Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Πασχαλινά αυγά με γέμιση brownie






Σύμφωνα με την παράδοση κάθε χρόνο τη Μεγάλη Πέμπτη οι νοικοκυρές σε όλη την Ελλάδα ετοιμάζουν τσουρέκια και βάφουν αυγά, κόκκινα ή ότι άλλο χρώμα ή σχέδιο ... εγώ αποφάσισα να γεμίσω αυγά!!! Ναι καλά ακούσατε και φυσικά είδατε και την φωτογραφία. Θα τα γεμίσουμε λοιπόν με μείγμα brownie!!!


Εσείς αν θέλετε μπορείτε και μείγμα από κέικ, θα μου πείτε που το σκέφτηκα. Η αλήθεια είναι ότι το σκέφτηκα την πρωταπριλιά, ξέρετε που κάνουμε διάφορες πλάκες. Αλλά μετά είπα αφού πλησιάζει το Πάσχα δεν το κάνω μια δοκιμή να δούμε και πως θα είναι. Η όλη διαδικασία ήταν πάρα πολύ διασκεδαστική γιατί κάπου είχα διαβάσει πως αδειάζουν τα αυγά αλλά δεν περίμενα ότι ήταν τόσο αστείο.

Εντάξει μην με μαλώσετε θα βάψω και τα κλασικά κόκκινα αυγά που είναι η παράδοση μας και έχει τόσο μεγάλο συμβολισμό. Θα ξέρετε βέβαια ότι συμβολίζουν την αναγέννηση του κόσμου και την ανανέωση της φύσης, τη γονιμότητα και τη δημιουργία. Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα που έχυσε ο Χριστός όταν σταυρώθηκε ενώ για άλλους τα αυγά βάφονται κόκκινα ως έκφραση χαράς για το ευτυχισμένο γεγονός της Ανάστασης.

Και ας ξεκινήσουμε τα διασκεδαστικά γεμιστά αυγά μας.

Υλικά:

12-15 μεγάλα άσπρα αυγά (άσπρα σίγουρα θα βρείτε στην λαϊκή της γειτονιάς σας)

Για το brownie

200 γρ. κουβερτούρα 
125 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
3 μεγάλα αυγά
200 γρ. ζάχαρη
90 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
3 κουτ. σούπας κακάο κοσκινισμένο
1 πρέζα αλάτι


Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά τα αυγά μας τα σκουπίζουμε και ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα.


Τρυπάμε με την άκρη ενός τιρμπουσόν με προσοχή τα κελύφη, ίσα να κάνουμε μια μικρή τρυπίτσα.


Με προσοχή συνεχίζουμε το άνοιγμα της τρύπας αφαιρώντας λίγο τσόφλι ακόμα.


Με ένα ξυλάκι από σουβλάκι ή μια βελόνα πλεξίματος ανακατέψτε με προσοχή και αφαιρέστε το εσωτερικό του αυγού. Εάν δείτε ότι στο μπολ που αδειάζεται το εσωτερικό των αυγών δεν έχουν πέσει τσόφλια μπορείτε να κάνετε μια ωραιότατη ομελέτα.


Πλένετε τα πάρα πολύ καλά κάτω από την βρύση , βάλτε τα σε μπολ με νερό και αλάτι και σιγουρευτείτε ότι είναι σκεπασμένα μέχρι επάνω. Αφήστε για τουλάχιστον 1 ώρα στο αλατόνερο. Η ποσότητα του αλατιού που πρέπει να βάλετε είναι στο 1 λίτρο νερό 100 γρ. αλάτι (ότι αλάτι έχετε μπορείτε να βάλετε και χοντρό). Αυτό το κάνουμε για να σκληρύνουν τα τσόφλια και να μην μας σπάνε καθ΄όλη τη διαδικασία και το ψήσιμο.
Μετά από μια ώρα αφαιρούμε από το νερό ξεπλένουμε και αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν. Με ένα μικρό χωνί βάζουμε λίγο λάδι, ανακατεύουμε καλά να πάει παντού και το παραπανίσιο λάδι το μεταφέρουμε στο επόμενο αυγό κάνοντας το ίδιο για όλα. Αυτό το κάνουμε για να μπορέσουμε να ξεφορμάρουμε το brownie μετά το ψήσιμο (είναι το αντίστοιχο λαδώνουμε και αλευρώνουμε την φόρμα μας).




Εκτέλεση για το brownie.

Σε ένα μπολ λιώνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο στο φουρνάκι μικροκυμάτων ή σε μπεν μαρί. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη με σύρμα και ρίχνουμε την χλιαρή σοκολάτα. Ανακατεύουμε καλά. 


Προσθέτουμε και το κοσκινισμένο αλεύρι με το κακάο και το αλάτι  και ανακατεύουμε ίσα που να ενσωματωθούν όλα τα υλικά. Βάζουμε το μείγμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και γεμίζουμε τα αυγά που τα έχουμε στερεώσει καλά με αλουμινόχαρτο σε φόρμες για muffins.


Γεμίστε μέχρι τα 3/4 του αυγού υπολογίζοντας ότι θα φουσκώσει το μείγμα. Εάν αποφασίσετε να κάνετε μείγμα του κέικ θα πρέπει να γεμίσετε μέχρι τη μέση γιατί έχει μπέικιν το μείγμα του κέικ και φουσκώνει περισσότερο. 
Ψήστε στους 180 C για 20 λεπτά. Εάν έχει υπερχειλίσει μείγμα έξω από το τσόφλι όσο είναι ζεστό ακόμη αφαιρέστε γιατί αν κρυώσει και μετά θα είναι πολύ δύσκολο να το ξεκολλήσετε. 


Αφήστε να κρυώσουν τελείως. Σερβίρετε με κρυμμένη την τρύπα, κολλήστε αυτοκόλλητα πασχαλινά, ζωγραφίστε τα όπως θέλετε. Το μόνο που δεν μπορείτε να κάνετε είναι δυστυχώς να τα βάψετε. Διατηρούνται και στο ψυγείο για 4-5 μέρες.

Καλή επιτυχία και καλή διασκέδαση.





















4 σχόλια:

  1. Ευχαριστώ πολύ. Ότι μπορούμε κάνουμε Αριάδνη μου. Γεροί να είμαστε όλοι μας να μπορούμε να κάνουμε ότι μας ευχαριστεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δε σε πιστεύω! Πήρε το ματι μου τη φωτό και λέω, καλά... δεν παίζει να γίνεται, ποιός θα το κάνει! Που να ξέρα!!!!! Πάλι καλά που δεν έβαλες και γέμιση μέσα στο brownie...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να είμαι ειλικρινής το σκέφτηκα να βάλω και ένα κομμάτι σοκολάτας, αλλά μετά είπα πολύ πολύπλοκο θα γίνει :) Μην ξεχνάς ένα μαζοχισμό τον έχουμε!!!

      Διαγραφή