Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015

Σπιτική Σάλτσα-2





Λατρεύω τις ντομάτες σε κάθε τους μορφή. Είναι οι πρώτες που φυτεύω στον κήπο μου, σε ότι ποικιλία μπορείτε να φανταστείτε. Πριν από μερικά χρόνια άρχισα να φέρνω σπόρους από την Αυστραλία μέσω internet. Κοντά στον Φεβρουάριο φυτεύω τα πρώτα μου σπόρια και υπομονετικά περιμένω να μεγαλώσουν για να τα  μεταφυτέψω στον κήπο μου.
Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες που ακολουθούν, έχω διάφορες ποικιλίες και όλες τους με διαφορετική γεύση και άρωμα!


Για όσους νομίζουν όμως ότι χρειάζονται κήπο για να καλλιεργήσουν ντομάτες είναι γελασμένοι. Οι ντομάτες φυτεύονται και σε γλάστρες και μάλιστα γίνονται και πιο γερές γιατί περιορίζεται το ριζικό τους σύστημα και αναπτύσσονται περισσότερο σαν φυτό. Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχει το μέρος που θα τις φυτέψετε άφθονο ήλιο και κανένα λουλουδάκι για να τραβάει τις μέλισσες να γονιμοποιούνται και τα λουλουδάκια της ντοματιάς.
Εγώ μέσα στον κήπο εκτός από τα λαχανικά φυτεύω και ανάμεσα τους διάφορα λουλούδια (κυρίως κατιφέ) και φυσικά πολλούς βασιλικούς.
Ο κατιφές απωθεί τα έντομα ενώ ο βασιλικός τις μύγες και τα σκουλήκια των καρπών, τις βοηθάει στις ασθένειες και συμβάλει στην ανάπτυξη τους και φυσικά μου χρειάζεται και όταν είναι να κάνω τις σάλτσες μου. Αυτό το αποκαλούμε βιολογική καλλιέργεια εμείς που δεν χρησιμοποιούμε φυτοφάρμακα για τα λαχανικά μας!

Ας κάνουμε όμως και καμιά σάλτσα όπως σας υποσχέθηκα στην προηγούμενη ανάρτηση.







Σάλτσα Σπέσιαλ

Ιδανική για ζυμαρικά

Υλικά:

2 κιλά ντομάτες ώριμες (κατά προτίμηση ρόμα)
3 κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης
2 μεγάλα κόκκινα κρεμμύδια
2 πράσινες πιπεριές
1 καυτερή πιπεριά
1 κολοκυθάκι
3-4 σκελίδες σκόρδο
1 ματσάκι μαϊντανό
1/2 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας αλάτι


Εκτέλεση:

Χοντροκόβουμε τις πιπεριές, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το κολοκυθάκι, την καυτερή πιπεριά, τον μαϊντανό και μερικές ντομάτες. Τα τοποθετούμε σε μια βαθιά κατσαρόλα με 1 φλιτζανάκι νερό και στην εστία σε δυνατή φωτιά για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Αποσύρουμε από την φωτιά και με μια τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε τα λαχανικά μας σε μεταλλικό σκεύος αφήνοντας τα για λίγο να κρυώσουν. Το ζουμί μπορούμε να το στραγγίσουμε και να το χρησιμοποιήσουμε σε κάποιο φαγητό σαν ζωμό λαχανικών,  διατηρείτε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.




Περνάμε τα βρασμένα λαχανικά από το μπλέντερ και τις ντομάτες μας. Τα βάζουμε όλα μαζί σε μια βαθιά κατσαρόλα με το μισό φλιτζανάκι λάδι, το αλάτι, στην αρχή σε δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσει ο βρασμός, έπειτα χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά, ξαφρίζουμε λίγο και ανακατεύουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Γι αυτή την ποσότητα σάλτσας θα χρειαστείτε περίπου 50 λεπτά βράσιμο. Στο τελευταίο τέταρτο βάλτε και τα βάζα στον φούρνο για αποστείρωση και κονσερβοποιείστε
Μην ξεχάσετε και το λαδάκι πριν κλείσετε τα βάζα.




Σάλτσα πικάντικη (καυτερή)

Ιδανική για κρέατα

Υλικά:

2 κιλά ντομάτες ώριμες (κατά προτίμηση ρόμα)
4-5 καυτερές πιπεριές
2 κρεμμύδια κόκκινα
5 σκελίδες σκόρδο
1/2 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας αλάτι


Εκτέλεση:

Κόψτε σε ροδέλες τα κρεμμύδια και ψιλοκόψτε το σκόρδο. Σε ένα τηγάνι βάλτε λίγο ελαιόλαδο και τσιγαρίστε στην αρχή τα κρεμμύδια μέχρι να γυαλίσουν. Στην συνέχεια ρίξτε και το σκόρδο και ανακατέψτε λίγο ακόμη. Αποσύρετε από την εστία και αφήστε για λίγο να κρυώσουν. 
Καθαρίστε από τα σπόρια τις καυτερές πιπεριές και μαζί με τις ντομάτες περάστε τις από το μπλέντερ. Σε μια βαθιά κατσαρόλα βάλτε τον πολτό της ντομάτας-πιπεριάς και ρίξτε τα κρεμμύδια-σκόρδο που τσιγαρίσατε, συμπληρώστε το λάδι και το αλάτι. 
Βράστε όπως και τις άλλες σάλτσες για περίπου 50΄ λεπτά και κονσερβοποιείστε. 



Σάλτσα με μυρωδικά & σκόρδο

Ιδανική για φαγητά κατσαρόλας ή λαδερά

Υλικά:

2 κιλά ντομάτες ώριμες (κατά προτίμηση ρόμα)
1 ματσάκι από ποικιλία μυρωδικών (θυμάρι, βασιλικό, ρίγανη, δυόσμο)
4-5 σκελίδες σκόρδο
1/2 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας αλάτι
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
λίγο πιπέρι

Εκτέλεση:

Περάστε τις ντομάτες από το μπλέντερ μαζί με το σκόρδο. Πλένετε καλά τα αρωματικά σας και με το χέρι αφαιρέστε τα φύλλα από τα κοτσάνια (πετάξτε τα κοτσάνια). Σε βαθιά κατσαρόλα βάλτε τον πολτό ντομάτας-σκόρδου μαζί με το ελαιόλαδο, το αλάτι, και τη ζάχαρη. Βράστε να 50΄ λεπτά. Το τελευταίο τέταρτο ανάψτε το φούρνο για να αποστειρώσετε τα βάζα σας και ρίξτε όλα τα αρωματικά στην σάλτσα. Εάν θέλετε για πιο έντονη γεύση, ρίξτε τα αρωματικά στην σάλτσα 5 λεπτά πριν τελειώσει η σάλτσα σας να βράζει. Κονσερβοποιείστε. 



Καλή επιτυχία






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου