρόλο που θεωρείται μια κλασσική γαλλική συνταγή προέρχεται από την Γερμανία, από το βασίλειο Lothringen, που φυσικά  αργότερα μετονομάστηκε από τους Γάλλους σε Lorraine, όχι που θα παραδεχόντουσαν ποτέ ότι ήταν ανακάλυψη κάποιας άλλη χώρας.
Ακόμα και η ονομασία προέρχεται από την γερμανική λέξη kuchen που σημαίνει κέικ. Παρ΄όλα αυτά οι Γάλλοι ισχυρίζονται πως η πρώτη Quiche Lorraine φτιάχτηκε στην περιοχή της Λοραίνης το 1558. Η πρώτη εκδοχή της ανοιχτής αυτής πίτας δεν περιείχε τυρί, όπως συνηθίζεται να έχει σήμερα. 

Με μόνο μυστικό επιτυχίας τη βάση της και άπειρους συνδυασμούς στη γέμιση της, σημαντική προϋπόθεση είναι η τραγανή αλλά και ταυτόχρονα απαλή βάση. Όταν κάνουμε λόγο για την κις λοραίν μιλάμε για μια αλμυρή ανοιχτού τύπου τάρτα με νόστιμη βάση και γέμιση κρέμας και τυριού και άπειρους συνδυασμούς, αρκεί να έχεις φαντασία!



Υλικά:

Για την βάση
Θα χρειαστούμε το 1/3 της δόσης


Για την γέμιση:

300 γρ. κολοκύθα κομμένη σε κυβάκια
2 αυγά
250 γρ. κρέμα γάλακτος
100 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
200 γρ. μπλε τυρί
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
4 κλωναράκια θυμάρι (προαιρετικά)



Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε την κολοκύθα και την κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. 



Βουτυρώνουμε μια ταρτιέρα 28Χ20εκ. ή στρόγγυλη 27-28εκ. και απλώνουμε τη ζύμη της κις. Τρυπάμε με ένα πιρούνι παντού και τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την γέμιση. 


Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, το μοσχοκάρυδο και την κεφαλογραβιέρα. Μοιράζουμε τα κομμάτια της  κολοκύθας και το μπλε τυρί πάνω από τη ζύμη και από πάνω ρίχνουμε με μια κουτάλα το μείγμα ώστε να πάει παντού. Αφήνουμε μισό εκατοστό από το χείλος γιατί τα αυγά θα φουσκώσουν μόλις αρχίζει η κις να ψήνετε.
Δεν χρειάζεται έξτρα αλάτι γιατί και το μπλε τυρί είναι αλμυρό αλλά και η κεφαλογραβιέρα.





Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40-50 λεπτά ανάλογα τον φούρνο, μέχρι να ψηθεί η ζύμη και να ροδίσει η επιφάνεια.  Ελπίζω να μην την βρήκατε πολύ δύσκολη; πιστέψτε με όμως είναι πάρα πολύ νόστιμη. Σερβίρετε με ένα ωραίο ημίγλυκο κρασί.
Κάντε την για τα Χριστούγεννα ως πρώτο πιάτο ή το βράδυ της Πρωτοχρονιάς εάν έχετε καλεσμένους.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ








2 σχόλια:

  1. Καλησπέρα σας. Συγχαρητήρια για τις υπέροχες συνταγές και τις προσεγμένες φωτογραφίες που τις συνοδεύουν.
    Δημοσιεύω σε αυτή την ανάρτηση την ερώτησή μου για να τη δείτε και να μου απαντήσετε αν σας είναι εύκολο.
    Η ερώτηση αφορά το brownie. Πώς διατηρείται από τη στιγμή που θα το φτιάξουμε και για πόσες ημέρες; Υπάρχει περίπτωση να σκληρύνει μέσα σε τέσσερις με πέντε ημέρες;
    Ελπίζω να δείτε την ερώτηση να μου απαντήσετε. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων. Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, λοιπόν εάν θέλεις να το διατηρήσεις μερικές ημέρες σκέπασε το με διαφάνεια ή αλουμινόχαρτο χωρίς να το κόψεις σε μερίδες.Πάντως από την ώρα που θα κοπεί το brownie NAI θα σκληρύνει σε 4-5 ημέρες. Κατά βάση είναι ένα γλυκό των 2 το πολύ 3 ημερών. Καλά είναι το brownie να καταναλώνετε την ίδια μέρα! Πάντως καλά θα ήταν την επόμενη φορά που θα έχεις μια ερώτηση να την κάνεις στην ανάρτηση που σε ενδιαφέρει γιατί μπορεί να ενδιαφέρει και άλλους. Έτσι θα δουν και αυτοί την απάντηση και θα ενημερωθούν πιο σωστά. Ευχαριστώ και πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή