Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Τάρτα σοκολατένια με φρούτα του δάσους




Τώρα τι να πω, ότι έχουμε καιρό να τα πούμε, δεν θα είναι και ψέματα. Πρέπει να ομολογήσω ότι αυτός ο κήπος μου φέτος μου πήρε διπλάσιο χρόνο από κάθε άλλη φορά για να τον βάλω σε τάξη. Είναι που τα θέλω και λίγο τακτοποιημένα είναι που έχουν πολλές απαιτήσεις τα φυτά και τα λαχανικά γενικά και ούτε που κατάλαβα ότι δεν είχα κάνει κανένα γλυκάκι.
Πάντως τώρα που καλοκαιριάζει η ανάγκη για γλυκά ελαχιστοποιείται αφού και τα φρούτα είναι τόσα πολλά και τόσο νόστιμα!!!  Γιαυτό και εγώ είπα να κάνω ένα γλυκάκι φρουτένιο αλλά κυρίως σοκολατένιο έτσι για την αγάπη μας προς την σοκολάτα!!!


Εγώ επειδή έχω μια αδυναμία στα ξινά φρούτα και την αντίθεση αυτή που κάνουν με την σοκολάτα πήρα ένα πακετάκι κατεψυγμένα φρούτα του δάσους, είναι αρκετά ξινά. Εσείς μπορείτε να το κάνετε με φρέσκα φρούτα όπως φράουλες ή κεράσια που είναι και η εποχή τους.
Το καλό με αυτό το γλυκάκι είναι ότι γίνεται εύκολα γιατί μέχρι να βάλεις την βάση στο ψυγείο να κρυώσει ετοιμάζεις την γέμιση και μόλις έχεις στρώσει την γέμιση στην βάση χωρίς να χρειάζεται να περιμένεις και πολύ μπορείς να ετοιμάσεις και την ganache  σου. Θα δείτε θα σας βγει πιο εύκολα από ότι σας φαίνεται.
Α και να μην ξεχάσω να σας πω ότι μπορείτε να το σερβίρετε με φρέσκα φρούτα εποχής όπως εγώ που οφείλω να σας πω ότι ο κόπος μου δεν πήγε χαμένος , μπορεί οι φράουλες να είναι μικρές αλλά είναι 100% βιολογικές από τον κήπο μου, είχα πολλά χρόνια να μυρίσω πραγματική φράουλα, καλά για την γεύση δεν μπορώ να σας το περιγράψω!!! Όποιος μπορεί και έχει όρεξη να ξέρετε ότι οι φράουλες μεγαλώνουν και σε παρτέρια!!!





Υλικά:

Για την γέμιση της τάρτας:
750 γρ. φρούτα του δάσους (1 πακέτο κατεψυγμένα) θα χρησιμοποιήσουμε 100 γρ. πολτό
120 γρ. βούτυρο Lurpak soft
350-400 γρ. ζάχαρη άχνη
25   γρ. κρέμα γάλακτος
1/4 κουτ. γλυκού βανίλια extract ή μια βανιλίνη 
μια πρέζα αλάτι χοντρό
1 κουτ. του γλυκού λικέρ βύσσινο ή φράουλα (προαιρετικά)

Για την βάση:
400 γρ. γεμιστά  μπισκότα σοκολατένια
100 γρ. μαργαρίνη λιωμένη

Για την ganache 
200 γρ. κουβερτούρα
200 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
1 κουτ. γλυκού μέλι


Εκτέλεση:

Για την βάση:
Στο μπλέντερ αλέθουμε τα μπισκότα ολόκληρα με την γέμιση τους. Τα αδειάζουμε σε ένα μπολ και ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύουμε και μεταφέρουμε σε ταρτιέρα 20x28 ή την στρόγγυλη των 28". Πιέζουμε με το πιρούνι στην αρχή και μετά με το χέρι μας μέχρι να καλύψουμε όλη την επιφάνεια και τα τοιχώματα, αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει για τουλάχιστον 1-2 ώρες.

Για την κρέμα με τα φρούτα του δάσους.
Τοποθετούμε τα φρούτα μας χωρίς να τα έχουμε αποψύξει (κατευθείαν από το σακουλάκι) σε ένα κατσαρολάκι  και στην εστία για 10 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς και πιέζοντας με μια ξύλινη κουτάλα ώστε να διαλυθούν και να βγάλουν τους χυμούς τους.




Τα μεταφέρουμε σε σήτα και τα πιέζουμε όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται, επαναφέρουμε το καθαρό μείγμα στο κατσαρολάκι  (πετάμε τα κουκούτσια) και συνεχίζουμε το βράσιμο σε μεσαία ταχύτητα για περίπου 15-20 λεπτά έως ότου εξατμιστούν όλα τα υγρά και το μείγμα μας μείνει μισό (reduced).






ΠΡΟΣΟΧΗ δεν σταματάμε το ανακάτεμα και δεν απομακρυνόμαστε μέχρι να τελειώσει η διαδικασία. Αποσύρουμε αλλάζουμε σκεύος για να σταματήσει ο βρασμός και αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα 350 γρ. άχνης (κοσκινισμένη), το βούτυρο κρύο, την κρέμα γάλακτος, την βανίλια, το αλάτι και τα 100 γρ. από τον πολτό των φρούτων. Το υπόλοιπο μπορείτε να το αποθηκεύσετε στο ψυγείο και να το χρησιμοποιήσετε για άλλη χρήση (όπως να κάνετε παγωτό με γεύση φρούτων ή μια τούρτα).
Χρησιμοποιώντας το Κ ή φτερό ξεκινάμε το μίξερ στην αρχή σιγά μην φύγει έξω η άχνη και μετά δυναμώνουμε και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας και έχουμε μια παχιά κρέμα, αν η κρέμα σας είναι λίγο ρευστή χρησιμοποιήστε και τα 50 γρ. άχνης που έχετε στην άκρη.


Στρώνουμε με μια σπάτουλα επάνω από το μπισκότο φροντίζοντας να πάει σε όλες τις γωνίες και αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει και στο μεταξύ ετοιμάζουμε την ganache μας.


Τεμαχίζουμε την κουβερτούρα και την τοποθετούμε σε γυάλινο σκεύος. Βάζουμε την κρέμα γάλακτος στην εστία και λίγο πριν αρχίσει ο βρασμός αποσύρουμε και ρίχνουμε πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα, συμπληρώνουμε και το κουταλάκι με το μέλι και ανακατεύουμε σιγά για να μην δημιουργηθούν φουσκαλίτσες και πάρει αέρα η ganache. Μόλις πέσει η θερμοκρασία και αρχίζει λίγο και στερεοποιείται στρώνουμε με προσοχή πάνω από την κρέμα και ξανατοποθετούμε στο ψυγείο για αρκετές ώρες (τουλάχιστον 5-6 ώρες).

Σας εύχομαι καλή επιτυχία και να μην ξεχνάτε ότι και αν κάνετε μόνοι σας και είναι δικό σας είναι πολύ καλύτερο από ότι αυτά που κυκλοφορούν στην αγορά.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ






3 σχόλια:

  1. Ααααααχ τι μας κάνεις πάλι!AriadnefromGreece!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πω πω βρε Βασιλική τι μας κάνεις! Νομίζω ότι τη νιώθω να λιώνει στο στόμα μου ήδη... Καλά και από χρώματα είναι super

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπραβο σου που καθεσαι και ασχολεισαι τοσο πολυ ωστε να βγει κατι που να αξιζει το κοπο και να μην ειναι γεματο τεχνητες ουσιες!!! Ακομα θυμαμαι τη μυρωδια που εβγαζαν οι φραουλες που καλλιεργουσε η μαμα μου στο μπαλκονι μας! Μαλλον ηρθε ο καιρος να κανω και εγω το ιδιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή