Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Muffins (κεκάκια) με χαρουπάλευρο, δαμάσκηνα & καρύδια





Σήμερα το γλυκάκι μας είναι αφιερωμένο στο χαρούπι!
Πρόκειται για έναν από τους πιο εκλεπτυσμένους και θρεπτικούς καρπούς της ελληνικής γης. Σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου ελάχιστοι γνωρίζουν τη χρησιμότητα και τα παράγωγά του, είναι πολύ δημοφιλής στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού.
Το χαρούπι ή αλλιώς ξυλοκέρατο που ο καρπός του μοιάζει με τους καρπούς της φασολιάς και όταν ωριμάζει και ξεραίνεται παίρνει σοκολατί χρώμα αλλά και γεύση. 
Πριν από μερικές δεκαετίες, το χαρούπι ήταν ένα από τα σημαντικότερα γλυκαντικά τροφίμων στον κόσμο. Αν και είναι πολύ γλυκός, είναι πολύ χαμηλότερης θερμιδικής αξίας από την σοκολάτα και για αυτό θεωρείται το τέλειο υποκατάστατο της. 





Από αυτό μπορείτε να φτιάξετε ψωμί, μπισκότα, κέικ, κριτσίνια τα οποία θα έχουν γεύση σαν αυτή της σοκολάτας, αλλά θα είναι πιο υγιεινά απ΄ότι αν είχατε προσθέσει κάποια κουβερτούρα. 
Τώρα γιατί για εσάς τους λάτρεις της σοκολάτας να σας πείσω να χρησιμοποιήσετε το χαρούπι; γιατί το χαρούπι έχει 60% λιγότερες θερμίδες από αυτές της σοκολάτας, καθόλου λίπη και πολύ περισσότερες φυτικές ίνες (40γρ. ανά 100γρ.) σε αντίθεση με τη σοκολάτα που έχει μόλις 7γρ/100γρ. 
Συμπέρασμα, μπορεί να καταναλωθεί στη θέση της σοκολάτα από άτομα που προσέχουν τη διατροφή τους, έχουν αλλεργία στη σοκολάτα ή προσέχουν το σάκχαρο τους.
Και κάτι ακόμη το χαρούπι δεν περιέχει οξαλικό οξύ, την ουσία η οποία παρεμποδίζει την αφομοίωση του ασβεστίου από τον οργανισμό. 

Τώρα όσο αναφορά το χαρουπάλευρο που θα χρησιμοποιήσουμε σήμερα έτσι εγκυκλοπαιδικά, παράγεται μέσα από μια διαδικασία ξήρανσης, άλεσης και ψησίματος των καρπών εφ΄όσον αφαιρεθούν οι σπόροι. Το αλεύρι που προκύπτει μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές ειδικά ως αντικατάσταση του κακάο.
Το χαρουπάλευρο μόνο του δεν αρκεί ως κύριο άλευρο μιας συνταγής γιατί δεν μπορεί να φουσκώσει, συνεπώς θα πρέπει να αναμειχθεί με λευκό ή ολικής άλεσης αλεύρι ή συνδυασμό και των δύο (όπως η σημερινή μας συνταγή).

Αρα επί της ουσίας, η αντικατάσταση του στην όποια δοσολογία είναι όση αναλογία δείχνει η συνταγή στην προσθήκη σοκολάτας ή κακάο.


Υλικά:

300 γρ. αλεύρι ολικής
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
80 γρ. χαρουπάλευρο
250 γρ. καστανή ζάχαρη
3 μέτρια αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
300 γρ. νερό
2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
20 γρ. αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο
100 γρ. τζίντζερ φρέσκο τριμμένο
8-10 δαμάσκηνα γλυκόξινα ψιλοκομμένα
60 γρ. καρύδια χοντροσπασμένα
1 κ.γ. κανέλα σκόνη
1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο σκόνη
1/4 κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη
1 βανιλίνι
1 πρέζα αλάτι


Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160-170 C .
Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε όλα τα στέρεα υλικά μας με το σύρμα (άλευρα, ζάχαρη, μπέικιν, σόδα, μπαχαρικά, βανίλια και αλάτι) ώστε να ανακατευτούν καλά και να σπάσουν τυχόν σβόλοι στα άλευρα.
Κάνουμε μια λακκούβα στην μέση και ρίχνουμε τα αυγά, το νερό, το αραβοσιτέλαιο, το τζίντερ, τα δαμάσκηνα που έχουμε ψιλοκόψει (αλλά όχι διαλύσει, ούτε λιώσει στο μπλέντερ) και τα χοντροσπασμένα καρύδια. Με μια σπάτουλα ή μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν όλα μας τα υλικά .





Τώρα θα αναρωτιέστε γιατί τα δαμάσκηνα να είναι γλυκόξινα ... είδη το χαρουπάλευρο είναι γλυκό αλεύρι, ήδη έχουμε χρησιμοποιήσει καστανή ζάχαρη, τα γλυκόξινα δαμάσκηνα θα δώσουν μια οξύτητα που θα απογειώσει την γεύση, τώρα εάν καταφέρετε και βρείτε και λιαστά γλυκόξινα δαμάσκηνα το αποτέλεσμα που θα έχετε θα σας ξαφνιάσει!
Μεταφέρουμε σε φορμάκια muffins που έχουμε τοποθετήσει αντικολλητικά χαρτάκια και ψήνουμε για 25-30 λεπτά. Καλά είναι στα 25 λεπτά να κάνουμε την δοκιμή μας με ένα μαχαίρι, στην μέση από ένα muffin , εάν το μαχαίρι βγει καθαρό  σβήνουμε τον φούρνο και αφαιρούμε το δίσκο με τα muffins περιμένουμε 5 λεπτά και αφαιρούμε από το δίσκο, τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Τώρα η ίδια ποσότητα μπορεί να να μπει σε μακρόστενη φόρμα για κέικ 23-25 εκ. αλλά θα χρειαστεί να ψηθεί για 50 λεπτά (φυσικά πάντα κάνουμε την δοκιμή με το μαχαίρι, περίπου 5 λεπτά πριν τον καθορισμένο χρόνο).

Μπορείτε να το συνοδεύσετε με μέλι ή ταχίνι με σοκολάτα ή ένα τέλειο προϊόν που ανακάλυψα τελευταία  είναι "Μέλι με Ταχίνι και Χαρουπόμελο" το κάνουν σε ένα μοναστήρι στην Περιστερά κάποιοι μοναχοί που είναι πραγματικά φανταστικοί και εδώ κολλάει αυτό που λέγετε "κάνουν παπάδες"!!! Θα σας συμβούλευα να το δοκιμάσετε είναι εξαιρετικό προϊόν.



ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου