Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Τάρτα με σοκολάτα και καρύδια


Χώρα των Ονείρων για τους λάτρεις της σοκολάτας . . .
Γι΄αυτούς που ταξιδεύουν σ αυτή την παραμυθένια χώρα των ονείρων αποκαλύπτεται μπροστά τους ένα ολόκληρο σύμπαν. Η ποικιλία επιλογής των προϊόντων  κακάο και σοκολάτας είναι εκπληκτική. Εκεί σας περιμένουν πλάκες σοκολάτας φτιαγμένες από καθαρό κακάο, κάποιες γεμιστές με θεϊκές κρέμες και φρέσκα καρύδια και άλλες με λεπτές γεύσεις φρούτων ή καυτερών μπαχαρικών.
Εμείς σήμερα θα μιλήσουμε για σοκολάτα με καρύδια σε εκτέλεση τάρτας . . . 

Η σοκολάτα να λιώνει στο στόμα, ενώ οι ξηροί καρποί πρέπει να σπάσουν για να απελευθερώσουν τη γεύση τους.

Υλικά για τη ζύμη:

520 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 γρ. βούτυρο αγελαδινό παγωμένο κομμένο σε κύβους
90 ml  νερό κρύο από το ψυγείο
90 γρ. ζάχαρη

Υλικά για την γέμιση :

200 γρ. καστανή σκούρη ζάχαρη
60 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη (εγώ προτιμώ το Flora με βούτυρο)
150 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
60 ml  κρέμα γάλακτος λίγο ζεστή (όχι από το ψυγείο)
1 σφηνάκι ρούμι
100 γρ. γλυκόζη
250 γρ. καρύδια σπασμένα στα τέσσερα
μια πρέζα μοσχοκάρυδο
3 αυγά ελαφρώς χτυπημένα

Εκτέλεση:

Ετοιμασία ζύμης:
Σε ένα βαθύ μπολ ανακατέψτε με τα χέρια το αλεύρι με το παγωμένο βούτυρο, το νερό και τη ζάχαρη. Όταν η ζύμη γίνει ομοιογενής, πλάστε τη σε μια μπάλα και αφήστε τη σκεπασμένη με ένα πανί ή διαφάνεια για 30΄.
Πάρτε δύο φύλλα αντικολλητικό χαρτί , βάλτε ανάμεσα το ζυμάρι και ανοίξτε με τον πλάστη σε σχήμα στρόγγυλο σε πάχος 3 χιλ. αρκετά λεπτή, να χωράει στην ταρτιέρα σας και να καλύπτει και τα τοιχώματα αυτής.
Τοποθετείστε όπως είναι με τα δύο φύλλα μέσα στην ταρτιέρα και δώστε της σχήμα.


Ότι περισσεύει κόψτε το με ένα ψαλίδι


βεβαιωθείτε ότι η ζύμη εφαρμόζει καλά στην ταρτιέρα. 


Χωρίς να αφαιρέσετε το πάνω αντικολλητικό χαρτί γεμίστε την τάρτα με ρύζι ή τις ειδικές μπίλιες ψησίματος για τάρτες, ή όσπρια και ψήστε την τάρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 15΄. Αφήστε στην άκρη και ετοιμάστε τα υλικά για τη γέμιση.



Εκτέλεση της γέμισης.

Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε πρώτα την καστανή ζάχαρη με το βούτυρο και ανακατεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να λιώσουν, συμπληρώνουμε την κουβερτούρα, μόλις λιώσει και αυτή συμπληρώνουμε την κρέμα γάλακτος , το ρούμι, τη γλυκόζη, το μοσχοκάρυδο και τέλος τα καρύδια. Ανακατεύουμε για 1 με 2 λεπτά ακόμη και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε λίγο να πέσει η θερμοκρασία (δοκιμάζουμε με το δάχτυλο μας, αν δεν καιγόμαστε τότε το μείγμα είναι καλό) και ρίχνουμε τα αυγά, ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθούν όλα μας τα υλικά.



Ρίχνουμε τη γέμιση στην προ ψημένη τάρτα και ψήνουμε για άλλα 45΄στους 180 C. Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει πριν τη σερβίρουμε.

Και μην ξεχνιόμαστε, τα κομμάτια που περίσσεψαν μπορούμε να κάνουμε μικρά ταρτάκια, να τα βάλουμε στην φόρμα που ψήνουμε κεκάκια να τα τρυπήσουμε με ένα πιρούνι λίγο, να τα ψήσουμε στους 180 C για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και μόλις κρυώσουν να τα αποθηκεύσουμε σε ένα μεταλλικό κουτί και να τα χρησιμοποιήσουμε για κρύα ταρτάκια με κρέμα ζαχαροπλαστικής και φρούτα σαν αυτά τα λαχταριστά που βλέπετε στα ζαχαροπλαστεία, που είναι μια μπουκιά σκέτη απόλαυση.

Καλή επιτυχία και καλή σας απόλαυση




2 σχόλια:

  1. Αχ, κολάστηκα! Σοκολάτα... τι υπέροχη ανακάλυψη. Ξερογλύφομαι πάλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπέροχη δεν λες τίποτα, πάντως εμένα δεν με κολάζει μόνο η σοκολάτα . . .

    ΑπάντησηΔιαγραφή