Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Κις Λοραίν με μανιτάρια και καραμελωμένα κρεμμύδια (Quiche Loren)



Όσο και αν μου αρέσει να είμαι εδώ , κουβεντιάζοντας μαζί σας νοητά φυσικά, ελπίζοντας πως και εσείς απολαμβάνετε το καφεδάκι σας όπως και εγώ, πιστεύω ότι δεν υπάρχει καλύτερο πράγμα από το να απολαμβάνει κάποιος το καφεδάκι του το πρωί της Κυριακής με φίλες  ή καλή παρέα.
Το ότι δεν το έχω πολύ με τις πίτες σας το έχω πει, το ότι λατρεύω τις κις μου φαίνεται ότι και αυτό το έχω πει. Έτσι καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι καλή παρέα με μια καλή κις είναι ότι θα μπορούσε να βοηθήσει περισσότερο στην ψυχική μας διάθεση!!!


Μια και φωνάζοντας φίλες την Κυριακή το πρωί δεν ξέρεις ποτέ τι ώρα θα τελειώσεις, κάνοντας μια κις εξασφαλίζεις μια σίγουρη λύση για την λιγούρα που σε πιάνει κατά τις 12 περίπου μετά από τον δεύτερο καφέ και αφού φυσικά έχεις αναλύσει όλα τα θέματα που ευγενικά θα τα λέγαμε κοινωνικά σχόλια. Δεν χρειάζεται να κάνετε όλη την διαδικασία το πρωί της Κυριακής, μπορείτε να την ξεκινήσετε και 2 μέρες νωρίτερα ετοιμάζοντας το ζυμάρι και αφήνοντας το σκεπασμένο με μια μεμβράνη στο ψυγείο. Πάμε λοιπόν να κάνουμε μια παραλλαγή της Κις Λοραίν που είδη έχω κάνει μια φορά.

Υλικά:

1/3 από ζυμάρι Κις-Λοραίν οδηγίες θα βρείτε στην ανάρτηση Κις-Λοραίν

για την γέμιση:

150 γρ. κατίκι
5-6 άσπρα μανιτάρια
1 κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
200 γρ. έμενταλ ή κασέρι ή κεφαλογραβιέρα
250 γρ. γάλα πλήρες ή light
2 αυγά
2 κουτ. σούπας κοφτές αλεύρι
λίγο αλάτι
λίγο πιπέρι
λίγο ρίγανη

Εκτέλεση :

Κόβετε σε ροδέλες το κρεμμύδι και το ρίχνετε σε ένα τηγανάκι με λίγο λάδι, το δουλεύετε συνεχώς μέχρι να καραμελώσουν τα κρεμμύδια και να αλλάξουν χρώμα. Αφαιρείτε από την εστία και αφήνετε λίγο να κρυώσουν.
Αφού έχετε βγάλει τουλάχιστον μια ώρα νωρίτερα το ζυμάρι από το ψυγείο, το απλώνετε σε βουτυρωμένη φόρμα τάρτας. Τρυπάτε με ένα πιρούνι σε όλο σχεδόν το ζυμάρι. 



Στρώνετε το κατίκι


Τα καραμελωμένα κρεμμύδια και τα μανιτάρια που έχετε κόψει σε πολύ λεπτές φέτες. 
Στρώνετε και το κασέρι .



Σε ένα μπολ χτυπάτε λίγο τα αυγά , προσθέτετε το γάλα, το αλεύρι, τη ρίγανη, ανακατεύετε και αλατοπιπερώνετε. Ρίχνετε πάνω από το κασέρι αφήνοντας πάντα ένα δάχτυλο από το χείλος της κις και τέλος τοποθετείτε μια στρώση από μανιτάρια.




Ψήνετε στους 180 βαθμούς για 40-45 λεπτά ή μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
Αφήνετε λίγο να κρυώσει . Καταναλώνετε χλιαρή ή και  κρύα αν περισσέψει και την βάλετε στο ψυγείο. 
Εγώ τώρα που σας μιλάω τρώω το τελευταίο κομμάτι που περίσσεψε και την απολαμβάνω όσο και το καφεδάκι μου. Ελπίζω και εσείς να την κάνετε και να την απολαύσετε μέχρι το τελευταίο κομμάτι.

Καλή επιτυχία










6 σχόλια:

  1. Αχ Βασιλική, χτύπησες φλέβα τώρα με τα καραμελωμένα κρεμμύδια! Δε μου λες, όταν πας εσύ για καφέ τις Κυριακές πηγαίνεις και κις λωραίν? Να ξέρω βρε παιδί μου, να βάλω το μπρίκι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποτέ δεν πας με άδεια χέρια όταν πας για καφέ την Κυριακή!!! την λιγούρα που την βάζεις μετά από το πολύ το ... κοινωνικό σχόλιο!!!

      Διαγραφή
  2. Ναι Ελεάννα πάρε και μένα τηλέφωνο να έρθω!Μα τι ωραίο που δείχνει το κις. Εγώ όλα αυτά τα κις και τα σουφλέ πολύ φοβάμαι να τα κάνω!Αλλά εσύ πάλι εύκολο το δείχνεις!AriadnefromGreece!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το σουφλέ καλά κάνεις και το φοβάσαι, την κις όμως αν την κάνεις μια φορά θα την κάνεις πιο τακτικά και από ότι τα μακαρόνια με σάλτσα!!!

      Διαγραφή