Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

Προφιτερόλ



Αυτό το υπέροχο γλυκό που νομίζω ότι δεν αφήνει κανέναν αδιάφορο είναι πια ένδειξη ότι χειμωνιάζει. Η βελούδινη αφράτη σοκολατένια κρέμα του, τα γεμιστά Σου μέσα στην κρέμα και η αέρινη σαντιγί για την διακόσμηση νομίζω ότι θα μπορούσαν να συγκινήσουν ακόμη και αυτούς που λένε ότι ... δεν τρώνε γλυκά!!!
Ένας αξέχαστος κωμικός μας είπε την υπέροχη ατάκα " ... εγώ να το φάω θέλω ... " . Η περιγραφή και μόνο ενός γλυκού με τόσες γεύσεις σε μια κουταλιά σαφώς και θα πρέπει να έχει ξεχωριστή θέση στον κατάλογο με τα αγαπημένα σας γλυκά!!! 
Σίγουρα είναι ένα γλυκό που όταν το κάνετε μια φορά δεν θα σταματήσετε να το ξανακάνετε.
Τα σου είναι απλά και μπορείτε όσα δεν χρησιμοποιήσετε για το προφιτερόλ να τα κάνετε "καναπεδάκια" ή απλώς να τα βάλετε στην κατάψυξη για την επόμενη φορά!!!
Το καλό με το προφιτερόλ είναι ότι μπορείς με την ποσότητα που γίνετε να ταΐσεις μέχρι και στρατό, γιαυτό όταν αποφασίστε να το κάνετε να είστε σίγουροι ότι περιμένετε κόσμο αλλιώς θα γεμίσετε  με τύψεις που για άλλη μια φορά δεν μπορέσατε να αντισταθείτε στον πειρασμό και απλώς  το φάγατε όλο μόνοι σας!!!


Εγώ συνήθως το χωρίζω σε δύο μπολ έτσι ώστε να μην υπάρχει παρεξήγηση για το ποιος έφαγε το περισσότερο. Εσείς μπορείτε να το βάλετε σε ατομικά μπολάκια με δύο σου στο κάθε μπολ και κάμποση λαχταριστή κρέμα σοκολάτας!!!


Υλικά:

Για τα σου ανατρέξτε στην ανάρτηση με τα εκλεράκια. 
Απλώς αντί για μακρόστενα τα κάνουμε στρόγγυλα.


Για την κρέμα:

1 λίτρο γάλα
4 αυγά
200 γρ. ζάχαρη
100 γρ. αλεύρι
30 γρ. βούτυρο
250 γρ. κουβερτούρα λιωμένη σε μπεν μαρί


Για την διακόσμηση:

κρέμα γάλακτος 35% χτυπημένη σε σαντιγί 
φιλέ αμύγδαλο ή τριμμένη σοκολάτα


Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε τα σουδάκια μας και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν. 
Βάζουμε το αλεύρι σ΄ένα βαθύ σκεύος, προσθέτουμε πρώτα την ζάχαρη και μετά τα αυγά και ανακατεύουμε το μείγμα έως ότου γίνει χυλός. 
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, λίγο πριν τον βρασμό παίρνουμε την μισή ποσότητα και την προσθέτουμε στο μείγμα των αυγών. Ανακατεύουμε καλά και επαναφέρουμε το μείγμα στην κατσαρόλα ανακατεύοντας μέχρι να βράσει και να αρχίζει να δένει η κρέμα.
Αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να διαλυθεί και αφαιρούμε μια ποσότητα της κρέμας (περίπου ένα μικρό μπολάκι).







Στο υπόλοιπο ρίχνουμε την σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί. 








Σκεπάζουμε και τις δύο κρέμες με μεμβράνη που να εφάπτεται στην κρέμα μας και αφήνουμε να κρυώσουν. Μόλις κρυώσουν τις χτυπάμε λίγο με το μίξερ να αφρατέψουν ή με ένα σύρμα.


Με την άσπρη κρέμα γεμίζουμε τα σου μας


και με την σοκολατένια κρέμα αρχίζουμε να σκεπάζουμε τα σου. Τέλος διακοσμούμε με σαντιγί και φιλέ αμύγδαλο ή τριμμένη σοκολάτα.



"εγώ να το φάω θέλω, εσείς; "


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου