Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018

Μαρμελάδα λωτού



Φθινοπωρινό φρούτο, με παράδοση χιλιάδων ετών, ο λωτός που χάρη στη λεπτή και χαρακτηριστική γεύση του, έχαιρε μεγάλης εκτίμησης από τους αρχαίους λαούς.
Είχε ονομαστεί ως η "τροφή των θεών". 
Δυστυχώς στην Ελλάδα ο περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει ότι για να είναι εύγευστος ο λωτός θα πρέπει να καταναλώνεται ώριμος, πραγματικά ώριμος όμως (όπου πραγματικά στάζει μέλι). 
Ο καρπός του έχει σχεδόν σφαιρικό σχήμα, πορτοκαλί έως κόκκινο και στυφή γεύση μόλις κοπεί από το δένδρο. Αν αφεθεί μερικές ημέρες γίνεται γλυκός και ζουμερός.

Και λοιπόν σας έχω καλά νέα, κυκλοφορούν πλέον μήλο-λωτοί που δεν χρειάζεται πλέον να περιμένεις να ωριμάσουν για να τους φας, είναι καινούργιες ποικιλίες και τρώγονται ενώ φαίνονται ότι είναι ακόμη άγουροι και είναι πεντανόστιμοι. Υπάρχουν επίσης και οι λωτοί καραλιόκ (σοκολατένιοι) εξίσου νόστιμοι και ανήκουν στην κατηγορία των μήλο-λωτών. Έτσι λοιπόν εάν δεν το είχατε μέχρι τώρα με το στιφό του λοτού, διαλέξτε μια από τις καινούργιες ποικιλίες για την μαρμελάδα σας και σας πληροφορώ δεν θα έχετε φάει κάτι παρόμοιο ... γίνετε απλώς μια μαρμελάδα θειική!




Πριν από μερικές ημέρες κάναμε μια μονοήμερη εκδρομή στην Έδεσσα, λίγο πριν αρχίσει η μεγάλη ανηφόρα, ο δρόμος δεξιά και αριστερά ήταν γεμάτος με δέντρα λωτού. Φορτωμένα με λωτούς που ξανά δεν είχα δει σε τόση αφθονία. Πανέμορφα δένδρα με φοβερά φθινοπωρινά χρώματα και τόσο ώριμους λωτούς δεν είχα ξαναδεί!!




Και αφού είδατε και μια φώτο από τους καταρράχτες, ας συνεχίσουμε με τους λωτούς!
Για να ωριμάσουν οι λωτοί, τους τοποθετούμε μέσα σε μια χάρτινη σακούλα, μαζί με 2-3 μήλα. Κλείνουμε τη σακούλα αφήνοντας μια πολύ μικρή τρύπα για ήπιο αερισμό. Αφήνετε έτσι για 5-7 ημέρες και στο τέλος θα έχετε γευστικότατους, ώριμους, μελένιους λωτούς.
Κάποιοι λένε ότι μπορούμε να τους τοποθετήσουμε στην κατάψυξη, να τους αφαιρέσουμε μετά από μερικές μέρες, να τους αφήσουμε να αποψυχθούν και να τους καταναλώσουμε. Η αλήθεια είναι πως δεν το έχω δοκιμάσει για να σας πω εάν ισχύει ή απλώς είναι ... ψέμα. 



Τώρα θα σας πω και την αμαρτία μου, η αλήθεια είναι ότι ενώ είχα όλη την καλή διάθεση να αγοράσω ώριμους λωτούς, δεν βρήκα πουθενά σε όλη την Έδεσσα. Βρήκα όμως φεύγοντας επάνω στο δρόμο ένα δέντρο μόνο του, χωρίς ιδιοκτήτη από εκείνα που λες πως στο καλό φύτρωσε αυτό το δέντρο στη μέση του πουθενά. Ήταν φορτωμένο αλλά και άλλα τόσα ήταν πεσμένα στο χώμα. Κανένας δεν βρέθηκε να τα θέλει αναρωτήθηκα, ε να που τα θέλω εγώ! 
Σταματήσαμε και αφού μάζεψα ότι πιο ώριμο είχε πάνω το δέντρο, ξαφνικά διαπίστωσα πως από τον ενθουσιασμό μου δεν έβλεπα που πατούσα ... ε το συμπέρασμα δικό σας, πάλι καλός ο άντρας μου δεν μου τα έψαλε ... πολύ!!!
Τέλος πάντων εγώ ξέρω ότι έκανα μια μαρμελάδα που καλύτερη δεν θα μπορούσα να είχα κάνει όσο καιρό και να περίμενα να ωριμάσουν αυτά που θα αγόραζα (χωρίς να τα φάω πρώτα) μια και δεν ξέρω αν σας είπα αλλά τρελαίνομαι για λωτούς!
Και μην νομίζετε τα 100 γρ. λωτού έχουν μόνο 70 θερμίδες!!!


Υλικά:

1 κιλό λωτούς ώριμους κόκκινους (αλλά πολύ ώριμους) ή κάποια ποικιλία μηλο-λωτού.
600-650 γρ. ζάχαρη
χυμό & ξύσμα από 1/2 λεμόνι
100 γρ. κονιάκ (προαιρετικά)
4 πορτοκάλια (το χυμό τους)  (εάν επιλέξετε τους μηλο-λωτούς δεν χρειάζεται χυμός)

Εκτέλεση:

Παίρνουμε τους λωτούς και κόβουμε το πάνω μέρος που έχει και το κοτσανάκι, με ένα κουτάλι αφαιρούμε το εσωτερικό του λωτού αφήνοντας τη φλούδα (για πέταμα), εάν ο λωτός είναι πολύ ώριμος δεν χρειάζεται τίποτα άλλο, εάν είναι λίγο ώριμος κόβουμε το εσωτερικό στη μέση ή στα τέσσερα και έτσι κι αλλιώς θα λιώσουν με το βράσιμο, μην τα περάσετε από το μπλέντερ, είναι κρίμα. 





Τοποθετούμε σε βαθιά κατσαρόλα το φρούτο με την ζάχαρη, το χυμό πορτοκάλι, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού. Ανοίγουμε την εστία στο δυνατό στην αρχή και μόλις αρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε την εστία στη μέση της (εάν έχει ανώτερο το 9 το γυρίζουμε στο 5), ξαφρίζουμε τακτικά και ανακατεύουμε συνεχώς.
Κάπου στα 35 λεπτά ρίχνουμε το κονιάκ και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 5 λεπτά μέχρι να εξατμισθεί το αλκοόλ. 
Καλά είναι σε αυτή τη φάση να πάρετε ένα μικρό πιατάκι, να τοποθετήσετε λίγη μαρμελάδα και να το βάλετε στο ψυγείο για λίγο μέχρι να κρυώσει. Εάν τραβήξετε γραμμή στη μέση της μαρμελάδας και μείνει η γραμμή η μαρμελάδα σας είναι έτοιμη.  Κλείστε το μάτι και γεμίστε τα βάζα σας. Να ξέρετε ο λωτός είναι από τα φρούτα που έχουν αρκετή πηκτίνη, μην την παραβράσετε την μαρμελάδα.
Εάν θέλετε να την διατηρήσετε, κονσερβοποιήστε όπως έχουμε κάνει και σε άλλες μαρμελάδες.

Εάν λοιπόν επιλέξετε να κάνετε μαρμελάδα με τους κλασικούς λωτούς και όχι τις καινούργιες ποικιλίες που δεν έχουν καθόλου να κάνουν με το στιφό του παλιού να ξέρετε ότι: δεν θα σας συμβούλευα να κάνετε μαρμελάδα εάν οι λωτοί σας δεν είναι πραγματικά ώριμοι, δεν θα σας αρέσει το αποτέλεσμα και θα έχετε χάσει και το χρόνο και τα χρήματα σας, εάν τους έχετε αγοράσει και δεν σας τους χάρισε κάποιος. 

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου