Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2019

Γιορτινά macaron με ρόδι




Το ρόδι είναι σύμβολο αφθονίας, γονιμότητας και καλής τύχης. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας κρεμούσαν στο κάθε σπίτι από το φθινόπωρο ένα ρόδι. 


Μετά τη Μεγάλη Λειτουργία της Πρωτοχρονιάς το πετούσαν με δύναμη στο κατώφλι για να σπάσει σε χίλια κομμάτια και έλεγαν "Χρόνια Πολλά! Ευτυχισμένος ο καινούριος χρόνος".



Το έθιμο του ροδιού διατηρείται και σήμερα. Την ώρα που αλλάζει ο χρόνος στην εξώπορτα του σπιτιού πετούν και σπάνε ένα ρόδι και μπαίνουν μέσα με το δεξί πόδι κάνοντας το ποδαρικό, ώστε ο καινούργιος χρόνος να τα φέρει όλα δεξιά, καλότυχα. 


Όσο πιο τραγανές, κατακόκκινες , γερές και όμορφες είναι οι ρώγες, τόσο χαρούμενες και ευλογημένες θα είναι οι μέρες που φέρνει μαζί του ο νέος χρόνος.
Την προηγούμενη χρονιά κάναμε μια Τούρτα ρόδι (εδώ), φέτος λέω να κάνουμε macaron με γέμιση από μαρμελάδα ρόδι, έτσι για το καλό του καινούργιου χρόνου. Για υγεία, αισιοδοξία, αγάπη και δημιουργία.
Και ας πούμε και τα κάλαντα για το καλό του καινούργιου χρόνου που σύντομα έρχεται!

"Αγιους Βασίλης έριτι απού την Καισαρεία, απού την Καισαρία, βαστάει πένα κι χαρτί, χαρτί κι καλαμάρι" ...   

Εύχομαι καλή χρονιά γεμάτη υγεία, αισιοδοξία, αγάπη και δημιουργία σε όλους!



Υλικά:

Για τα μακαρόν:

100 γρ. πούδρα αμυγδάλου
120 γρ. άχνη

Για την μαρέγκα:
90 γρ. ασπράδια αυγών (περίπου 3 αυγά)
125 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
κόκκινο ή μπορντό χρώμα ζαχαροπλαστικής πάστα
1 πρέζα αλάτι ή κρεμόριο


Για την γέμιση:

Μαρμελάδα ρόδι

Επειδή η συγκεκριμένη μαρμελάδα έχει πολύ περισσότερο υγρό από ότι φαγητό μην την βράσετε πάνω από 45-50 λεπτά στο σύνολο, δύσκολα θα πήξει όπως το φαντάζεστε, καλά είναι να χρησιμοποιήσετε πηκτίνη, βοηθάει. Εγώ πάντως χρησιμοποιώ.
Μπορείτε να την βρείτε σε όλα τα μεγάλα Super market, κοστίζει γύρω στα 4 ευρώ και έχει 2 φακελάκια η συσκευασία. Εάν κάνετε μαρμελάδα για να έχετε χρησιμοποιήστε το ένα φακελάκι πηκτίνης (όπως στις οδηγίες της μαρμελάδας, ΕΔΩ), εάν κάνετε μαρμελάδα για τα μακαρόν θα χρειαστείτε πιο σφιχτή μαρμελάδα οπότε χρησιμοποιήστε 1 1/2 φακελάκι . 



Και τώρα μερικές συμβουλές για τα μακαρόν πριν ξεκινήσετε:
- Απαραίτητα σύνεργα μια σπάτουλα (μαρίζ), ένα μεταλλικό ή γυάλινο σκεύος πεντακάθαρο για να φτιάξετε την τέλεια μαρέγκα, μίξερ και σακούλα ζαχαροπλαστικής με μύτη στρόγγυλη.
- Τα χρώματα που θέλετε να προσθέσετε και τα υγρά αρώματα τα προσθέτετε πάντα στην μαρέγκα αφού φτάσει στο τελικό της στάδιο.
- Αποφασίστε από πριν τη γεύση που θέλετε να δώσετε στα μακαρόν, έτσι ώστε να έχετε πάρει τα απαραίτητα υλικά. 
- Χρησιμοποιήστε την φαντασία σας για να δημιουργήσετε ξεχωριστά μακαρόν, αντικαθιστώντας ένα μέρος αμυγδάλου με σκόνη από φουντούκι, φιστίκι, ή καρύδα.

- Για πιο πλούσια υφή στην μαρέγκα χρησιμοποιήστε κρεμόριο, ο φίλος της μαρέγκας όπως λαϊκά λέγεται (όξινο τρυγικό κάλιο και παλαιότερα ταρταρικό οξύ) περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού αντί για αλάτι. Και για όσους θέλουν να μάθουν και κάτι παραπάνω για το κρεμόριο χρησιμοποιείται σε μείγματα που περιέχουν αέρα για να σταθεροποιήσει τον όγκο τους. Το κρεμόριο ταιριάζει στις περισσότερες παρασκευές γιατί δεν έχει όξινη γεύση και ως σκόνη δεν διαταράσσει την αναλογία υγρών της συνταγής. Θα το βρείτε στα σούπερ μάρκετ στα ράφια με μπαχαρικά ή τα είδη ζαχαροπλαστικής.


Εκτέλεση:


Macaron:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την άχνη και την πούδρα αμυγδάλου , ανακατεύουμε με ένα σύρμα και κοσκινίζουμε 2 φορές, ότι μείνει στη σήτα το πετάμε, δεν το πιέζουμε να περάσει.



Στον πεντακάθαρο κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα ασπράδια αυγού, την πρέζα αλάτι (ή κρεμόριο) και αρχίζουμε το χτύπημα σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, μόλις αρχίσουν τα αυγά να ασπρίζουν και φουσκώσουν λίγο ρίχνουμε σε 4 δόσεις την ζάχαρη. Χτυπάμε μέχρι να τελειώσει η ζάχαρη και να έχουμε μια λεία και σφιχτή μαρέγκα (περίπου 15'). Προσοχή η ζάχαρη θα πρέπει να έχει διαλυθεί, εάν δεν έχει θα πρέπει να συνεχίσετε λίγο ακόμη το χτύπημα.




Μεταφέρετε την μαρέγκα σε μεγάλο γυάλινο καθαρό μπολ και ρίξτε μέσα την μισή ποσότητα από το μείγμα της πούδρας αμυγδάλου. Με μια σπάτουλα κάντε κυκλικές κινήσεις για να ενσωματωθεί. Μόλις ενσωματωθεί ρίξτε και το άλλο μισό και συνεχίστε το ανακάτεμα.

Ανακατεύουμε  όπως κάνουμε για όλα τα μακαρόν, απλώνουμε το μείγμα στα τοιχώματα και μετά το μαζεύουμε στην μέση και μόλις έρθει η επιθυμητή υφή (σαν λάβα) σταματάμε το ανακάτεμα.







Βάλτε στο μείγμα λίγο χρώμα κόκκινο ή μπορντό (πάστα κατά προτίμηση) , ανακατέψτε μια φορά μόνο και τοποθετείστε το μείγμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής που πρέπει να είναι με στρόγγυλη μύτη του 1 εκ. και κάντε ροζέτες στα κυκλάκια που έχετε σχηματίσει ή σε φόρμα σιλικόνης ειδική για macaron ή εάν το έχετε με την σακούλα απλώς σχηματίστε ροζέτες γρήγορα σε αρκετή απόσταση τη μία από την άλλη (γιατί θα απλώσουν κιόλας) σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.




Μόλις τελειώσετε χτυπήστε το ταψί σας 4-5 φορές δυνατά στο τραπέζι για να φύγει ο αέρας μέσα από τα macaron και να ισιώσουν, αφήστε τα να ξεκουραστούν για τουλάχιστον μισή με μία ώρα (ίσως χρειαστεί και παραπάνω) ή μέχρι να κάνουν κρούστα (ακουμπήστε ένα μακαρόν και εάν αυτό δεν κολλάει στο δάχτυλο σας τότε είναι έτοιμο) και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 C για 12' - 15΄ λεπτά ανάλογα το φούρνο. 
Εγώ πριν συμπληρώσω το χρώμα έκανα πρώτα μερικά άσπρα έτσι για την διακόσμηση, εάν θέλετε μπορείτε και εσείς, αλλιώς κάντε τα όλα δίχρωμα.

Βγάλτε από τον φούρνο και αφήστε να κρυώσουν αρκετά πριν ξεφορμάρετε, μην επιχειρήσετε να τα ξεκολλήσετε όσο είναι ζεστά, θα τα διαλύσετε. 

Συναρμολόγηση:

Βγάλτε από το ψυγείο την μαρμελάδα και μεταφέρετε την σε σακούλα ζαχαροπλαστικής, βάλτε μια καλή ποσότητα σε ένα macaron βρείτε ένα καπάκι για να ταιριάζει και πιέστε ελαφρώς.



Εύχομαι Ολόψυχα Υγεία & Ευτυχία για το 2020






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου