Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Ψωμάκια με κολοκύθα

                     




Η κολοκύθα είναι πλούσια πηγή βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και άλλων θρεπτικών συστατικών. Είτε πρόκειται για τη σάρκα της ή τους σπόρους της, η κολοκύθα μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία μας.                                                                                                                         
Καταπολεμά την κατάθλιψη, η σάρκα της περιέχει L-τρυπτοφάνη, μια χημική ένωση που προκαλεί συναισθήματα ευημερίας και ευτυχίας. Συμπεριλαμβάνοντας την κολοκύθα στη καθημερινή μας διατροφή, θα βελτιώσουμε τη διάθεση μας και θα αποτρέψουμε την κατάθλιψη . . .  γιαυτό το λόγο και μόνο αξίζει  να αρχίσουμε γενικά να την καταναλώνουμε, τι λέτε ; 


Δεν θα σας πω ψέματα ότι είναι εύκολη η σημερινή συνταγή, έχει τις δυσκολίες της όπως κάθε ζυμωτό παρασκεύασμα αλλά ένα να ξέρετε ότι όλα αξίζουν τον κόπο μας αρκεί το αποτέλεσμα να είναι καλό και νόστιμο και πραγματικά είναι. Είναι ένα αφράτο και λίγο πικάντικο ψωμάκι με γεμάτη γεύση και τέλειο άρωμα. Είμαι σίγουρη ότι όταν θα τα δοκιμάσετε θα θέλετε σε κάθε γιορτή ή συγκέντρωση με φίλους να τα κάνετε. Ακόμη πιο απολαυστικά είναι όταν βγαίνουν από τον φούρνο και  αχνίζουν. Όλη η μαγεία στο κάθε ψωμάκι όχι μόνο το σημερινό είναι "η στιγμή που βγαίνει από το φούρνο". Για μένα αυτή η στιγμή είναι η δεύτερη καλύτερη μετά το ζύμωμα ενός ψωμιού. . .  ακούγετε λίγο μαζοχιστικό αλλά το να πλάσεις ο ίδιος το ψωμί σου είναι ανάμεσα στις κορυφαίες δημιουργίες μέσα στην κουζίνα.

Ξεκινάμε λοιπόν γιατί θα μας πάρει και αρκετή ώρα, να μπορέσετε να το απολαύσετε κιόλας.

Υλικά :

50 γρ. χλιαρό νερό
20 γρ. μαγιά νωπή
150 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
100 γρ. γάλα
50 γρ. ζάχαρη καστανή
1 φλιτζάνι πολτό κολοκύθας
1 μεγάλο αυγό
750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
μια πρέζα σαφράν
1  κουτ. γλυκού κάρυ σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού τζίντζερ σκόνη
λίγο πιπέρι ή πιπέρι καγιέν
1 κουτ. σούπας αλάτι

1 αυγό για άλειμμα
αμύγδαλα ωμά αναποφλοίωτα για διακόσμηση

Όλα τα υλικά μας πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου


Εκτέλεση :

Σε ένα μπολ ανακατέψτε τη μαγιά με το χλιαρό νερό και μισή κουταλιά του γλυκού καστανή ζάχαρη και αφήστε στην άκρη για περίπου 10 λεπτά μέχρι να αρχίσει να δουλεύει η μαγιά (θα αρχίσει να βγάζει φουσκαλίτσες).

Σε ένα κατσαρολάκι λιώστε το βούτυρο χωρίς να το κάψετε και ρίξτε μέσα το σαφράν, το κάρυ, το τζίντζερ και το πιπέρι. Ανακατέψτε καλά και αφαιρέστε από την φωτιά. Συμπληρώστε το γάλα, τον πουρέ κολοκύθας, την καστανή ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατέψτε καλά και τέλος συμπληρώστε και το αυγό.



Στον κάδο του μίξερ μεταφέρεται το μείγμα από το κατσαρολάκι και το μείγμα της μαγιάς , ρίξτε 2 φλυτζάνια αλεύρι και αρχίστε να δουλεύετε το μείγμα. Συμπληρώνετε ένα ένα φλιτζάνι αλεύρι μόλις έχει ενσωματωθεί το προηγούμενο.

Τώρα αν εσείς θέλετε με τον παραδοσιακό τρόπο όπως εγώ τις περισσότερες φορές, σε ένα μεγάλο λεκανάκι βάζουμε το αλεύρι κάνουμε μια λακκούβα στην μέση όπου ρίχνουμε όλα τα υγρά υλικά και σιγά- σιγά από το κέντρο προς τα έξω αρχίζουμε και ενσωματώνουμε το αλεύρι με τα υγρά υλικά (θέλει υπομονή όμως, μην μου πείτε μετά ότι δεν σας το είπα)
Μόλις έχετε ένα ζυμάρι που θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα σταματήστε το χτύπημα (ή το ζύμωμα) αλευρώστε τα χέρια σας και μεταφέρεται το ζυμάρι στον αλευρωμένο πάγκο εργασίας σας και ζυμώστε λίγο ακόμη. Βάλτε σε ένα λεκανάκι καλά λαδωμένο το ζυμάρι σας αλείφοντας και το ζυμάρι με λίγο ηλιέλαιο και σκεπάστε με μια πετσέτα. Αφήστε στην άκρη για 1 1/2 περίπου ώρα μέχρι να φουσκώσει.



Αδειάστε στον πάγκο εργασίας , δουλέψτε λίγο το ζυμάρι σας να φύγει ο αέρας και κόψτε κομμάτια ίσα μεταξύ του.  Αυτό το ζυμάρι μπορεί να βγάλει από 18-20 κομμάτια ανάλογα το μέγεθος που θα κάνετε. Εμένα μου έβγαλε 20 μέτρια κομμάτια.


Πρώτα κάντε ένα κορδόνι αρκετά μακρύ και διπλώστε το ώστε να έχει μια μακριά ουρά και μια κοντή


Πιάστε με το ένα χέρι σας το ένωμα και φέρτε το μακρύ κορδόνι κάτω από το άνοιγμα και περάστε το έτσι 2-3 φορές. Φροντίστε το τελείωμα του να είναι από κάτω.


Τέλος περάστε και το μικρό κορδόνι μέσα από την τρύπα και αφήστε την άκρη του κάτω από το ζυμαράκι σας.


Τοποθετήστε τα σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί ή σιλικόνη σε αρκετή απόσταση μεταξύ τους και αφήστε τα άλλη μισή ώρα περίπου να φουσκώσουν για δεύτερη φορά.



Τώρα λοιπόν αν δεν θέλετε να καταναλώσετε όλα τα ψωμάκια είναι η κατάλληλη στιγμή πριν αφήσετε τα ψωμάκια να φουσκώσουν για δεύτερη φορά να τα δώσετε σχήμα, να τα βάλετε σε πλαστικό σκεύος και στην κατάψυξη μέχρι τη στιγμή που θα τα θελήσετε. Τα βγάζετε όποτε θέλετε τα αφήνετε στο ταψί να αποψυχθούν για περίπου 3/4 της ώρας, Ανάψτε τον φούρνο στους 50 βαθμούς και μεταφέρετε το ταψί φροντίζοντας να έχετε ανοιχτή την πόρτα του φούρνου (χρησιμοποιώντας ουσιαστικά τον φούρνο σαν θερμοθάλαμο) μετά από 15΄- 20΄ αφαιρέστε το ταψί κλείστε τον φούρνο και ανεβάστε την θερμοκρασία στους 200 C για να προθερμάνετε τον φούρνο, αλείψτε τα ψωμάκια με αυγό βάλτε και τα αμύγδαλα και ψήστε. 



Τώρα που έχουν φουσκώσει πλέον τα κολοκυθοψωμάκια μας αλείφουμε με αυγό βάζουμε και στην μέση ένα αμύγδαλο και ψήνουμε στους 200 C για 13-15 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.



Πολλή και καλή επιτυχία 

και να θυμάστε το ζύμωμα βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους

και θα με θυμηθείτε όπως λέει και το κοριτσάκι στην διαφήμιση
μόλις τα δοκιμάσετε.





.











3 σχόλια:

  1. Όλο εκπλήξεις είσαι Βασιλική! Πρώτη φορά ακούω για ψωμάκια με κολοκύθα. Αν κρίνω από τις πίτες και τα γλυκά, νομίζω θα μου αρέσουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στο επόμενο workshop θα φροντίσω να σας φέρω να δοκιμάσετε !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγώ έφαγα και ήταν υπέροχα! Πραγματικά δεν το περίμενα να μου αρέσουν τόσο πολύ. Υποτίθεται ότι θα κρατούσα και για την επόμενη μέρα αλλά που :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή