Τρίτη 9 Ιουνίου 2020

Chutney με μούσμουλα




Η μουσμουλιά θεωρείται ένα από τα πιο αρχαία δένδρα. Προέρχεται από την Κίνα, όπου συγγενικά είδη μπορούν να βρεθούν ακόμα στην άγρια φύση.
Είναι βέβαια αρωματικό, δροσερό και νόστιμο το μούσμουλο, αλλά έτσι όπως έχει  πολλά και μεγάλα κουκούτσια και  σχετικά λιγοστή σάρκα,δεν βρίσκεται στις προτιμήσεις του κόσμου, όσο κι αν είναι πολύ ωραίο το θέαμα της φορτωμένης με καρπούς μουσμουλιάς, προς το τέλος της άνοιξης. 


Ο συνδυασμός χαμηλών θερμίδων με την υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βοηθάει στην καταστολή της όρεξης και την υγιεινή απώλεια βάρους.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό για τα μούσμουλα είναι ότι ακόμα κι αν πάτε στο πιο πλούσιο και πολυποίκιλα εφοδιασμένο μαγαζί με παγωτά, μου φαίνεται αδύνατο να  βρείτε παγωτό με γεύση μούσμουλο,· όπως επίσης δεν θα βρείτε χυμό μούσμουλο, ούτε μαρμελάδα μούσμουλο ή γλυκό κουταλιού, τουλάχιστον όχι στο εμπόριο·, επειδή είναι φρούτο χωρίς παράγωγο προϊόν, γιαυτό και εσείς κάντε την διαφορά και ετοιμάστε για τον εαυτό σας αυτό το υπέροχο chatney και φροντίστε να το φάτε με λίγους και εκλεκτούς, όπως άλλωστε λίγο και εκλεκτό είναι και το μούσμουλο! 

Υλικά:

1 κιλό μούσμουλα (καθαρισμένα χωρίς τα κουκούτσια)
1 μεγάλο κρεμμύδι (κατά προτίμηση κόκκινο)
2 καυτερές πιπεριές τσίλι
1 πράσινη πιπεριά
100 γρ. σταφίδες ξανθές
100 γρ. φρέσκο τζίντζερ (πιπερόριζα)
5 κουτ. σούπας μέλι
2 σκελίδες σκόρδο
1 φλιτζάνι άσπρο ξίδι
1 κουτ. γλυκού χοντρό αλάτι
1 κουτ. γλυκού κουρκουμά
1 κουτ. γλυκού σιναπόσπορο (σπόροι μουστάρδας)
1 κουτ. γλυκού πιπέρι σε κόκκους



Εκτέλεση:

Μουσκέψτε για τουλάχιστον 20 λεπτά τις σταφίδες σε νερό. 
Πλύντε καλά τα μούσμουλα, ξεφλουδίστε, αφαιρέστε τα κουκούτσια και κόψτε τα στα δύο. Χοντροκόψτε το κρεμμύδι. Τρίψτε το τζίντζερ. Κόψτε σε μέτριους κύβους την πράσινη πιπεριά, σε ροδέλες τις καυτερές πιπεριές και τέλος ψιλοκόψτε το σκόρδο.



Στραγγίστε τις σταφίδες και πιέστε λίγο να βγούν τα πολλά υγρά. Ρίξτε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και αφήστε να σιγοβράσουν για 45 περίπου λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.




Μόλις αρχίζετε να βλέπετε τον πάτο της κατσαρόλας και έχουν σωθεί όλα τα υγρά το chutney είναι έτοιμο. Εάν θέλετε να το αποθηκεύσετε φροντίστε να το βάλετε σε αποστειρωμένα βαζάκια (διατηρείται μέχρι και 3-4 μήνες). 



Αλλιώς σε βάζο και στο ψυγείο, μπορεί να συντηρηθεί μέχρι και 1 μήνα. Όταν θα θελήσετε να το χρησιμοποιήσετε βγάλτε το από το ψυγείο για αρκετές ώρες πριν ή ζεστάνετε το για μερικά δευτερόλεπτα στο φουρνάκι μικροκυμάτων.



 Πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το chutney:
  • Ως dressing σαλάτας, ανακατεύοντας το μαζί με γιαούρτι, λάδι, λεμόνι, αλάτι. Ταιριάζουν ιδιαίτερα με σαλάτες ανάμικτες όπως λάχανο ή κινέζικο λάχανο ή iceberg (γενικά σαλάτες που έχουν κράτημα).
  • Σε άσπρο ρύζι, μαζί με ψιλοκομμένο φρέσκο λεμόνι, πράσινα κρεμμυδάκια και μαϊντανό. Το άσπρο ρύζι γίνεται ζουμερό με απίθανη γεύση.
  • Στην ψητή μπριζόλα είναι σίγουρο πως ταιριάζει άψογα, όπως και με όλα τα ψητά κρέατα, ακόμα και φιλέτο κοτόπουλου στη σχάρα.
  • Αν τα αραιώσετε με λίγο νερό, μπορούν να συνοδέψουν τέλεια τα spring rolls αλλά και να γλασάρουν το τελείωμα ψητού κρέατος, π.χ κότσι, γαλοπούλα κλπ.
  • Μια και μόνο κουταλιά chutney μπορεί να μεταμορφώσει τη σάλτσα κάθε μαγειρευτού φαγητού!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου