Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Μελομακάρονα






Σας είχα υποσχεθεί από μέρες τα μελομακάρονα και να τα λοιπόν.
Συγνώμη αν καθυστέρησα, αλλά και εγώ σαν παιδί . . .(όχι ακριβώς αλλά λέμε τώρα),  κρύωσα λίγο και δεν τα κατάφερα νωρίτερα. Τα μελομακάρονα είναι η παράδοση μας, ένα γλυκάκι τόσο γευστικό και τόσο μελένιο που δεν νομίζω ότι υπάρχει έστω και ένας που να μην θυμάται τη μυρωδιά τους που γέμιζε όλο το σπίτι και τη γεύση τους που τόσο την έχουμε συνδέσει με τα Χριστούγεννα και την οικογενειακή θαλπωρή των ημερών.


Ας ξεκινήσουμε λοιπόν να αναπολούμε τα παιδικά μας χρόνια όταν τους έφτιαχνε ή μαμά μας ή η γιαγιά και ας προσπαθήσουμε μαζί να τους κάνουμε εμείς τώρα κρατώντας γερά την παράδοση που τόσο χρειαζόμαστε τους δύσκολους καιρούς που περνάμε.
Θα ήθελα να σας πω ότι η συνταγή αυτή βγάζει 4 ταψιά μελομακάρονα (πολλά δηλαδή) αλλά μην ξεχνάτε ότι όλη η οικογένεια μου από εμένα περιμένει τα μελομακάρονα των Χριστουγέννων. Αν τώρα εσείς δεν έχετε που να δώσετε  ή δεν μπορείτε να καταναλώσετε τόση ποσότητα απλά κάντε τη μισή συνταγή ή θυμηθείτε και κανένα ξεχασμένο συγγενή.

Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τον δάσκαλο μου από την σχολή τον κ.Χρίστο που θεωρώ ότι μετά από τόσα χρόνια δεν έχω βρει καλύτερη συνταγή για μελομακάρονα όσο και αν έψαξα. 
Καλά Χριστούγεννα δάσκαλε.

Υλικά:

1 κιλό αλεύρι μαλακό
135 γρ. ζάχαρη
85 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
180 γρ. χυμό πορτοκαλιού
250 γρ. νερό
300 γρ. ηλιέλαιο ή σπορέλαιο
80 γρ. μαργαρίνη λιωμένη
50 γρ. μέλι
50 γρ. κονιάκ
- 2 κουτ. γλυκού κανέλα σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο σκόνη
- 1 κουτ. γλυκού (κοφτό) σόδα
- 1 βανίλια

Σιρόπι :

1 κιλό νερό
1.300 ζάχαρη
300 γρ. μέλι
200 γρ. γλυκόζη
2-3 ξυλάκια κανέλας

Για τη διακόσμηση

300 γρ. καρύδια χοντροσπασμένα
100 - 150 γρ. μέλι
200-300 γρ. κουβερτούρα υγείας ή γάλακτος


Εκτέλεση:


Πρώτα θα πρέπει να κάνουμε το σιρόπι μας που πρέπει να είναι κρύο. Εγώ πάντως το ετοιμάζω από το προηγούμενο βράδυ γιατί η ποσότητα του θέλει πολύ ώρα για να κρυώσει.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το νερό , τη ζάχαρη, τη γλυκόζη και τις κανέλες. Ανακατεύουμε για λίγο μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και αφήνουμε να βράσει. Από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός αφήνουμε 1΄και κατεβάζουμε από την εστία. Αφήνουμε λίγο και ρίχνουμε το μέλι όσο το σιρόπι είναι ακόμη ζεστό για να μπορέσει να λιώσει. Αφαιρούμε και τα ξυλάκια κανέλας και αφήνουμε το σιρόπι μας στην άκρη.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το χυμό πορτοκάλι και τη σόδα , ανακατεύουμε να αφρίσει και συμπληρώνουμε όλα τα υγρά υλικά μας ανακατεύοντας με ένα σύρμα, ρίχνουμε κατόπιν το μέλι, τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι και όλα τα αρωματικά μας και  ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Αποσύρουμε το σύρμα , ρίχνουμε το αλεύρι και με το χέρι μας ανακατεύουμε απαλά με κυκλικές κινήσεις μέχρι να έχουμε ένα μείγμα ομοιογενές και ελαστικό . 


Παίρνουμε μικρά κομμάτια και χωρίς να τα πολύ δουλεύουμε με το χέρι τα δίνουμε ένα σχήμα όπως αυτό που ακολουθεί.


Τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα, σε απόσταση μεταξύ τους και με μια συρμάτινη κουτάλα τα πατάμε από πάνω για να δώσουμε το σχέδιο του μελομακάρονου.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 25 λεπτά. Αμέσως μόλις τα βγάλουμε τα ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι για 1 λεπτό από κάθε πλευρά και στραγγίζουμε καλά. Προσοχή όχι πάνω από 2 λεπτά στο σύνολο.


Σε ένα μπολάκι έχουμε βάλει το μέλι μας και σε ένα άλλο τα καρύδια. Από την πάνω μεριά του μελομακάρονου βουτάμε λίγο στο μέλι και μετά στα καρύδια. 



Εναλλακτικά για όσους θέλουν σοκολατένια μελομακάρονα μπορούν να λιώσουν κουβερτούρα και να κάνουν την επικάλυψη διακοσμώντας και με ένα ολόκληρο καρύδι ή και σκέτα.




ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
ΥΓΕΙΑ, ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΟΠΟΤΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ
ΑΣ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΜΑΣ.








7 σχόλια:

  1. Χρόνια πολλά και καλά.Ευχαριστούμε για τις υπέροχες γεύσεις!AriadnefromGreece!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρόνια πολλά σε εσένα και στους αγαπημένους σου, με υγεία και ότι κάνει τον καθένα μας ευτυχισμένο. Καλά Χριστούγεννα.Πραγματικά έχω χαρεί πολύ που σε γνώρισα.

      Διαγραφή
  2. Καταραμένο κρυολόγημα δεν με άφησε να έρθω να πάρω μερικά :( Έμεινε τίποτα ή μπα; Είναι τέλεια όμως <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάντα έχει για το μικρό μου το αδέλφι. Δουλεύεις αύριο ή πήρες άδεια ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αχχχχ και δεν έχω φάει φέτος μελομακάρονα!! Νομίζω το μυστικό (εκτός από τη συνταγή βεβαίως) είναι στο ψήσιμο και στο μέλωμα... Με έχουν κεράσει θεόστεγνα μελομακάρονα... που ήθελες ένα ποτήρι νερό μαζί για να κατέβουν και με έχουν κεράσει τόσο υγρά που ήθελες κουταλάκι για να τα φας! Είμαι σίγουρη, όπως όλα τα γλυκά σου, ότι απλά υπέροχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πωπωωω τα ωραιότερα μελομακάρονα.....γεια στα χέρια σου και του χρόνου με υγεία! Καλές γιορτές με υγεία και χαμόγελα:)))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πραγματικά το 70% της επιτυχίας για τα μελομακάρονα είναι το μέλωμα. Εγώ επειδή το έχω . . . (είμαι γλυκό παιδί !!!) πέτυχαν. Καλά Χριστούγεννα κορίτσια, υγεία, ευτυχία και αγάπη σε όλους. Και είμαι σίγουρη ότι και εσείς θα πετύχετε τα δικά σας μελομακάρονα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή