Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Κεκάκια με μανταρίνι (muffins)



Σας είχε λείψει η μυρωδιά και η γεύση του; Ήρθε η ώρα να ξαναμπεί δυναμικά στη διατροφή σας, τώρα που βρίσκεται και πάλι στην εποχή του.

Είναι μικρό, αρωματικό, μπορείτε να το ξεφλουδίσετε παντού, στο σπίτι, στο γραφείο, στο αυτοκίνητο και έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό. 
Είναι γεμάτο όχι μόνο γλύκα αλλά και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Ο λόγος για το μανταρίνι, τον μικρό αυτό θησαυρό, που κυριαρχεί ανάμεσα στα φρούτα του χειμώνα.
Το μικρό του μέγεθος είναι αντιστρόφως ανάλογο με την... μεγάλη ηλικία του. Το μανταρίνι, μετρά ήδη μια μακρόχρονη ιστορία 3.000 ετών ενώ η αρχική του προέλευση, τοποθετείται κάπου στα βάθη της αυτοκρατορικής Κίνας.




Λέγεται, πως πήρε το όνομά του από τους ανώτατους αξιωματούχους της κινεζικής αυτοκρατορίας, τους Μανδαρίνους, λόγω της ομοιότητας του χρώματος της στολής τους με το έντονο πορτοκαλί χρώμα του μανταρινιού! Το μανταρίνι, άλλωστε, ήταν τόσο δημοφιλές τα χρόνια εκείνα, που αποτελούσε και ένα εξαιρετικό δώρο ανάμεσα στους εκπροσώπους της υψηλής κοινωνίας της Κίνας!
Στη χώρα μας, το μανταρίνι ήρθε από τα βάθη της Κίνας γύρω στο 1800 και έκτοτε κυκλοφορεί σε διάφορες ποικιλίες, όπως π.χ. η κλημεντίνη. Όσο για την κατανάλωσή του; Τρώγεται κυρίως ωμό ενώ αποτελεί και ένα πρώτης τάξεως γλυκό του κουταλιού (όπως άλλωστε και η φλούδα του). 



Ενίοτε, αποτελεί ένα ακόμη συστατικό μιας χορταστικής φρουτοσαλάτας ενώ μετά από στύψιμο σε αποχυμωτή και αφαίρεση των κουκουτσιών, που περιέχει, δίνει έναν γευστικότατο χυμό. Σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας μάλιστα, μετά από κατάλληλη επεξεργασία, ο χυμός του μανταρινιού μετατρέπεται σε λικέρ, που ολοκληρώνει με τον καλύτερο τρόπο ένα όμορφο γεύμα.


Υλικά:

480 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 γρ. ζάχαρη
400 γρ. χυμό μανταρίνι
200 γρ. μαργαρίνη ή ηλιέλαιο
3-4 μανταρίνια κομμένα σε φέτες
ξύσμα από 2 μανταρίνια
1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
2 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 βανιλίνη ή 1 κουτ. γλυκού υγρή βανίλια
40 γρ. κακάο σκόνη διαλυμένο σε λίγο ζεστό νερό
1 κουτ. γλυκού καστανή ζάχαρη για κάθε θήκη muffin




Εκτέλεση:

Βάζουμε το κακάο σε ένα μικρό μπολάκι και με 3-4 κουταλάκια ζεστό νερό το ανακατεύουμε.



Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα στέρεα υλικά μας με ένα σύρμα (αλεύρι, ζάχαρη, μπέικιν, σόδα και βανίλια εάν είναι σκόνη).
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τον χυμό, το λάδι (εάν χρησιμοποιήσετε μαργαρίνη να την έχετε λιώσει) , το ξύσμα και την βανίλια εάν είναι σε υγρή μορφή. Κάνουμε μια λακκούβα στην μέση από τα στέρεα και ρίχνουμε τα υγρά, ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά με μια σπάτουλα.
Χωρίζουμε το μείγμα στα δύο και στο ένα ρίχνουμε το κακάο και ανακατεύουμε καλά.



Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Βουτυρώνουμε καλά και αλευρώνουμε τις θήκες muffin. Βάζουμε μέσα από μια κουταλιά καστανή ζάχαρη και από πάνω μια φέτα μανταρίνι.


Βάζουμε μια μεγάλη κουταλιά από όποιο μείγμα θέλουμε  αφήνοντας αρκετή απόσταση από την άκρη της θήκης γιατί δεν θέλουμε να φουσκώσουν πολύ σαν κεκάκια. Ψήνουμε για 30 λεπτά. Η δόση είναι για 2 ταψάκια muffin των 12-θηκών.


Αφήστε να κρυώσουν αρκετά, με ένα μαχαίρι χαράξτε γύρω-γύρω από τα muffins για να ελευθερωθούν πιο εύκολα, βάλτε μια σχάρα από πάνω και αναποδογυρίστε με προσοχή να βγούν τα κεκάκια σας. Εάν έχουν κρυώσει δεν θα διαλυθούν, εάν όμως προσπαθήσετε να τα βγάλετε όσο είναι ζεστά δεν μπορώ να σας εγγυηθώ για το αποτέλεσμα!!!


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου