Το Monkey bread ή monkey puzzle bread ή sticky bread ή pinch-me cake ή monkey brains (λίγο ανατριχιαστικό . . .) παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Αμερική σε κάποιο περιοδικό της εποχής και σε βιβλίο μαγειρικής το 1950. Η συνταγή όμως δεν πέρασε ποτέ τα σύνορα της Αμερικής όχι μέχρι πρόσφατα που μοιάζει να είναι η καινούργια μόδα.
Η ονομασία του Monkey bread είναι αδιευκρίνιστη, πιθανολογείται ότι το ψωμί μοιάζει με ένα δένδρο που λέγεται monkey puzzle tree που συναντάτε κυρίως στην Χιλή και Αργεντινή.
Το ψωμί είναι φτιαγμένο με κομμάτια ζυμαριού με μαγιά που ψήνονται σε φόρμα του κέικ αφού πρώτα έχει αλειφθεί στην γλυκιά εκδοχή με λιωμένο βούτυρο, ζάχαρη και κανέλα και στην αλμυρή εκδοχή με ελαιόλαδο και κάποιο αρωματικό φυτό.
Σερβίρετε ζεστό για να μπορούν τα κομμάτια να κόβονται πιο εύκολα με τα δάχτυλα και να τρώγονται με το χέρι.
Η νέα μόδα της Αμερικής λέγεται Monkey Bread και γίνετε κυρίως γλυκό αλλά και αλμυρό.
Εγώ σήμερα θα κάνω ένα monkey bread με ελαιόλαδο, δενδρολίβανο, ξύσμα λεμονιού και πολτό σκόρδου.
Υλικά :
30 γρ. χλιαρό νερό
18 γρ. νωπή μαγιά ή ένα φακελάκι ξηρή
μια πρέζα ζάχαρη
100 γρ. βούτυρο
180 γρ. ξινόγαλο
2 κουτ. σούπας μέλι
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 αυγό
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Υλικά για το άλειμμα του monkey bread:
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένο δενδρολίβανο
ξύσμα από ένα ακέρωτο λεμόνι
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού πολτό σκόρδου
Εκτέλεση:
Στον κάδο του μίξερ βάλτε τη μαγιά, το χλιαρό νερό και μια πρέζα ζάχαρη, ανακατέψτε μέχρι να λιώσει η μαγιά και αφήστε για 5-10 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να βγαίνουν φουσκαλίτσες.
Εν τω μεταξύ λιώστε το βούτυρο χωρίς να το κάψετε σε ένα μικρό κατσαρολάκι, αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε το μέλι, το αλάτι και το ξινόγαλο. Ανακατέψτε καλά και τέλος ρίξτε και το αυγό.
Μεταφέρετε το μείγμα στον κάδο του μίξερ που έχετε τη μαγιά και συμπληρώστε και 2 φλυτζάνια αλεύρι. Με το φτερό ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι και συνεχίστε ρίχνοντας ένα φλυτζάνι τη φορά. Μόλις αρχίσει να γίνετε ζυμάρι αφαιρέστε το φτερό, τοποθετήστε το γάντζο και χτυπήστε σε μεσαία ταχύτητα για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να έχετε ένα λείο και ελαστικό ζυμάρι.
Μεταφέρετε το ζυμάρι σε ελαφρώς αλευρομένο πάγκο εργασίας και ζυμώστε λίγο με το χέρι.
Τοποθετήστε το ζυμάρι σε λαδομένη λεκανίτσα, αλείψτε και το ζυμάρι με λάδι και σκεπάστε με βαμβακερή πετσέτα, αφήστε σε ζεστό περιβάλλον για τουλάχιστον 1 1/2 ώρα μέχρι να φουσκώσει.
Ψιλοκόψτε το δενδρολίβανο, σε ένα μπολάκι βάλτε το λάδι, το ξύσμα λεμονιού, το δενδρολίβανο, το αλάτι και το σκόρδο και αφήστε όσο θα φουσκώνει το ζυμάρι σας.
Μόλις το ζυμάρι έχει φουσκώσει μεταφέρετε σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας πλάστε λίγο μέχρι να φύγει ο αέρας και κόψτε σε 18 περίπου ίσα κομμάτια.
Πάρτε ένα κομμάτι τη φορά και με τη χούφτα σας κλειστή κάντε κυκλικές κινήσεις έτσι ώστε να σχηματίσετε μπαλάκια.
Μόλις τελειώσετε με όλα τα κομμάτια, αρχίστε ένα ένα να τα αλείφετε με το μείγμα λαδιού-δενδρολίβανου και σε λαδωμένη φόρμα (θα τη λαδώσετε με το ίδιο μείγμα που αλείφετε τα μπαλάκια) αρχίστε να τοποθετείτε τα μπαλάκια.
Μόλις τελειώσετε με όλα τα κομμάτια αν σας έχει περισσέψει μείγμα περιχύστε το επάνω στα κομμάτια και αφήστε τη φόρμα σε ζεστό περιβάλλον για τουλάχιστον μισή ώρα να φουσκώσει για δεύτερη φορά.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 30-35 λεπτά μέχρι να χρυσίσει το monkey bread σας. Αφήστε για 5 λεπτά στην φόρμα, αναποδογυρίστε σε πιατέλα το monkey bread και σερβίρετε όσο είναι ζεστό. Πάντως πιστέψτε με και κρύο είναι εξίσου καλό.
Προτείνω να το κάνετε Κυριακή ή σε κάποια οικογενειακή συγκέντρωση, βγάλτε το όπως είναι με την πιατέλα στολισμένη και εντυπωσιάστε τους.
Το δικό μου ίσα που πρόλαβα να το σώσω για την φωτογράφηση.
Αμάν....!Δείχνει τόσο αφράτο,τόσο να το φας αμέσως μόλις το βγάλεις από τον φούρνο!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι οι μπαλίτσες στην φόρμα,τι καλή ιδέα!Θα το φτιάξω σίγουρα!!
Το πόσο αφράτο είναι πραγματικά δεν μπορείς να το φανταστείς, περιμένω εντυπώσεις όταν το φτιάξεις.
ΑπάντησηΔιαγραφή