Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Μαρμελάδα μούσμουλο




Φέτος θα σας έλεγα ότι είχα πολλά μούσμουλα στην μουσμουλιά μου αλλά δυστυχώς η μουσμουλιά μου είναι ακόμη στον 6ο χρόνο της και δυστυχώς από τον 7ο αρχίζει να βγάζει φρούτα και τα περισσότερα τα βγάζει μετά τον 12ο χρόνο ζωής της, οπότε απ΄ότι καταλαβαίνετε γεροί να είμαστε να περιμένουμε τα δικά μας μούσμουλα!!!
Μουσμουλιές  ή μέσκουλο ή δέσπολο συναντάμε σε πολλά σημεία στα προάστια συνήθως των πόλεων. Εννοείτε ότι στην ύπαιθρο και στα χωριά είναι περισσότερες και φυσικά πιο περιποιημένες.
Στα προάστια είναι λες και έχουν φυτρώσει από μόνες τους, απεριποίητες χωρίς σχήμα και τις περισσότερες φορές με τα κλαδιά να ακουμπάνε κάτω από το βάρος των φρούτων!

Το μόνο που χρειάζεται είναι να απλώσεις το χέρι σου, να αρπάξεις μερικά όπως κάναμε όταν είμασταν παιδιά και να τα φας στο επί τόπου. Τόσο απλά!




πλούσια διατροφική-θρεπτική αξία, ενώ παράλληλα παρέχει λίγες θερμίδες. Η μουσμουλιά κατάγεται από την Κίνα, οπό όπου και διαδόθηκε στην Ιαπωνία, τις Ινδίες, τη Μεσόγειο και τις Η.Π.Α. Τα μούσμουλα είναι από τα λίγα υποτροπικά φρούτα που ανήκουν στην οικογένεια των μήλων και των αχλαδιών. Τα φρούτα είναι μικρά στρογγυλά φρούτα, το σχήμα τους μοιάζει με αυτό των δαμάσκηνων, η φλούδα τους έχει το χρώμα του βερίκοκου από ωχρό κίτρινο μέχρι σκούρο πορτοκαλί, η σάρκα τους είναι άσπρη ή κιτρινοπορτοκαλιά και έχουν 1 έως 5 καφετιά κουκούτσια που δεν τρώγονται. Η γεύση τους είναι ευχάριστα γλυκιά και ταυτόχρονα υπόξινη που θυμίζει μάνγκο, η οποία ελευθερώνεται με λίγες σταγόνες χυμό λεμόνι ή λάιμ και η σάρκα τους είναι χυμώδης.

Πηγή: http://www.mydiatrofi.gr
Σε περίπτωση αναδημοσίευσης αυτού του άρθρου, ο παραπάνω σύνδεσμος ΠΡΕΠΕΙ να είναι ενεργός και ΔΕΝ επιτρέπεται να αφαιρεθεί.
πλούσια διατροφική-θρεπτική αξία, ενώ παράλληλα παρέχει λίγες θερμίδες. Η μουσμουλιά κατάγεται από την Κίνα, οπό όπου και διαδόθηκε στην Ιαπωνία, τις Ινδίες, τη Μεσόγειο και τις Η.Π.Α. Τα μούσμουλα είναι από τα λίγα υποτροπικά φρούτα που ανήκουν στην οικογένεια των μήλων και των αχλαδιών. Τα φρούτα είναι μικρά στρογγυλά φρούτα, το σχήμα τους μοιάζει με αυτό των δαμάσκηνων, η φλούδα τους έχει το χρώμα του βερίκοκου από ωχρό κίτρινο μέχρι σκούρο πορτοκαλί, η σάρκα τους είναι άσπρη ή κιτρινοπορτοκαλιά και έχουν 1 έως 5 καφετιά κουκούτσια που δεν τρώγονται. Η γεύση τους είναι ευχάριστα γλυκιά και ταυτόχρονα υπόξινη που θυμίζει μάνγκο, η οποία ελευθερώνεται με λίγες σταγόνες χυμό λεμόνι ή λάιμ και η σάρκα τους είναι χυμώδης.

Πηγή: http://www.mydiatrofi.gr
Σε περίπτωση αναδημοσίευσης αυτού του άρθρου, ο παραπάνω σύνδεσμος ΠΡΕΠΕΙ να είναι ενεργός και ΔΕΝ επιτρέπεται να αφαιρεθεί.
Παρόλο που είναι πολύ παρεξηγημένο φρούτο είναι πλούσιο σε διατροφική και θρεπτική αξία ενώ έχει και λίγες θερμίδες. Η γεύση του είναι ευχάριστα γλυκιά και ταυτόχρονα υπόξινη σαν του μάνγκο. Η σάρκα του παρόλο που είναι χυμώδης τις περισσότερες φορές είναι λίγη γιατί τον περισσότερο χώρο τον καταλαμβάνουν τα κουκούτσια που πολλές φορές είναι και πολλά. 
Γιαυτό δεν είναι και το ιδανικότερο φρούτο για μαρμελάδα καθώς έχει πολύ φύρα, και πολύ κόπο και φυσικά λίγο το τελικό προϊόν που έχετε. Όμως για εσάς έχετε μια μουσμουλιά στην αυλή σας, στον δρόμο που περνάτε κάθε μέρα για να πάτε στην δουλειά σας ... αξίζει τον κόπο να κάνετε μια μαρμελάδα έστω και για 2 βαζάκια, πιστέψτε με είναι ίσως από τις καλύτερες μαρμελάδες που έχετε δοκιμάσει ποτέ!


Εάν δεν ξέρετε πως να διαλέξετε ένα ώριμο φρούτο το μούσμουλο θα σας μιλήσει από μόνο του. Όταν είναι ώριμο έχει καφετιά σημάδια. Εάν δεν έχει είναι ακόμη άγουρο αλλά εάν το αφήσετε εκτός ψυγείου σε 2-3 μέρες θα ωριμάσει. Τα μούσμουλα εάν δεν έχουν μαζευτεί στην πλήρη ωρίμανση τους στερούνται γεύσης και μυρωδιάς.
Τα μούσμουλα αφού κοπούν από το δέντρο πρέπει να καταναλωθούν εντός μιας εβδομάδας το πολύ, γιατί είναι ένα πάρα πολύ ευαίσθητο φρούτο και μαυρίζει πολύ γρήγορα.
Διατηρούνται στο ψυγείο αλλά όταν αρχίζουν και μαυρίζουν πρέπει να καταναλωθούν άμεσα. 


Υλικά:

1 κιλό μούσμουλα καθαρισμένα (τελικό προϊόν χωρίς κουκούτσια και φλούδα)
600 γρ. ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό
1 λεμόνι (το χυμό του)
1 κλαδί αρμπαρόριζα προαιρετικά

Εκτέλεση:

Πρώτα βάζουμε γάντια μιας χρήσης γιατί το μούσμουλο αφήνει χρώμα στα χέρια.
Πλένουμε καλά τα μούσμουλα, με ένα μαχαίρι αφαιρούμε προσεκτικά τη φλούδα τους (που όταν είναι ώριμα βγαίνει πολύ εύκολα). Χαράζουμε κάθετα το μούσμουλο το πιέζουμε ελαφρώς να ανοίξει και αφαιρούμε τα κουκούτσια. 


Αφού βγάλουμε τα κουκούτσια θα βρείτε από κάτω μια πέτσα (μεμβράνη) που μέσα ήταν τα κουκούτσια. Όταν είναι μεγάλα τα μούσμουλα αυτή τη μεμβράνη μπορείτε να την αφαιρέσετε απλώς τραβώντας την κόντρα από το φρούτο. Εάν το μούσμουλο είναι μικρό δεν χρειάζεται να βγει, θα λιώσει στο βράσιμο. Αφαιρείτε και το κοτσανάκι που έχει στο κάτω μέρος το φρούτο.



Σε ένα λεκανάκι ρίχνετε το φλιτζάνι με το νερό και το χυμό από το  λεμόνι και ρίχνετε εκεί μέσα τα καθαρισμένα μούσμουλα. Το συγκεκριμένο φρούτο είναι τόσο ευαίσθητο που εάν δεν το κάνετε αυτό θα μαυρίσουν πολύ πριν μπουν στην κατσαρόλα. Και πιστέψτε με αυτό φαίνεται και στο χρώμα της μαρμελάδας σας.
Μόλις τελειώσετε με το καθάρισμα, τα ρίχνετε σε βαθιά κατσαρόλα με την ζάχαρη και το νεράκι που έχει μέσα το λεκανάκι και ανοίγετε την εστία στο δυνατό. Μόλις αρχίσει να βράζει με μια τρυπητή κουτάλα αρχίστε να αφαιρείτε τον αφρό, χαμηλώστε στην μέση την εστία σας και ανακατεύετε συνεχώς για περίπου 15 λεπτά. 
Σβήστε την εστία, αφαιρέστε  και αφήστε να κρυώσει ελαφρώς. Με ένα ραβδο-μπλέντερ λιώστε περίπου την μισή ποσότητα φρούτων.
Ξανά τοποθετήστε την κατσαρόλα στην εστία και ανάψτε την στο δυνατό. Μόλις αρχίσει ο βρασμός χαμηλώστε την εστία στο μισό και βράστε μέχρι να δέσει η μαρμελάδας σας. 
Περίπου θα χρειαστείτε 20-30 λεπτά. Εάν θέλετε μπορείτε να κάνετε τη δοκιμή με ένα κρύο πιατάκι που θα έχετε τοποθετήσει για 15 λεπτά στο ψυγείο, στάξτε μια σταγόνα μαρμελάδας. Με ένα κουταλάκι τραβήξτε μια γραμμή από την μέση της σταγόνας, εάν αυτή η ανοιχτή γραμμή μείνει τότε η μαρμελάδα σας είναι έτοιμη. Σε αυτή τη φάση που κοντεύει πλέον ρίξτε το κλαδί αρμπαρόριζας και αφήστε το μέχρι να τοποθετήστε τη μαρμελάδα στα βάζα οπότε και το βγάζετε και το πετάτε, δεν χρειάζεται παραπάνω χρόνο γιατί μετά θα σκεπάσει τα πάντα με την μυρωδιά του. 
Απ΄ότι έχετε καταλάβει δεν θα βάλουμε χυμό λεμόνι στο τελείωμα της μαρμελάδας μας γιατί το έχουμε βάλε στο νερό αρχικά.
Βάλτε σε βάζα και αποθηκεύστε στο ψυγείο για 1 μήνα περίπου ή βάλτε σε αποστειρωμένα δοχεία (δες εδώ) που διατηρούνται μέχρι και 1 χρόνο.

Το κιλό θα σας βγάλει περίπου 2-3 βαζάκια ανάλογα το μέγεθος του βάζου (210-300ml).

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου