Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Cheesecake μέντας με μπισκότα Oreo






Εντάξει έχω ξανακάνει cheesecake, ίσως επειδή είναι ένα από τα αγαπημένα μου μετά την σοκολάτα, τα μπισκότα, τις μαρμελάδες, τα γλυκά του κουταλιού, τις τάρτες, τις τούρτες ... και λατρεύω μέντα!
Είναι που ποτέ δεν μπορώ να αποφασίσω τι είναι το αγαπημένο μου όταν έρχεται η ώρα του γλυκού!!! πάντως σίγουρα ένα από όλα είναι το cheesecake. Το ξέρω ότι δεν είναι απόλυτα ελληνικό γλυκό, το ξέρω ότι δεν σας κάνει και πολύ για γλυκό, είναι όμως ένα απόλυτα ισορροπημένο επιδόρπιο γι αυτούς που δεν θέλουν βαριά γλυκά και φυσικά οι παραλλαγές του άπειρες. 




Τώρα μην σας πειράζει που εγώ είμαι λίγο εθισμένη στο να ψωνίζω από το internet και βρήκα τα oreo σε γεύση μέντας, όπως κατά καιρούς βρίσκω παράξενα πράγματα που εδώ στην ελλαδίτσα μας ούτε στον ύπνο μας, θα σας πω πως αρκεί να πάρετε τα oreo που κυκλοφορούν στα εδώ σούπερ μάρκετ και κάνουν μια χαρά τη δουλειά.
Επίσης αυτή η συνταγή έχει και sour cream για όσους έχουν ασχοληθεί λίγο περισσότερο με την ζαχαροπλαστική και δε τη διεθνή θα έχουν συναντήσει σε αρκετές συνταγές την sour cream όμως δεν μπόρεσαν να την βρούνε στα σούπερ μάρκετ ίσως βέβαια ούτε και στα ντελικατέσεν. Ξέρω την απογοήτευση σας γιατί το είχα πάθει και εγώ κάποτε και εγκατέλειψα πολλές συνταγές που θα ήθελα να κάνω. Μετά όμως από φοβερή αναζήτηση και πάλι στο internet βρήκα πως μπορούμε εύκολα να κάνουμε στο σπίτι. Απλά τα υλικά, απλώς θέλει να γίνει από την προηγούμενη και κρατά μόνο 8 ημέρες.
Τελικά σπουδαία ανακάλυψη αυτό το internet νομίζεις πλέον ότι δεν υπάρχει κάτι που να μην μπορείς να κάνεις ή να θέλεις και να μην μπορείς να βρεις!!! 

Ας πάμε λοιπόν να κάνουμε το cheesecake και μην ξεχάσετε να κάνετε την sour cream από την προηγούμενη.



Υλικά για την sour cream

250 γρ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
4 κουτ. σούπας αρριάνι
2 κουτ. σούπας γιαούρτι φρέσκο (ζωντανό) αυτό με την πέτσα

Φέρνουμε όλα τα υλικά μας σε θερμοκρασία δωματίου. Σε ένα γυάλινο μπολ τοποθετούμε τα υλικά και ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Σκεπάζουμε με ένα μεγαλύτερο πιάτο και το τοποθετούμε σε ζεστό μέρος, εγώ το βάζω στο φουρνάκι μικροκυμάτων και κλείνω την πόρτα. Κάθε 3-4 ώρες στην αρχή ανακατεύουμε με ένα πιρούνι ή με το σύρμα. Αφήνουμε έτσι 24 ώρες. Την άλλη ημέρα αφού έχουμε μια ωραία κρέμα την μεταφέρουμε σε πλαστικό δοχείο που να κλείνει αεροστεγώς και την διατηρούμε στο ψυγείο για 8 ημέρες το πολύ.

Υλικά για τη βάση

400 γρ. μπισκότα oreo
100 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη 


Υλικά για το cheesecake

200 γρ. μπισκότα oreo μέντας ή απλά
600 γρ. τυρί κρέμα
150 γρ. ζάχαρη
160 γρ. sour cream
3 αυγά
1 βανίλια
1/2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα μέντας
μια πρέζα αλάτι
πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής (προαιρετικά)



Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε την sour cream από την προηγούμενη ημέρα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς και περνάμε τα μπισκότα μας από το μπλέντερ. Ρίχνουμε και το λιωμένο βούτυρο και στρώνουμε (μπορείτε να δείτε από προηγούμενη ανάρτηση την διαδικασία) σε μια φόρμα με αποσπόμενη βάση. Ψήνουμε για 13-15 λεπτά, βγάζουμε από τον φούρνο και  αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Σε μεγάλο μπολ χτυπάμε τη ζάχαρη με την κρέμα τυρί πολύ καλά για περίπου 2 λεπτά. Συμπληρώνουμε την sour cream , την βανίλια, το εκχύλισμα μέντας, το αλάτι και συνεχίζουμε το χτύπημα. Με μια σπάτουλα ξύνουμε τα τοιχώματα του μπολ τακτικά για να ομογενοποιείται το μείγμα μας καλά.
Συμπληρώνουμε ένα ένα τα αυγά, φροντίζοντας να ομογενοποιείται το ένα πριν προσθέσουμε το άλλο. Τέλος ρίχνουμε και το χρώμα ζαχαροπλαστικής εάν θέλουμε και τόσο όσο μας ικανοποιεί για το πράσινο που θέλουμε (προσοχή μην το παρακάνετε) φροντίζοντας να μην ρίχνουμε πάνω από μια σταγόνα τη φορά.


Αφού έχουμε φέρει το χρώμα που θέλουμε σταματάμε το χτύπημα με το μίξερ, ρίχνουμε μέσα τα κομματιασμένα μπισκότα (τα έχουμε σπάσει με το χέρι) και ανακατεύουμε με την σπάτουλα να πάνε παντού. Έχουμε κρατήσει  και μερικά μπισκότα για τη διακόσμηση.
Ρίχνουμε το μείγμα στη φόρμα και τοποθετούμε διάσπαρτα τα τελευταία μας μπισκότα φροντίζοντας να εξέχουν κατά το μισό τους από το μείγμα μας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς για τουλάχιστον 45-50 λεπτά.  Αφού περάσουν τα 50 λεπτά κλείνουμε τον φούρνο, ανοίγουμε την πόρτα και αφήνουμε μέσα το cheesecake για τουλάχιστον 1 ώρα.
Το cheesecake πρέπει να έχει κρυώσει τελείως πριν το ξεφορμάρουμε.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου