Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

Chutney σύκου (τσάτνεϊ)




Ας μιλήσουμε για τα σύκα ... τι να πω ότι είναι ένα από τα αγαπημένα μου φρούτα, άσχετα που επειδή τα σύκα ανθίζουν εσωτερικά, χρειάζονται έναν ιδιαίτερο τρόπο επικονίασης ... και φυσικά στο παιχνίδι μπαίνει η σφήκα των σύκων ... 
Εντάξει κανένας δεν είναι τέλειος! αλλά και σιγά το πράγμα, όταν τρώμε τόσα και τόσα πράγματα αυτό μας πειράζει; εμένα πάντως καθόλου.



Δεν μπορώ να πω φέτος ότι ήταν μια καλή χρονιά για τα σύκα, πολλές βροχές, πολύ υγρασία, αλλά από 3 συκιές που έχουμε δεν έχω παράπονο κάναμε την μαρμελάδα μας, φάγαμε ... και πόσα να φας πια, είπα λοιπόν φέτος να κάνουμε και κάτι διαφορετικό έτσι για το καλό του καλοκαιριού, κάτι καινούργιο!


Αφού κάναμε ένα τσάτνεϊ με λαχανικά ας κάνουμε λοιπόν και ένα τσάτνεϊ με φρούτα. Το τσάτνεϊ είναι μια κατηγορία από μόνο του. Το κοινό με την μαρμελάδα είναι ότι γίνεται από φρέσκα φρούτα ή λαχανικά εποχής. Εκτός από το κυρίως φρούτο ή λαχανικό σχεδόν πάντα υπάρχει το κρεμμύδι και το ξίδι που θα δώσουν την γλυκόξινη και συχνά πικάντικη γεύση που χαρακτηρίζει το τσάτνεϊ. 
Το τζίντζερ, τα μπαχαρικά και το καυτερό θυμίζουν ινδική κουζίνα που έγινε γνωστή μέσω των Άγγλων και συνοδεύει ψητά κρεατικά, αλλαντικά και τυριά.
Ταιριάζει επίσης με κυνήγι αλλά και με ψητά πουλερικά, γιατί το τσάτνεϊ το έχει να κάνει τα φαγητά να ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα.
Ένα καλό chutney έχει να κάνει με την ισορροπία και το τέλειο παιχνίδι των γεύσεων, η συνταγή που θα σας δώσω θα σας βγάλει ένα υπέροχο τελικό προϊόν, σας παροτρύνω όμως να δοκιμάσετε και εσείς δικές σας ιδέες όπως έχω κάνει και εγώ από τις αρχικές συνταγές που είχα.


Και τώρα πριν ξεκινήσουμε το εξωτικό μας μαγείρεμα ας πούμε και λίγα πράγματα που πρέπει όλοι όσοι αγαπάμε τα σύκα να γνωρίζουμε.
Προσοχή διαθέτουν περισσότερα σάκχαρα από άλλα φρούτα χαρίζοντας και θερμίδες εκτός από ενέργεια σε όποιον τα καταναλώνει σε μεγάλες ποσότητες.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται κατά το μάζεμα του σύκου, καθώς το φρούτο θα πρέπει να είναι ώριμο αλλά όχι υπερβολικά.
Τα σύκα δεν ωριμάζουν άλλο αφού κοπούν και δεν διατηρούνται πάρα μόνο λίγες ημέρες στο ψυγείο.
Κατά την αγορά τους θα πρέπει να προσέχουμε να είναι τρυφερά χωρίς να είναι πάρα πολύ μαλακά, η φλούδα τους πρέπει να είναι λεία και να μην έχουν χτυπηθεί.
Τα Ελληνικά σύκα είναι από τα ποιοτικότερα παγκοσμίως γιαυτό ας μην τρώμε εισαγόμενα ... αμαρτία!




Υλικά:

900-1000 γρ. σύκα ότι θέλετε (εγώ έχω χρησιμοποιήσει βασιλικά & λίγα άσπρα)
1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι
200 γρ. καστανή ζάχαρη
200 ml ξίδι από κόκκινο κρασί ή μηλόξιδο 
50-60 γρ. τζίντζερ (πιπερόριζα)  φρέσκο τριμμένο 
40 γρ. σταφίδες μαύρες
1 τσίλι πιπεριά
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κ.γ. πάπρικα γλυκιά σκόνη (προαιρετικά)
1 κουτ. γλυκού σιναπόσπορο καλά χτυπημένο (προαιρετικά) κάνει όμως την διαφορά
1/2 κουτ. γλυκού φρέσκο τριμμένο μοσχοκάρυδο
10 κόκκους μαύρου πιπεριού ή 1 κουτ. γλυκού ποικιλία από διάφορα πιπέρια (ροζ, πράσινο, άσπρο)

Η ποσότητα θα σας βγάλει περίπου 3 μέτρια βαζάκια των 300ml




Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά τα σύκα και τα κόβουμε στα 4 ή στα 8 ανάλογα το μέγεθος και δεν τα ξεφλουδίζουμε.  Μπορούμε να χρησιμοποιήσετε όποια ποικιλία σύκου βρούμε.




Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά τσίλι, τρίβουμε το τζίντζερ και ετοιμάζουμε όλα μας τα υλικά.


Σε μια φαρδιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο σοτάρετε τις 2 κουταλιές λάδι με το κρεμμύδι, μόλις λίγο γυαλίσει χωρίς να αλλάξει χρώμα ρίχνετε το ξίδι και τη ζάχαρη, ανακατεύετε λίγο να λιώσει η ζάχαρη και προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά. 
Περιμένετε μέχρι να αρχίσει ο βρασμός και χαμηλώστε την εστία σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Σιγοβράστε ανακατεύοντας κατά τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά.
Δεν θα πάρει πάνω από 35-40 λεπτά. Την προσοχή σας στο τελευταίο 10 λεπτό, γιατί θα αρχίσει να κολλάει ελαφρώς το μείγμα. 
Θα πρέπει να έχετε ως τελικό αποτέλεσμα σχεδόν την πυκνότητα μαρμελάδας.
Τώρα εάν δεν έχετε σκοπό να το καταναλώσετε άμεσα, που μπορεί να κρατήσει για αρκετό καιρό στο ψυγείο, μπορείτε να το κονσερβοποιήσετε όπως έχουμε δείξει πολλές φορές και να το κρατήσετε για κάποια ειδική περίσταση ή στις γιορτές που ως επί το πλείστον τρώμε τυριά ή ψητά.
Συνοδεύει φανταστικά μια πιατέλα τυριών και αλλαντικών, ένα κυνήγι, ψητά κρέατα και πουλερικά.
Μην διστάσετε να δοκιμάσετε και εσείς κάποιο καινούργιο συνδυασμό ... φαντασία να υπάρχει!


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου