Η τούρτα αυτή είναι αφιερωμένη στην μικρή μου αδελφή την Άννα.
Δεν χρειάζεται να πω πόσο την αγαπώ και την νοιάζομαι
ούτε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στην ζωή μου.
Άννα ελπίζω εχθές να την απόλαυσες και να πήγες και κανένα κομμάτι σήμερα στο γραφείο !!!
Υλικά για το κέικ:
150 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ. ζάχαρη
100 γρ. κακάο
5 αυγά
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
σκεύη μιας χρήσεως (ιδανικά για ψήσιμο στον φούρνο) μεσαία.
Αυτό το μείγμα θα χρειαστεί να το κάνετε δύο φορές αν θέλετε να κάνετε την τούρτα ψηλή όπως εγώ, αλλιώς μια δόση φτάνει για διώροφη τούρτα.
Υλικά για βουτυρόκρεμα (γεύση καφέ):
2 φλυτζάνια βούτυρο αγελάδας ανάλατο (σε θερμοκρασία δωματίου)
3 φλυτζάνια άχνη ζάχαρη
1 κουτ. σούπας στιγμιαίο καφέ
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή μια βανίλια
1 πρέζα αλάτι
Υλικά για βουτυρόκρεμα (βανίλιας)
2 φλυτζάνια βούτυρο αγελάδας ανάλατο (σε θερμοκρασία δωματίου)
3 φλυτζάνια άχνη ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή μια βανίλια
μια πρέζα αλάτι
Υλικά για βουτυρόκρεμα (σοκολάτας)
185 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
125 γρ. κρέμα γάλακτος
350 γρ. άχνη ζάχαρη
250 γρ. βούτυρο αγελάδας (σε θερμοκρασία δωματίου)
Υλικά για γλάσο:
200 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
200 γρ. κουβερτούρα
1 κουτ. σούπας μέλι
Εκτέλεση:
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη καλά μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και συμπληρώνουμε ένα-ένα τα αυγά (περιμένουμε να ενσωματωθεί το αυγό πριν βάλουμε το επόμενο). Σταματάμε το μίξερ και ρίχνουμε σιγά σιγά το κοσκινισμένο μείγμα κακάο-αλεύρι- μπέικιν πάουντερ και τα ανακατεύουμε με σπάτουλα. Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά μας μεταφέρουμε σε ταψιά μιας χρήσης και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180 C για 25 περίπου λεπτά.
Αφήνουμε για 10 λεπτά στο ταψάκι μιας χρήσης, μετά ξεφορμάρουμε με προσοχή και αφήνουμε να κρυώσουν για πολλές ώρες. Καλά είναι να γίνουν από την προηγούμενη ημέρα.
Χωρίστε τα κομμάτια σας με αντικολλητικό χαρτί και σκεπάστε με μια πετσέτα για να μην σας στεγνώσουν.
Όταν έρθει η ώρα να φτιάξετε την τούρτα πάρτε κάθε δίσκο και ισιώστε με οδοντωτό μαχαίρι.
Ετοιμάστε την βουτυρόκρεμα (γεύση καφέ) :
Διαλύστε τον στιγμιαίο καφέ με λίγο ζεστό νερό. Στον κάδο του μίξερ βάλτε το βούτυρο και χτυπήστε για τουλάχιστον 3-5 λεπτά μέχρι το βούτυρο σας να γίνει λείο, χαμηλώστε το μίξερ και συμπληρώστε σταδιακά την άχνη συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να τελειώσετε με την άχνη. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα σταματάτε το χτύπημα και με σπάτουλα θα παίρνετε την άχνη από τα τοιχώματα του κάδου. Συμπληρώστε σιγά-σιγά το μείγμα καφέ, μόλις ενσωματωθεί, ρίξτε την βανίλια και το αλάτι χτυπήστε λίγο ακόμη και σταματήστε. Η βουτυρόκρεμα σας πρέπει να είναι λεία και γυαλιστερή.
Θα χρειαστεί να τη βάλετε για καμιά ωρίτσα στο ψυγείο.
Έαν δεν σας αρέσει η γεύση του καφέ θα αντικαταστήσετε με τη βουτυρόκρεμα βανίλιας η διαδικασία είναι ίδια το μόνο που λείπει είναι ο στιγμιαίος καφές.
Ετοιμάστε τη βουτυρόκρεμα (σοκολάτας)
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ανακατέψτε τη σοκολάτα, την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Αποσύρετε από την φωτιά. Μεταφέρετε στον κάδο του μίξερ χτυπήστε συμπληρώνοντας σιγά-σιγά την άχνη. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει στο ψυγείο πριν το χρησιμοποιήσετε.
Ετοιμάστε το γλάσο
Σε ένα μπολ σπάστε την σοκολάτα, ρίξτε την κρέμα γάλακτος σε μικρό κατσαρολάκι και τοποθετήστε σε μέτρια φωτιά. Λίγο πριν πάρει βράσει αφαιρέστε και ρίξτε επάνω στην κουβερτούρα , αφήστε για 1 λεπτό ρίξτε και το μέλι και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Περιμένουμε μέχρι να αρχίσει να κρυώνει λίγο και ανακατεύουμε κατά τακτά χρονικά διαστήματα.
Συναρμολόγηση:
Τοποθετήστε το πρώτο σας δίσκο και απλώστε μια καλή στρώση βουτυρόκρεμας, επαναλάβετε μέχρι να τελειώσετε. Προσπαθήστε να τελειώσετε με κάποιο καπάκι από τους δίσκους που έχετε ισιώσει και έχει περισσέψει για να κάνει καλύτερο εφέ το γλάσο που θα χύσετε στο τέλος. Διακοσμήστε και με σοκολατένιες πέρλες ή ότι άλλο εσείς θέλετε.
Πολλή καλή επιτυχία να έχετε
ελπίζω να την απολαύσετε όπως την απολαύσαμε και εμείς εχθές.
Αδερφάκι μου έβλεπα ποτάμια σοκολάτας χθες το βράδυ στον ύπνο μου και ξυπνάω και τι να δω στο ψυγείο; 2 κομμάτια να! Τα φύλαξα για τα κορίτσια. Αλήθεια λέω, αντιστάθηκα :) Ευχαριστώ πολύ πολύ και πάντα τέτοια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάντα χαίρομαι όταν υπάρχουν άνθρωποι ανοιχτοί σε κάθε πρόκληση . . .
ΑπάντησηΔιαγραφήΩχ Παναγία μου τι γλυκό είναι αυτό!AriadnefromGreece!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ, τώρα τι να πω... κι εμείς δλαδή που δουλεύουμε 2 βηματα παρακάτω να μην παρουμε μυρωδια???? Εσύ Άννα, απορώ πως είναι δυνατόν να αντισταθείς! Εγώ δεν έχω φτάσει ακόμη σε τέτοιο "ζεν" σημείο... και δεν αντιστέκομαι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντιστάθηκε στον δεύτερο γύρο . . . γιατί ο πρώτος ήταν πριν πάρει το κουτί για το γραφείο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφή