Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Γιορτινό γλυκό με χουρμάδες




Επιτέλους έχουμε μπει στην γιορτινή περίοδο και άρχισε  να φαίνεται. 
Κόσμος στους δρόμους, κόσμος στο ταχυδρομείο, στα μαγαζιά, στις τράπεζες και γενικά ο κόσμος αυτό το καιρό δεν μπορεί να κάτσει σπίτι του παρόλο την δροσιά!!!
Εγώ πάλι αυτό το καιρό προτιμώ να κάθομαι σπίτι μου και να κάνω διάφορα γλυκά πραγματάκια. Μου αρέσει το σπίτι να μυρίζει γιορτές και εγώ να αισθάνομαι μια έξτρα δημιουργικότητα σε σημείο υπερβολής θα έλεγα.




Το σημερινό γλυκάκι είναι γι αυτές και για αυτούς που δεν θέλουν να κάνουν τα κλασικά κάθε χρόνο, θέλουν κάτι διαφορετικό, κάτι εύκολο, γρήγορο αλλά και νόστιμο,  κυρίως όμως γιορτινό.
Εύκολο, χωρίς πολλά υλικά αλλά πιστέψτε με θα εκπλαγείτε, με την νοστιμιά και την διαφορετικότητα αυτού του τόσο γιορτινού γλυκού. Ποιος ξέρει ίσως το εντάξετε στην λίστα με τα αγαπημένα σας γλυκά και για μετά τις γιορτές!


Σήμερα λέω να μην πούμε πολλά γιατί όλοι έχουμε τις δουλειές μας και όλοι τρέχουμε να προλάβουμε να τα έχουμε όλα τέλεια για τις μέρες αυτές. Πάμε λοιπόν γρήγορα γρήγορα να κάνουμε το γλυκάκι μας.

Υλικά:

200 γρ. χουρμάδες
185 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
85 γρ. βούτυρο αγελάδας
150 γρ. καστανή ζάχαρη
2 μέτρια αυγά
200 γρ. κάποιο δυνατό καφέ (εσπρέσο ή στιγμιαίο)
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
μια πρέζα αλάτι



σιρόπι

100 γρ. νερό
100 γρ. ζάχαρη
1 σφηνάκι κονιάκ


Εκτέλεση:

Σε ένα μπολ τοποθετούμε το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι, ανακατεύουμε με το σύρμα και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα άλλο μπολ κόβουμε σε κομματάκια τους χουρμάδες και αφαιρούμε τα κουκούτσια, ρίχνουμε και τον καφέ χλιαρό και αφήνουμε για 30΄τουλάχιστον να μουσκέψουν οι χουρμάδες. 

Στον κάδο του μίξερ με το εξάρτημα του φτερού ή με το μίξερ χειρός χτυπάμε το βούτυρο που είναι σε θερμοκρασία δωματίου με την καστανή ζάχαρη μέχρι το μείγμα μας να ασπρίσει και να αφρατέψει. 
Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα. Μόλις ενσωματωθούν τα αυγά σταματάμε το χτύπημα. 
Στον καφέ με τους χουρμάδες ρίχνουμε το ένα κουταλάκι σόδα και ανακατεύουμε ελαφρώς.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε την μισή ποσότητα του αλευριού και την μισή ποσότητα του καφέ με τους χουρμάδες και συνεχίζουμε το χτύπημα, μόλις ενσωματωθούν ρίχνουμε και τις υπόλοιπες ποσότητες αλευριού και καφέ-χουρμάδες. 
Σταματάμε το χτύπημα και μεταφέρουμε το μείγμα μας σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο πυρίμαχο σκεύος 26-28 εκ.



Ψήνουμε για 40 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στην μεσαία σχάρα.

Με το που θα βάλουμε το γλυκό στο φούρνο ετοιμάζουμε και το σιρόπι μας για να μην είναι ζεστό όταν θα έχει ψηθεί το γλυκό μας. Θέλουμε ζεστό γλυκό και κρύο σιρόπι.
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε τη ζάχαρη με το νερό και μόλις αρχίσει ο βρασμός αποσύρουμε και ρίχνουμε το κονιάκ, αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει μέχρι να ψηθεί το γλυκό μας.

Μόλις το γλυκό μας ψηθεί βγάζουμε από τον φούρνο  κάνουμε στην επιφάνεια μερικές τρύπες με ένα πιρούνι ή οδοντογλυφίδα και σιροπιάζουμε. Το σιρόπι δεν είναι πολύ είναι ίσα ίσα για να γίνει λίγο πιο ζουμερό το γλυκό μας γιαυτό μην το ρίξετε όλο στην μια μεριά!!!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου