Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Cheesecake κάστανο (Ζεστό cheesecake)


Πριν από λίγες μέρες ετοίμασα κάποια καλούδια για ένα workshop που έκανε η μικρή μου αδελφή. Ανάμεσα σε όλα ήταν και ένα cheesecake λεμόνι. Όπως και σε μένα διαπίστωσα ότι άρεσε και σε άλλο κόσμο και είπα να σας δώσω την συνταγή . Εκεί όμως που ήμουν έτοιμη να ανεβάσω την συνταγή ο άνδρας μου πέταξε μια ιδέα, τι αντί για λεμόνι μου είπε δεν βάζεις κάστανο; Δεν είναι άσχημη ιδέα σκέφτηκα, τι θα μπορούσε να πάει λάθος . . . αλλά ότι και να πήγαινε λάθος πάντα υπάρχει και αυτός ο οποίος δεν λέει όχι σε τίποτα καινούργιο. Και βέβαια το αποτέλεσμα μας αποζημίωσε και τους δύο, έχει τόσο γεμάτη γεύση και είναι τόσο απολαυστικό το κάστανο σε συνδυασμό με την κρέμα τυρί που θα σας ξαφνιάσει. Έτσι λοιπόν για να ξέρετε τα υλικά είναι ακριβώς τα ίδια και στα δύο cheesecakes, το μόνο που αλλάζει είναι το κάστανο και το λεμόνι.

Υλικά
για τη βάση:

250 γρ. μπισκότα τριμμένα στο μπλέντερ (ότι μπισκότα θέλετε)
120 γρ. βούτυρο, ελαφρώς λιωμένο (εγώ βάζω Flora που έχει και λίγο φρέσκο βούτυρο μέσα)

Για τη γέμιση:

600 γρ. τυρί κρέμα
150 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
2 αυγά
200 γρ. ζάχαρη άχνη
1 βάζο κρέμα κάστανο (θα την βρείτε σε όλα τα super market)
10 κάστανα (βρασμένα και καθαρισμένα καλά)

Εκτέλεση για την βάση:

Χτυπάμε τα μπισκότα στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σκόνη, συμπληρώνουμε στο τρίμμα μπισκότου το βούτυρο που το έχουμε λιώσει, αλλά όχι κάψει και ανακατεύουμε καλά μέχρι το τρίμμα να τραβήξει όλο το βούτυρο . Απλώνουμε το τρίμμα σε ένα τσέρκι 20Χ25 με αποσπόμενο πάτο και αρχίζουμε να το πιέζουμε καλά με ένα κουτάλι και μετά με την παλάμη μας.



Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 C για 10 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε λίγο να κρυώσει μέχρι να ετοιμάσουμε την γέμιση.


Εκτέλεση για τη γέμιση:

Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε με ένα πιρούνι ή σύρμα πρώτα το τυρί με τη ζάχαρη άχνη, ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά, μετά προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τέλος  την μισή ποσότητα από το βάζο την κρέμα κάστανου.
Παίρνουμε τα κάστανα που έχουμε βράσει για τουλάχιστον 1 ώρα (θα τα τσιμπάτε με ένα πιρούνι μετά την ώρα, αν το πιρούνι μπαίνει στο κάστανο τότε τα κάστανα σας είναι έτοιμα) και καθαρίσει, τα κόβουμε σε κομματάκια (να τα καταλαβαίνουμε όταν θα το τρώμε) και τα ρίχνουμε στο μείγμα μας.
Ρίχνουμε το μείγμα στο τσέρκι, αφήνοντας τουλάχιστον ένα με δύο δάχτυλα αέρα από την επιφάνεια γιατί με το ψήσιμο θα φουσκώσει και δεν θέλουμε να μας χυθεί.


Παίρνουμε ένα κουτάλι και βάζουμε την υπόλοιπη κρέμα κάστανου σκόρπια  σε διάφορα σημεία του μείγματος.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 C  και ψήνουμε για 40-45 λεπτά. 
Αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 4  με 5 ώρες πριν σερβίρουμε και πριν το ξεφορμάρουμε από το τσέρκι. Αν πάλι δοκιμάζοντας με το δάχτυλο σας δείτε ότι δεν έχει σταθεροποιηθεί βάλτο το και καμιά ώρα στο ψυγείο(κρέμα είναι και θέλει την ώρα της για να σφίξει). Αν προσέξετε καλά και το δικό μου έχει μερικές δαχτυλιές από δοκιμές ενός ανυπόμονου μεγάλου παιδιού που έχω στο σπίτι και δεν μπορεί να περιμένει όσο χρειάζεται !!!


Σας εύχομαι καλή επιτυχία.


Ακολουθεί η συνταγή για το cheesecake λεμόνι.


Cheesecake με λεμόνι


Υλικά για τη βάση:

250 γρ. μπισκότο, τριμμένο στο μπλέντερ
120 γρ. βούτυρο Flora με βούτυρο αγελάδας ελαφρώς λιωμένο
ξύσμα από 1/2 λεμόνι (ακέρωτο κατά προτίμηση)

Υλικά για τη γέμιση:

600 γρ. τυρί κρέμα
150 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
2 αυγά
200 γρ. ζάχαρη άχνη
ξύσμα από 1 λεμόνι
1/2 δόση κρέμα λεμονιού (που ακολουθεί η συνταγή της) ή αν δεν έχετε χρόνο για την κρέμα μπορείτε να βρείτε σε μεγάλα super market ή στο Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης στο κέντρο της πόλεως ή σε μεγάλα delicatessen .

Και την άλλη μισή  που θα την βάλετε όπως και στο κάστανο που την σκορπίσαμε σε διάφορα σημεία στην επιφάνεια του μείγματος.

Συνταγή για κρέμα λεμονιού

Υλικά :
180 γρ. βούτυρο
150 γρ. ζάχαρη
130 γρ. φρέσκος χυμός λεμονιού
3 αυγά

Εκτέλεση για την κρέμα λεμονιού:

Σε μια μικρή κατσαρόλα, βάζουμε το βούτυρο κομμένο σε μικρούς κύβους, το χυμό και τη ζάχαρη. Συγχρόνως χτυπάμε λίγο τα αυγά μας σε ένα άλλο μπολάκι. Όταν το βούτυρο λιώσει και πριν αρχίσει να βράζει, αποσύρουμε το κατσαρολάκι από την φωτιά αδειάζουμε λίγο στα αυγά ανακατεύουμε γρήγορα και ρίχνουμε πίσω στο κατσαρολάκι. Επαναφέρουμε το κατσαρολάκι στην φωτιά και αφήνουμε να βράσει σε μέτρια  φωτιά, έως ότου η κρέμα δέσει. Αποσύρουμε, αδειάζουμε σε ρηχό σκεύος , σκεπάζουμε με μεμβράνη που εφάπτεται επάνω (για να μην κάνει κρούστα) και αφήνουμε να κρυώσει μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε. 
Αν μας περισσέψει μπορούμε να την διατηρήσουμε σε βάζο στο ψυγείο μέχρι και ένα μήνα . 
Πάντως εγώ την κάνω όποτε έχω χρόνο και την χρησιμοποιώ όταν την χρειάζομαι.
Φωτογραφίες δυστυχώς δεν έχω να σας δείξω από το cheesecake λεμόνι γιατί απλά δεν πρόλαβα να το φωτογραφίσω . . . 

Και πάλι καλή επιτυχία 
να έχετε για όποιο από τα δύο cheesecake και αν αποφασίσετε να κάνετε.

Η επόμενη συνταγή θα είναι σοκολατένιο και κρύο cheesecake . . .
Τα λέμε σύντομα


5 σχόλια:

  1. Ερώτηση. Στο επόμενο bling bling workshop μήπως σκοπεύεις να φτιάξεις ένα από τα δύο?Ή και τα δύο? Για να μην κανονίσω κάτι άλλο!Καταπληκτικές και οι δυο συνταγές!AriadnefromGreece!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχω φωτογραφίες από το cheesecake λεμόνι αν σε ενδιαφέρουν. AriadnefromGreece!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σ΄ευχαριστώ πάρα πολύ για την προσφορά φωτογραφίας, αλλά θα προσπαθήσω την άλλη φορά που θα το κάνω να το φωτογραφήσω πριν μου το πάρουν προς κατανάλωση !!!
    Δεν λες που δεν είχα υποσχεθεί τίποτα για το κάστανο και πρόλαβα, αλλιώς . . .
    Για το επόμενο workshop πολύ ευχαρίστως να τα κάνω και τα δύο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αχχχχχ cheesecake @Vasiliki μπράβο ήταν καταπληκτικό, τώρα αυτό με το κάστανο...ωραίο φαίνεται αλλά γκουχ γκουχ ως μέλος της επιτροπής θα πρέπει πρώτα να το δοκιμάσωμεν βεβαίως βεβαίως ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μας κόλασες πάλι Βασιλική! Σαν μέλος της ίδιας επιτροπής πάντως, έχω να πω ότι με το λεμόνι ήταν υ-π-ε-ρ-ο-χ-ο, παρόλο που δεν είμαι φαν των "ξινών" γλυκών! Τωρα, για το κάστανο, δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία για το αποτέλεσμα!

      Διαγραφή