Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Κέικ πορτοκαλιού με επικάλυψη κρέμα πορτοκάλι






Σήμερα λέω να κάνουμε ένα ζουμερό, αφράτο και μυρωδάτο  κέικ πορτοκαλιού. Όσο έχουμε ακόμη καλά χειμωνιάτικα πορτοκάλια, χωρίς πολλά κουκούτσια και εύκολα βρίσκουμε και ακέρωτα ακόμα. Θα ήθελα να πάρετε εάν βρείτε ακέρωτα γιατί η σημερινή συνταγή απαιτεί να χρησιμοποιήσουμε ολόκληρα τα πορτοκάλια.  
Θα κάνουμε και μια κρέμα πορτοκαλιού για να γαρνίρουμε το κέικ μας και πραγματικά πιο πορτοκαλένιο δεν γίνεται.





Τώρα εάν δεν θέλετε να κάνετε την κρέμα πορτοκαλιού δεν πειράζει μπορείτε να το σερβίρετε με μαρμελάδα πορτοκάλι ή και απλώς με άχνη. Για ότι και εάν επιλέξετε θεωρώ ότι όλοι σας θα ενθουσιαστείτε με αυτό το τέλειο κέικ.


Υλικά:

Για το κέικ

2 μεγάλα πορτοκάλια
3 αυγά
300 γρ. ζάχαρη άχνη
100 γρ. σκόνη αμυγδάλου
220 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
170 γρ. βούτυρο αγελάδας
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
2-3 σταγόνες εσάνς πορτοκαλιού (προαιρετικά)

Για την κρέμα:




100 γρ. χυμό πορτοκαλιού (περίπου 2 μέτρια ζουμερά πορτοκάλια)
100 γρ. βούτυρο αγελάδας
75 γρ. ζάχαρη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
3 αυγά


Εκτέλεση:

Για την κρέμα πορτοκάλι

Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το ξύσμα και το τοποθετούμε σε μέτρια εστία. Χτυπάμε ελαφρώς τα αυγά. Μόλις λιώσει το βούτυρο αδειάζουμε το μείγμα μέσα στα χτυπημένα αυγά, ανακατεύουμε και το αδειάζουμε πάλι στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να δέσει η κρέμα (περίπου 1-2 λεπτά). Προσοχή μην σας ψηθούν τα αυγά. Μόλις η κρέμα είναι έτοιμη αποσύρουμε και περνάμε από σύρμα για τυχόν ατυχήματα (μικρά κομματάκια ή σβόλους). Την βάζουμε σε γυάλινο βαζάκι, σκεπάζουμε με μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει και να σφίξει καλά.

Χρησιμοποιήστε όση χρειάζεστε και η υπόλοιπη μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο μέχρι και 1 μήνα.




Για το κέικ

Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια και τα βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε με νερό. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά. Αφαιρούμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν, τα κόβουμε σε κομμάτια και αφαιρούμε τυχόν κουκούτσια και τα περνάμε από το μπλέντερ (μαζί με την φλούδα, όλο το πορτοκάλι). 




Τοποθετούμε σε ένα μπολ τον πολτό πορτοκαλιού, το βούτυρο λιωμένο (όχι καμένο), τη ζάχαρη, τα αυγά και το αμύγδαλο. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα και ρίχνουμε μέσα τμηματικά το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170C , βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα 24 εκ. ή μια μακρόστενη φόρμα μιας χρήσεως (χάρτινη) ή χρησιμοποιούμε χάρτινα θηκάκια εάν θέλουμε να κάνουμε muffins. 




Ψήνουμε γύρω στα 50-60 λεπτά για φόρμες του κέικ και γύρω στα 35-40 λεπτά για muffins. Μόλις ψηθούν αφήνουμε το κέικ για τουλάχιστον 10 λεπτά στις φόρμες και μετά ξεφορμάρουμε.
Σερβίρουμε είτε με την κρέμα που έχουμε κάνει είτε με μαρμελάδα πορτοκάλι ή απλώς άχνη.





ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ










2 σχόλια: