Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Μπισκότα με μήλο & βρώμη




Σήμερα λέω να μιλήσουμε λίγο πιο υγιεινά. Για όσους από εσάς προσέχετε την διατροφή σας σήμερα λέω να κάνουμε μπισκότα με βρώμη και μήλο.
Τώρα θα μου πείτε καλά αφού έχει βούτυρο και ζάχαρη (έστω και καστανή) τι σόι υγιεινά είναι. 
Όπως θα έχετε καταλάβει μέχρι τώρα δυστυχώς δεν υπάρχουν μπισκότα διαίτης ούτε απόλυτα υγιεινά αφού όλο και κάτι θα έχουν που χαλάει τη μαγιά ... εννοώ το υγιεινό!
Εγώ δε που δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω και άλλο βούτυρο εκτός από αγελάδας τι να σας πω απλώς αποφεύγω την μαργαρίνη του εμπορίου σαν τον διάβολο το λιβάνι.


Απλώς μετά από πολλά χρόνια σκληρής προσπάθειας έμαθα να τρώω ότι γλυκό υπάρχει ή κάνω, με μέτρο, που μάλλον είναι το σημαντικότερο  πιστεύω. Προσπαθώ να βάζω υλικά όσο το δυνατόν καλύτερα γίνετε (αυτό σηκώνει μεγάλη συζήτηση!), προσπαθώ να μειώνω όσο μπορώ την ζάχαρη ή να την αντικαθιστώ με καστανή, ε τελικά ότι μπορώ κάνω. Απλώς αυτά τα μικρά διαβολάκια δεν με αφήνουν να αγιάσω!!!



Τα συγκεκριμένα μπισκότα έχουν σταγόνες με γεύση κανέλας (προαιρετικά). Δεν θα σας βάλω στην διαδικασία να το ψάξετε γιατί απλώς δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Επειδή η αδελφή του άνδρα μου ζει στην Αμερική και ξέρει ότι μου αρέσουν όλα τα παράξενα πράγματα μου τις έφερε φέτος το καλοκαίρι που ήρθε για διακοπές.
Το έψαξα βέβαια και υπάρχουν στον internet αλλά λόγω capital controls είναι λίγο δύσκολο να τα παραγγείλετε. Μπορείτε να βάλετε σταγόνες άσπρης σοκολάτας εάν θέλετε ή ακόμη καλύτερα σταφίδες που ταιριάζουν και πιο πολύ με το μήλο και την κανέλα.


Υλικά:

Για τα μήλα
1 μήλο της αρεσκείας σας (εγώ χρησιμοποίησα ξινό πράσινο) κομμένο σε κυβάκια
1 κουτ. σούπας (γενναία) βούτυρο αγελάδας
2 1/2 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα


Για τα μπισκότα

350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
170 γρ. βούτυρο αγελάδας
150 γρ. καστανή ζάχαρη
50 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
1 αυγό
2 κουτ. γλυκού κανέλα
2 κουτ. γλυκού κορν-φλάουρ
1 κουτ. γλυκού σόδα (μαγειρική)
1 βανιλίνη
1 φλιτζάνι βρώμη
μισό φλιτζάνι σταγόνες σοκολάτας ή σταφίδες ξανθές (προαιρετικά)



Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. 
Σε μικρό κατσαρολάκι και σε χαμηλή φωτιά βάζουμε το βούτυρο να λιώσει και ρίχνουμε την ζάχαρη και τα μήλα σε κυβάκια. Ανακατεύουμε συνεχώς για περίπου 5 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν τα μήλα. Τα αφαιρούμε από το κατσαρολάκι με μια τρυπητή κουτάλα προσπαθώντας να πάρουμε όσο το δυνατόν λιγότερο σιρόπι, τα βάζουμε σε καθαρό πιατάκι και τα αφήνουμε να κρυώσουν. 




Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, την κανέλα, το κορν-φλάουρ και την σόδα.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τις ζάχαρες με το βούτυρο μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Ρίχνουμε και το αυγό και τη βανιλίνη και συνεχίζουμε για λίγο ακόμη το χτύπημα.
Σταματάμε το μίξερ, ρίχνουμε μέσα το μείγμα του αλευριού κρατώντας 2-3 κουταλιές στην άκρη.
Ανακατεύουμε με τα χέρια ή μια σπάτουλα ρίχνοντας και τη βρώμη.


Τέλος κάνουμε μια λεκουβίτσα στο ζυμάρι μας και ρίχνουμε μέσα τα μήλα. 
ΠΡΟΣΟΧΉ εάν τα μήλα έχουν βγάλει και άλλο σιρόπι προσπαθήστε να πάρετε μόνο τα μήλα. Με την σπάτουλα ανακατέψτε και ρίξτε και το υπόλοιπο αλεύρι που κρατήσατε στην άκρη γιατί το ζυμάρι θα έχει υγρανθεί από τα μήλα.


Παίρνουμε με ένα κουτάλι μια ποσότητα από το ζυμάρι και κάνουμε ακανόνιστα βραχάκια, αφήνοντας απόσταση ανάμεσα στα μπισκότα γιατί θα φουσκώσουν. 
Εάν τα θέλετε μαλακά και αφράτα ψήστε για 12-13΄το πολύ. Εάν τα θέλετε πιο ξεροψημένα ψήστε για 15-17΄. 




Ελπίζω κάποια στιγμή να βρω πραγματικά μπισκότα διαίτης ή υγιεινά αλλά να είναι κυρίως νόστιμα!
Και τότε πραγματικά θα χαρώ να μοιραστώ μαζί σας την συνταγή. Μέχρι τότε βολευτείτε με αυτά τα πεντανόστιμα αφράτα και μυρωδάτα μπισκότα.


ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου