Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Κρακεράκια ολικής άλεσης με μαυροκούκι






Τα σημερινά κρακεράκια είναι γι αυτούς που αγαπούν την υγιεινή διατροφή αλλά και τα εύκολα και γρήγορα σπιτικά σνακ. Το γνωστό μας μαυροσούσαμο ή μαυροκούκι, το Μελάνθιον του Διοσκουρίδου , χρησιμοποιείται στην μαγειρική ως άρτυμα, ωφελεί το πεπτικό σύστημα, καταπραΰνει τους στομαχόπονους, τους κολικούς του εντέρου, τον τυμπανισμό και το βάμμα του χρησιμοποιείται ακόμα και σε ημικρανίες επειδή ελαττώνει τους αρτηριακούς σπασμούς που προκαλούν τον πόνο. Αυτά για το μαυροκούκι, τώρα ας μιλήσουμε για τα προϊόντα ολικής άλεσης και αυτό που μας αφορά στην σημερινή συνταγή το αλεύρι ολικής άλεσης !!!


Τα τελευταία χρόνια γίνεται ιδιαίτερος λόγος για την σημασία των επεξεργασμένων τροφών στην υγεία μας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το επεξεργασμένο αλεύρι και τα τρόφιμα που προέρχονται από αυτό. 
Όταν λέμε προϊόντα ολικής άλεσης σημαίνει ότι όλα τα μέρη του σπόρου διατηρούνται κατά την διάρκεια αυτής της επεξεργασίας. Κατά συνέπεια τα προϊόντα αυτά περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά όπως αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, σύνθετους υδατάνθρακες και φυτοθρεπτικά συστατικά τα οποία δρουν από κοινού και βοηθούν στην πρόληψη πολλών νοσημάτων. 
Η αφαίρεση του πίτουρου από το σιτάρι το απογυμνώνει από τις βιταμίνες Β, πρωτεΐνες, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το φώσφορο και το κάνει να προσφέρει μόνο άμυλο.
Αφού λοιπόν έχουν αφαιρεθεί όλα τα παραπάνω ο οργανισμός για να το μεταβολίσει αναγκάζετε να κάψει τα δικά του αποθέματα. Έτσι προκαλείται έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
Οι διαφορές που υπάρχουν στα προϊόντα ολικής άλεσης και μη αφορά μόνο τον μεταβολισμός τους και τη διατροφική τους αξία , ΠΡΟΣΟΧΗ δεν έχει να κάνει με τις θερμίδες τους, γιατί τα ολικής άλεσης δεν έχουν λιγότερες θερμίδες.
Και τελευταία τα προϊόντα ολικής άλεσης επειδή περιέχουν αρκετές ποσότητες βιταμινών (Β και Ε ), αλάτων (σίδηρο, φώσφορο, ασβέστιο, κάλιο, νάτριο) τα καθιστά πλήρη τροφή και καλύπτει τον οργανισμό μας σε όλες του τις ανάγκες και έτσι προσφέρουν κορεσμό και τονώνουν τον οργανισμό μας. 

Ελπίζω το μάθημα να ήταν αρκετό για να σας βοηθήσει να ξανασκεφτείτε τις διατροφικές σας συνήθειες. Η σημερινή συνταγή είναι πολύ εύκολη, αρκετά γρήγορη και αφιερωμένη σε εσάς που θέλετε να τρώτε υγιεινά αλλά να μην κουράζεστε και πολύ για να τα κάνετε. 


Υλικά:

10 γρ. μαύρο σουσάμι ή μαυροκούκι ελαφρώς ψημένο (περάστε 1'-2' από ένα μικρό τηγάνι)
100 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού χοντρό αλάτι συν λίγο ακόμη για το πασπάλισμα
50 γρ. σουσαμέλαιο ή ηλιέλαιο
50 γρ. κρύο νερό (από το ψυγείο).

 Εκτέλεση :

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 160 C. Σε ένα βαθύ μπολ ανακατέψτε τους σπόρους το αλεύρι και το αλάτι. Συμπληρώστε το λάδι και με ένα πιρούνι πατήστε μέχρι να γίνουν ψίχουλα. 





Σκορπίστε το νερό παντού πάνω στο μείγμα και ζυμώστε μέχρι να αρχίσει να δένει το μείγμα.



Πλάστε για λίγο. Χωρίστε το ζυμάρι σε 3 κομμάτια.


Σε πάγκο ελαφρώς αλευρωμένο ανοίξτε με τον πλάστη ένα ζυμάρι τη φορά όσο πιο λεπτά φύλλα μπορείτε το πολύ μισό εκατοστό. Πασπαλίστε με λίγο χοντρό αλάτι και περάστε μια-δυο φορές τον πλάστη από πάνω για να κολλήσει καλά το αλάτι.



Κόψτε με κουπάτ της αρεσκείας σας ή με μαχαίρι (λωρίδες που περισσεύουν τις ξαναπλάθεται). Μεταφέρετε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, με το πιρούνι τρυπήστε 2-3 φορές για να μην σας φουσκώσουν και ψήστε για 25' με 30' μέχρι να ροδίσουν οι άκρες. Απομακρύνετε από το ταψί και μεταφέρετε σε σχάρα. Αφήστε μέχρι να κρυώσουν καλά. 



Καλή επιτυχία και καλή σας απόλαυση. 






















2 σχόλια:

  1. Βασιλική να σου πω τώρα ότι δεν ξέρω το μαυροκούκι....? Δεν έχω δοκιμάσει ποτε! Μια χαρά ευκολα φαίνονται τα κρακεράκια και μου αρέσουν τα προιόντα ολικής άλεσης, αλλά δυστυχώς έχω κάποια θέματα και μόνο αν είναι σε μικρή ποσότητα δε με πειράζουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μην στεναχωριέσαι σήμερα θα ανεβάσω μια πιο νόστιμη συνταγή χωρίς κάτι ολικής. Τι να κάνουμε νηστεία είναι και θα περάσει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή