Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Μαρέγκες με σοκολάτα





Η αλήθεια είναι ότι έμαθα να κάνω μαρέγκα με τον δυσκολότερο τρόπο και ένα θεματάκι το έχω. Όπως όλοι μας οι πρώτες μέρες μας στην δουλειά, στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο ή σε κάποια σχολή είναι κάτι σαν καψόνι, έτσι να λένε οι παλαιότεροι ότι κάτι κάνανε ή να πρέπει να μάθεις την ιεραρχία στην δουλειά (λες και δεν την ξέρεις, πρέπει να σου κάνουν κάποιο καψώνι για να το καταλάβεις). Βέβαια θα μπορούσε να μου τύχει και να ζυμώσω ψωμί!!!
Και για όσους δεν κατάλαβαν χτύπησα μαρέγκα με σύρμα και το χεράκι μου, δεν το λες και ζαχαροπλαστική ... περισσότερο γυμναστική ήταν, αλλά και πάλι θα επιμένω ότι ευτυχώς που δεν ζύμωσα ψωμί.



Τώρα πια με τα σύγχρονα μίξερ και τα πολυμηχανήματα που έχουμε όλοι σπίτια μας, συν κάποια μικρά μυστικά η παρασκευή σπιτικής μαρέγκας είναι πανεύκολη υπόθεση και δεν σηκώνει δικαιολογία για να πάρουμε έτοιμη από τα ζαχαροπλαστεία.
Και όσο και να σας φαίνεται παράξενο από διατροφικής σκοπιάς η μαρέγκα θεωρείται ένα από τα "υγιεινότερα" γλυκά, καθώς δεν περιέχει λιπαρά, αλλά υψηλές συγκεντρώσεις πρωτεΐνης και υδατανθράκων. Εντάξει και λίγη ζαχαρίτσα ... όχι και τόσο πολύ πάντως όπως άλλα γλυκά.

Δεν χρειάζεστε πολλά υλικά, μόνο δύο βασικά υλικά, ζάχαρη και ασπράδια αυγών, που πλέον υπάρχουν και μόνα τους τα ασπράδια σε μπουκαλάκια στο σούπερ μάρκετ, έτσι δεν χρειάζεται να σκέφτεστε τι να κάνετε τους κρόκους μετά. Μπορείτε να ετοιμάσετε την μαρέγκα μέρες πριν να τη διατηρήσετε σε χάρτινο κουτί ή σε κάποια αεροστεγή συσκευασία (εκτός ψυγείου) και να είναι σε επιφυλακή για ξαφνικούς επισκέπτες.


Τέλος θα πρέπει να ακολουθήσετε κάποιες βασικές αρχές για μια σωστή μαρέγκα.

1) Το ασπράδι σας δεν πρέπει να έχει κανένα ίχνος κρόκου 
2) Τα σκεύη σας πρέπει να είναι απόλυτα καθαρά, εάν πιστεύετε ότι ο κάδος σας έχει έστω και ίχνη λιπαρής ουσίας με ένα χαρτί κουζίνας και με λίγο ξύδι καθαρίστε τον σχολαστικά. 
3) Στον χώρο δεν πρέπει να υπάρχει πολύ υγρασία και πάρα πολύ ζέστη (όπως να βράζει κατσαρόλα με νερό ή κάποιο φαγητό)
4) Καλά είναι να χρησιμοποιείτε κάποιο σταθεροποιητή (ξύδι, κορν-φλάουρ ή κρεμόριο)
5) Καλά είναι όταν προθερμαίνετε τον φούρνο να είναι υψηλότερη η θερμοκρασία από ότι του ψησίματος π.χ. εάν είναι να ψηθεί στους 100 βαθμούς να προθερμαίνετε στους 120-130 και μόλις μπουν οι μαρέγκες στο φούρνο να κατεβάσετε την θερμοκρασία εκεί που πρέπει.
6) Τέλος καλά είναι να μην βιαζόμαστε να βγάλουμε τις μαρέγκες από το φούρνο αφού έχουν ψηθεί. Η ομαλή πτώση της θερμοκρασίας διασφαλίζει ότι θα σκληρύνει το εξωτερικό κέλυφος και θα μείνει μαστιχωτή από μέσα.  Έτσι κλείνουμε τον φούρνο και αφήνουμε ελάχιστα ανοιχτή την πόρτα και τις μαρέγκες στο φούρνο για αρκετές ώρες, εάν μπορείτε και όλο το βράδυ.


Υλικά:

ασπράδι από 4 μέτρια αυγά
170 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική 
1/2 κουτ. γλυκού κρεμόριο
200 γρ. σοκολάτα γάλακτος

κάποια πραλίνα προαιρετικά 


Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 130 βαθμούς.
Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν-μαρί ή στα μικροκύματα. Ανακατεύουμε καλά να πέσει η θερμοκρασία ή εάν μπορούμε να την στρώσουμε σε κάποιο μαρμάρινο πάγκο (για να μην ασπρίσει) και την μεταφέρουμε σε καθαρό γυάλινο μπολ.
Στον πεντακάθαρο κάδο του μίξερ αρχίζουμε να χτυπάμε τα ασπράδια και μόλις αρχίσουν να φουσκώνουν ρίχνουμε το κρεμόριο και σταδιακά τη ζάχαρη (σε τουλάχιστον 4 δόσεις) και ανεβάζουμε την ταχύτητα του μίξερ. 
Χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια λεία και σφιχτή  μαρέγκα χωρίς ίχνος ζάχαρης. Δοκιμάστε λίγο με τα δάχτυλα σας και εάν εξακολουθεί να υπάρχει ζάχαρη που δεν έχει διαλυθεί χτυπήστε λίγο ακόμη. Η όλη διαδικασία μπορεί να πάρει γύρω στα 15 λεπτά.



Ρίχνουμε με ένα κουτάλι επάνω από την μαρέγκα μια μικρή ποσότητα σοκολάτας και παίρνουμε με την βοήθεια από 2 κουτάλια μια ποσότητα που  να έχει μαρέγκα και σοκολάτα και την τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα. 


ΠΡΟΣΟΧΗ δεν ανακατεύουμε την σοκολάτα με την μαρέγκα. Μόλις τελειώνει η σοκολάτα που έχουμε βάλει ξανασυμπληρώνουμε λίγη, μέχρι να τελειώσει η μαρέγκα και η σοκολάτα.  Η ποσότητα που σας δίνω είναι για περίπου 20-25 τεμ. ανάλογα με το πόσο μεγάλα θα τα κάνετε. 


Βάλτε τις μαρέγκες στο φούρνο κατεβάστε την θερμοκρασία στο 100 και ψήστε για 1 ώρα και 20 λεπτά. Αυτό βέβαια εξαρτάται και από το μέγεθος που θα έχουν οι μαρέγκες σας. Εάν τις μαρέγκες τις θέλετε στεγνές τελείως ίσως χρειαστεί να ψήσετε 20 λεπτά ακόμη. Εάν τις θέλετε να είναι μαστιχωτές μέσα θα ψήσετε 1 ώρα και 15 λεπτά. Μπορείτε πάντα να δοκιμάσετε μετά την ώρα και τα 20 λεπτά και αναλόγως πράττεται. 
Μόλις τελειώσετε το ψήσιμο αφήστε την πόρτα του φούρνου λίγο ανοιχτή όπως η φωτογραφία που ακολουθεί και τις μαρέγκες μέσα για αρκετές ώρες μέχρι να κρυώσουν καλά.

                         

Εάν θέλετε μπορείτε να γεμίσετε με κάποια πραλίνα. Έχει στο σούπερ μάρκετ μια καινούργια με γεύση ΣΟΚΟΦΡΕΤΑ δεν παίζετε, δοκιμάστε την!!!


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου